Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

«Παρών» ο Δήμος Βόλου στον εορτασμό για τα 262 χρόνια από την ίδρυση του Ροστώβ

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Τοπικής Ανάπτυξης Φώτης Λαμπρινίδης εκπροσώπησε το Δήμο Βόλου στις εκδηλώσεις για τα 262 χρόνια από την ίδρυση της αδελφοποιημένης με το Βόλο ρωσικής πόλης Ροστώβ, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου του Ροστώβ κ. Μιχαήλ Ανατόλιεβιτς  Τσερνίσεφ.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερη συνάντηση του Αντιδημάρχου Βόλου με τον Δήμαρχο του Ροστώβ, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία βούληση για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο Δήμων και αναζήτηση νέων μορφών συνεργασίας, θέμα το οποίο είχε τονιστεί ιδιαίτερα κατά την επίσκεψη της πολυμελούς  αντιπροσωπείας  του Δήμου Βόλου στο Ροστώβ, τον περασμένο Μάιο, με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Πάνο Σκοτινιώτη και με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.


Ως ζήτημα αιχμής αναδείχθηκε η συνεργασία στην ανάπτυξη του Τουρισμού και η διερεύνηση  καθιέρωσης πτήσης τσάρτερ απευθείας από το Ροστώβ στο Βόλο. Για το σκοπό αυτό, αρχές Οκτωβρίου θα επισκεφτεί το Βόλο Αντιπροσωπεία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου του Ροστώβ, η οποία θα συνοδεύεται από ρώσους τουριστικούς πράκτορες για επί τόπου διερεύνηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στον τομέα του τουρισμού τα οποία υπάρχουν στην περιοχή μας. Όπως τόνισε ο κ. Λαμπρινίδης, σταθερή επιλογή της δημοτικής αρχής αποτελεί το άνοιγμα των οριζόντων της πόλης κυρίως σε προορισμούς όπως αυτούς της Ρωσίας και ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχουν κοινά στοιχεία θρησκευτικά, πολιτιστικά κ.α. αλλά και ελληνική παρουσία.
Από την πλευρά του,  ο κ. Τσερνίσεφ κάλεσε τη Δημοτική Αρχή του Βόλου, στο πλαίσιο σύσφιξης των σχέσεων, να αξιοποιήσει τον χώρο ο οποίος της έχει αποδοθεί τιμητικά στο «Πάρκο Φιλίας των Πόλεων» του Ροστώβ, τοποθετώντας σχετικό μνημείο σύμβολο της φιλίας των πόλεων, όπως έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων από την πόλη του Λεμάν. Διερευνήθηκαν επίσης οι προοπτικές συνεργασίες στον εμπορικό και εκπαιδευτικό τομέα και επιδόθηκε σχετικός ενημερωτικός φάκελος στον οποίο παρουσιάζεται το προφίλ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .
Όπως είναι  γνωστό στο Ροστώβ ανθεί ελληνική παροικία, επικεφαλής της οποίας είναι ο ομογενής Ιβάν Σαββίδης επιχειρηματίας και βουλευτής του Ρωσικού Κοινοβουλίου.
Ο εορτασμός για τα 262 χρόνια από την ίδρυση του Ροστώβ περιελάμβανε σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Η Ημέρα της Πόλης μας», οι οποίες είχαν πολιτιστικό, κοινωνικό και αθλητικό περιεχόμενο, διοργανώθηκαν με ευθύνη του οικείου Δήμου και την ισχυρή υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων-χορηγών και είχαν προσκληθεί να παραστούν εκπρόσωποι των 11 πόλεων που είναι αδελφοποιημένες με το Ροστώβ. Συγκεκριμένα, μεταξύ των αντιπροσωπειών των άλλων αδελφοποιημένων πόλεων, συμμετείχαν οι δήμαρχοι του Λεμάν και της Γλασκώβης καθώς και πολυμελείς αντιπροσωπείες του Ντόρτμουντ και της Γκέρα από τη  Γερμανία, του Πλέβεν από τη Βουλγαρία, του Γιερεβάν από την Αρμενία, της Αττάλειας από την Τουρκία και του Λουγκάνσκ από την Ουκρανία. 
Η αδελφοποίηση Βόλου και Ροστώβ, είναι από τις παλαιότερες χρονικά και για τις δύο πόλεις, κάτι που σε κάθε ευκαιρία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τονίζονταν από το Δήμαρχο του Ροστώβ. Οι σχέσεις αυτές, ξεκίνησαν και εδραιώθηκαν στα πρώτα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, όταν με αφορμή τους μεγάλους σεισμούς στο Βόλο, η πόλη του Ροστώβ βοήθησε υλικά και ηθικά στην ανοικοδόμηση του Βόλου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον για μια σύγχρονη ελληνική πόλη,  η οποία «κουβαλάει» ένα τεράστιο μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν, προκάλεσε την επίσημη πρόταση εκ μέρους του Δημάρχου της Γλασκώβης για αδελφοποίηση των δύο πόλεων, Βόλου και Γλασκώβης κάτι για το οποίο ο κ. Λαμπρινίδης δεσμεύτηκε να ενημερώσει τη Δημοτική Αρχή Βόλου.
Η Επιτροπή Αδελφοποιήσεων του Δήμου  Βόλου στην επόμενη συνεδρίασή της, θα εξετάσει τα νέα δεδομένα από  κοινού με την επιτροπή τουριστικής  προβολής, ώστε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο Ροστώβ να αποβεί ιδιαίτερα αποτελεσματική

Δεν υπάρχουν σχόλια: