Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Έκκληση Π. Σκοτινιώτη προς τον Χ. Καστανίδη να βρεθεί άμεσα λύση για το Δημοτικό Ραδιόφωνο

Τον κίνδυνο να οδηγηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε οδυνηρό αδιέξοδο το θέμα του Δημοτικού Ραδιοφώνου, επισημαίνει με έγγραφό του προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, απευθύνοντας ταυτόχρονα, για μια ακόμη φορά, έκκληση προς τον Υπουργό να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου οι ρυθμίσεις που αφορούν τις δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις να επεκταθούν και στις δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη ραδιοφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Δήμαρχος Βόλου προτείνει να προχωρήσει τουλάχιστον η εξομοίωση των δημοτικών αυτών  επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοφωνίας που είχαν συσταθεί με το παλαιότερο καθεστώς,  στις οποίες, με βάση και σχετική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έγινε αποδεκτή, επιτρέπεται η χρηματοδότηση από το Δήμο χωρίς περιορισμούς.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σκοτινιώτης σε επιστολή του προς τον κ. Καστανίδη, «στο τέλος-τέλος, αυτό που ζητάμε και μάλιστα σε εποχή δημοσιονομικής εκτροπής, είναι να μας δώσετε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε, ως Δήμος, να χρηματοδοτούμε την επιχείρηση «Δημοτικό Ραδιόφωνο Βόλου», ώστε να συνεχίσει κι αυτή με τη σειρά της να καταβάλλει φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο και εισφορές  στα Ασφαλιστικά Ταμεία και, το κυριότερο, αυτό που ζητάμε είναι να μη χαθούν, χωρίς κανένα αποχρώντα λόγο, δέκα ακόμη θέσεις εργασίας σε μια περιοχή όπου η ανεργία κυριολεκτικά καλπάζει».
Ενημερώνοντας αναλυτικά τον αρμόδιο Υπουργό για το θέμα, ο κ. Δήμαρχος Βόλου επισημαίνει ότι η επιχείρηση απασχολεί 10 άτομα προσωπικό (αορίστου χρόνου), αμειβόμενα με βάση τις κλαδικές συμβάσεις (δεν υπάρχουν «ρετιρέ») και ουσιαστικά αποτελεί ιδιόρρυθμη κοινωφελή επιχείρηση. Και τούτο, διότι δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αφού τα έσοδά της προέρχονται αποκλειστικά από πόρους του Δήμου και συγκεκριμένα από απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1  του άρθρου 268 του Ν.3463/2006, παρέχει δε αποκλειστικά κοινωφελές έργο. Η ιδιορρυθμία της επιχείρησης «Δημοτικό Ραδιόφωνο Βόλου» συνίσταται αποκλειστικά και μόνο στο ότι για τη λειτουργία της απαιτείται η λήψη ειδικής άδειας κατά τις διατάξεις  του άρθρου 6 του Ν. 2328/1995.
Η επιχείρηση «Δημοτικό Ραδιόφωνο Βόλου» συστάθηκε το 2007, με βάση δε το καταστατικό της, πρόεδρος είναι ο εκάστοτε δήμαρχος.
Την 1.1.2011 η νέα Δημοτική Αρχή παρέλαβε την επιχείρηση με χρέη ύψους 316.536,06 ευρώ, από τα οποία ποσό 300.707,96 αφορούσαν οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο από μη απόδοση  ΦΠΑ, ΦΜΥ και ΦΕΕ-χαρτόσημου και προς Ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ και ΤΣΠΕΑΘ), και τα υπόλοιπα οφειλόμενη μισθοδοσία στο προσωπικό.
Η νέα Διοίκηση της επιχείρησης προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να διαχειριστεί με μεγάλη σύνεση και υπευθυνότητα την κατάσταση και προχώρησε σε ρυθμίσεις με το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία  (ΙΚΑ και ΤΣΠΕΑΘ), προκειμένου να εξασφαλίζει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και να μπορεί, με τον τρόπο αυτό, να προχωρεί ο Δήμος σε αναθέσεις υπηρεσιών, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 268 του Ν.3463/2006, ώστε να καταβάλλεται και μέρος των δεδουλευμένων αποδοχών του προσωπικού. Έτσι, στους εννέα αυτούς μήνες έχει καταβληθεί ποσό 175.656,68 ευρώ για να εξυπηρετούνται οι ρυθμίσεις με τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ και ΤΣΠΕΑΘ) και το Ελληνικό Δημόσιο και ποσό 84.275,21 ευρώ για μισθοδοσία του προσωπικού. Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος Βόλου τονίζει ότι «δυστυχώς, η δυνατότητα των τριών αναθέσεων κατ’ έτος που προβλέπουν οι ανωτέρω διατάξεις, έχει εξαντληθεί και ο Δήμος δεν έχει πλέον νόμιμο τρόπο να μεταβιβάσει άλλα χρήματα προς την επιχείρηση, με συνέπεια να οφείλουμε στο προσωπικό δεδουλευμένες αποδοχές πέντε ολόκληρων μηνών, να μη μπορούμε πλέον να εξυπηρετήσουμε τις ρυθμίσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον ο ίδιος, ως πρόεδρος της επιχείρησης, να είμαι, όπως γνωρίζετε, και προσωπικά εκτεθειμένος». 
Διαβλέποντας έγκαιρα αυτή την εξέλιξη, όπως είναι γνωστό, ο κ. Σκοτινιώτης  απευθύνθηκε κατ’ επανάληψη όλο αυτό το διάστημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα, ζητώντας το αυτονόητο. Ζητώντας, δηλαδή, οι ρυθμίσεις που αφορούν τη λύση των κοινωφελών επιχειρήσεων, να ισχύσουν και για τις δημοτικές επιχειρήσεις με  ειδικό σκοπό  τη ραδιοφωνία.
Ειδικότερα: Με τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 109 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/2010 τ. Α΄), όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 26 του Ν. 3938/11(ΦΕΚ 61/2011 τ. Α΄), παρέχεται η δυνατότητα, ώστε η λύση κοινωφελούς επιχείρησης ή ΔΕΥΑ και η ανάληψη των δραστηριοτήτων της από τον οικείο  Δήμο ή από Ν.Π.Δ.Δ. αυτού, να συνδυαστεί με τη μεταφορά στον αντίστοιχο φορέα και με την ίδια σχέση εργασίας του προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, ύστερα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ακολούθησαν, μάλιστα, οι διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 43 του Ν. 3979/2011, σύμφωνα με τις οποίες «Οφειλές των ανωτέρω επιχειρήσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τρίτους, περιλαμβανομένων και δεδουλευμένων αποδοχών του μεταφερόμενου προσωπικού τους, μπορούν να καταβάλλονται από τον οικείο Δήμο μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Βόλου απευθύνει για μια ακόμη φορά έκκληση  να αναληφθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου οι ανωτέρω ρυθμίσεις που αφορούν τις δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις να επεκταθούν και  στις δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη ραδιοφωνία, οι οποίες συστάθηκαν σύμφωνα με τα άρθρα 252-264 και  269 του Ν.3463/2006. Προσθέτει δε ότι, αν κριθεί σκόπιμο, θα μπορούσε να προβλεφθεί ότι απαιτείται προς τούτο απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αυξημένη πλειοψηφία (π.χ. 2/3 ή και 3/4).
Η επιστολή του Δημάρχου Βόλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών κοινοποιείται στην Αντιπρόεδρο της Βουλής Ρ. Ζήση, στους Βουλευτές Μαγνησίας Κ. Καρτάλη, Θ. Νάκο, Α. Νάνο και Π. Μαρκάκη, στον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών Θ. Ξηρό, στην Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Γερακούδη, στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας και στην Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Στερεάς Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: