Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Εκπροσώπηση του Δήμου Βόλου στη νέα διοίκηση του «Δικτύου ROM»

O Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Χαυτούρας εκπροσωπεί τον Δήμο Βόλου στο Πανελλαδικό Δίκτυο ΟΤΑ για την υποστήριξη των Ελλήνων Τσιγγάνων «Δίκτυο ROM».
Ο κ. Χαυτούρας εξελέγη μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Δικτύου κατά τη διάρκεια της Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Στην ίδια Επιτροπή συμμετέχουν επίσης ο Αντιδήμαρχος Λάρισας Κ. Καλαμπαλίκης και η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Δ. Συγγελάκη. Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής εξελέγη ο Δήμαρχος Ήλιδας Ι. Λυμπέρης.


Το Δίκτυο ROM ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1995 με στόχο την προώθηση θεμάτων κοινωνικής ένταξης και υποστήριξης των Ελλήνων Τσιγγάνων. Ιδρυτικά μέλη αποτέλεσαν 21 Δήμοι απ΄ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι σήμερα έχουν αυξηθεί σε 62, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βόλου.
Στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης είναι η συμμετοχή του δικτύου ROM και των Δήμων - μελών σε εθνικά  και ευρωπαϊκά προγράμματα για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Ρομά.
Όπως έγινε γνωστό, το επόμενο διάστημα θα διεξαχθεί έρευνα στις τοπικές αρχές για τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά ανά περιοχή, τα συμπεράσματα της οποίας θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της μεγάλης πιλοτικής έρευνας που διεξάγει ο Οργανισμός «Fundamental Rights Agency» (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων), σε 11 κράτη – μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Η έρευνα καλύπτει τους τομείς – κλειδιά, όπως περιγράφονται στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 5ης Απριλίου 2011, σχετικά με το πλαίσιο της Ε.Ε. για εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά μέχρι το 2020, δηλαδή την απασχόληση, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την υγεία. Ασχολείται επίσης με θέματα διακρίσεων και γνώσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: