Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ο Δήμος είχε το 2011 θετικό ισοζύγιο 12 εκ. € - Συνέντευξη του Π.Σκοτινιώτη στο "Thessalianews.gr"

Στην ανάγκη ο Δήμος Βόλου να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία και να λειτουργεί ως παράγοντας ενότητας και συνοχής της κάτι το οποίο αποτελεί και προσωπικό του στοίχημα, αναφέρεται ο δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης στη συνέντευξη που παραχωρεί στο Thessalianews.gr. Παράλληλα, αναφέρεται στα θετικά, αλλά και στα αρνητικά σημεία, της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», ενώ επισημαίνει το έργο που έγινε για την οργανωτική ανασυγκρότηση του Δήμου Βόλου όταν χρειάστηκε στην μετά – Καλλικράτη εποχή να συνενωθούν παραπάνω από εβδομήντα Δημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμοί, σε δύο. Ειδική μνεία κάνει στο θετικό ισοζύγιο για την οικονομική χρήση του 2011 που φτάνει τα 11 – 12 εκ. ευρώ, αλλά και για την ανάγκη αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού.
Η συνέντευξη του δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη στον συντάκτη του Thessalianews.gr Γιάννη Ανδρεάκη έχει ως εξής:
ΕΡ.: Μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίον η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» ποια θα λέγατε ότι είναι τα ισχυρά, αλλά και τα αδύναμα, σημεία της μεταρρύθμισης;
ΑΠ.: Στα θετικά του «Καλλικράτη» είναι ότι για πρώτη φορά επιχειρήθηκε συντονισμένη παρέμβαση σ' όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης. Ωστόσο, δεν υπήρξε και πάλι συνολική μεταρρύθμιση στο διοικητικό σύστημα της χώρας, αφού δεν προχώρησαν ταυτόχρονα και οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται στην οργάνωση και λειτουργία της κεντρικής διοίκησης ώστε να περιοριστεί στον επιτελικό της ρόλο. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση δεν συνδέθηκε με ένα συνολικό σχέδιο για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σ' ένα διεθνές περιβάλλον όλο και πιο απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο.
Στα θετικά του «Καλλικράτη» καταγράφονται αναμφισβήτητα η διεύρυνση της τοπικής δημοκρατίας και της συμμετοχής του πολίτη, η αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η διαφάνεια στη διοικητική λειτουργία, η αξιοκρατία στην πρόσληψη και εξέλιξη του προσωπικού. Με άλλα λόγια, η ρήξη με καταστάσεις που έχουν πληγώσει βαθύτατα το κοινό αίσθημα και είχαν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε μετάλλαξη το θεσμό της αυτοδιοίκησης.
O «Καλλικράτης», ωστόσο, «ατύχησε» όχι μόνον γιατί εφαρμόστηκε με καθυστέρηση τουλάχιστον δέκα χρόνων, αλλά και γιατί εφαρμόστηκε σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, με άμεση συνέπεια τη δραματική περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων. Εξάλλου, το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», που αποτελούσε βασική δέσμευση για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης στα πρώτα της βήματα, παραμένει ακόμη εξαγγελία. Στα αρνητικά, θα πρέπει να προσθέσουμε τις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς το αντίστοιχο προσωπικό και τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από ένα δύσκαμπτο και γραφειοκρατικό σύστημα ελέγχων, σε σημείο που από τη λήψη μιας απόφασης μέχρι την υλοποίησή της να απαιτούνται πολλές φορές αρκετοί μήνες, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καθίστανται δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ ελέγχου νομιμότητας και ελέγχου σκοπιμότητας.
Όλα αυτά καθιστούν επιτακτική πλέον την ανάγκη για ανάληψη σοβαρής πολιτικής και νομοθετικής πρωτοβουλίας.
ΕΡ.: Ο Δήμος Βόλου στη νέα περίοδο μεγάλωσε τόσο σε επίπεδο έκτασης, όσο και πληθυσμιακά, ποια είναι τα μείζονα ζητήματα στα οποία η Δημοτική Αρχή στρέφει το ενδιαφέρον της;
ΑΠ.: Ο Δήμος Βόλου αποτελεί ακραία περίπτωση εφαρμογής του «Καλλικράτη», αφού συνενώθηκαν εννιά πρώην ΟΤΑ με διαφορετικά χαρακτηριστικά και παραγωγική φυσιογνωμία. Προτεραιότητά μας είναι να συνδυάσουμε το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου με την πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και κάθε άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος, προκειμένου να συμβάλουμε στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων, υγιών και βιώσιμων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, όταν η ανεργία καλπάζει και τα κοινωνικά προβλήματα παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, πρωταρχική μας μέριμνα δεν μπορεί παρά να είναι το πώς θα προασπιστούμε την κοινωνική συνοχή και θα δημιουργήσουμε το αναγκαίο δίχτυ προστασίας των πιο ανήμπορων συμπολιτών μας, ενισχύοντας πρωτίστως τις κοινωνικές δομές που καλύπτουν βασικές καθημερινές ανάγκες.
ΕΡ.: Όταν αναλάβατε το «τιμόνι» του Δήμου Βόλου πριν από περίπου ένα χρόνο, ποιο πρόβλημα ήταν αυτό που σας δυσκόλεψε περισσότερο ως προς την διαχείρισή του;
ΑΠ.: Πρώτο μας μέλημα αποτέλεσε η οργανωτική ανασυγκρότηση του Δήμου. Ήταν ένα τεράστιο οργανωτικό εγχείρημα, το οποίο μάλιστα πραγματοποιήθηκε σε ζοφερό οικονομικό περιβάλλον. Αρκεί να σας πω ότι κληθήκαμε να συγχωνεύσουμε παραπάνω από εβδομήντα Δημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, σε δύο. Η προσπάθεια αυτή συνδυάστηκε με την σταδιακή εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου, με δεδομένο και το δυσβάστακτο οικονομικό άνοιγμα που κληρονομήσαμε, το οποίο συνεπάγεται καθημερινή «αιμορραγία». Το γεγονός ότι η πρώτη χρήση (2011) κλείνει με θετικό ισοζύγιο 11-12 εκατ. ευρώ, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της πραγματικής ανατροπής που έχει σημειωθεί στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, με τη χρηστή και λιτή διαχείριση, την πλήρη διαφάνεια και τον αυστηρό καθημερινό έλεγχο.
ΕΡ.: Τι είναι αυτό που πληγώνει περισσότερο τους Βολιώτες στην καθημερινότητά τους;
ΑΠ.: Ένα σοβαρό που αντιμετωπίζει η πόλη του Βόλου και το οποίο επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, είναι αναμφισβήτητα το κυκλοφοριακό. Αναγνωρίζοντας ότι δεν επιδέχεται καμία αναβολή, προτείναμε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2011 ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισής του, μέσα από μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και κυρίως άμεσα μέτρα. Έπειτα από εξαντλητική διαβούλευση, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στον κεντρικό ιστό του Βόλου. Η πρόταση για το κυκλοφοριακό αποτελεί το πρώτο βήμα της συνολικής παρέμβασης που έχει σχεδιάσει η Δημοτική Αρχή στο κέντρο της πόλης, για να ακολουθήσουν οι άλλες δημοτικές ενότητες.
ΕΡ.: Ποιο θεωρείτε προσωπικό σας «στοίχημα», από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Βόλου, το οποίο θα θέλατε να έχετε επιλύσει μέχρι το τέλος της τετραετίας;
ΑΠ.: Όταν καταρρακώνονται και απαξιώνονται τα πάντα κι όταν το πολιτικό σύστημα απονομιμοποιείται ραγδαία, αυτό που για μένα έχει τη μεγαλύτερη αξία, πέραν του όποιου θετικού απολογισμού και της όποιας κριτικής ασκηθεί στο έργο μας, θα είναι αν στο τέλος της τετραετίας έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε το κορυφαίο στοίχημα που είχαμε θέσει προεκλογικά: ο Δήμος Βόλου, δηλαδή, να έχει αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία και να λειτουργεί ως παράγοντας ενότητας και συνοχής της.
ΕΡ.: Ο Πάνος Σκοτινιώτης πώς φαντάζεται το πολιτικό του μέλλον τα επόμενα χρόνια;
ΑΠ.: Με την προηγούμενη απάντηση νομίζω πως απαντώ και στην ερώτηση αυτή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: