Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεργασία Δήμου Βόλου – Δασαρχείου για παρεμβάσεις σε τρεις λόφους της πόλης

Πρόταση του Δήμου Βόλου για ένταξη στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας 2007 – 2013 και συγκεκριμένα στο μέτρο 226 - δράσεις 2 και 3, εισάγεται προς έγκριση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, την ερχόμενη Δευτέρα.
Η πρόταση αφορά την αναβάθμιση και την αισθητική ανάδειξη και λειτουργικότητα των περιαστικών δασών της πόλης και συγκεκριμένα των λόφων Γορίτσας, Επισκοπής και Σαρακηνού, με προϋπολογισμό 480.000 ευρώ.
Οι παρεμβάσεις που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εντάχθηκαν στη σχετική πρόταση έπειτα από στενή συνεργασία του Δήμου Βόλου με το Δασαρχείο, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν και τα συγκεκριμένα δάση. Η συνεργασία ξεκίνησε από τον περασμένο Μάϊο και στηρίχθηκε σε παλιότερες μελέτες της Δασικής Υπηρεσίας, οι οποίες επικαιροποιήθηκαν και επεκτάθηκαν σε νέες περιοχές από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.
Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν φυτεύσεις νέων δέντρων και ταυτόχρονα περιφράξεις για την προστασία τους, ώστε να εμπλουτισθεί το υφιστάμενο δάσος, ακόμη και με νέα είδη.
Επίσης, προβλέπονται παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης στο εσωτερικό των περιαστικών δασών, όπως διάδρομοι περιπάτου, τοποθέτηση βρυσών και καθισμάτων και διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, φυσικά ήπιου χαρακτήρα και με σεβασμό στο πράσινο. Επιπροσθέτως, θα γίνουν έργα καθαρισμού των φυτευμένων χώρων και εμπλουτισμός με φυτικό χώμα, για την καλύτερη προστασία των φυτεύσεων.
Ιδιαίτερα στο λόφο Γορίτσας οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε σημεία τα οποία ανήκουν στη ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ στους λόφους Επισκοπής και Σαρακηνού οι σχετικές παρεμβάσεις θα επεκταθούν σε νέα σημεία.
Με εκκίνηση τη σχετική πρόταση για ένταξη του έργου, μεταξύ Δασαρχείου και Δήμου υπογράφτηκε μνημόνιο μόνιμης συνεργασίας που αφορά μελλοντικές κοινές προσπάθειες για αξιοποίηση χρηματοδοτικών μέσων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Όπως τονίζουν οι Αντιδήμαρχοι Προγραμματισμού κ. Νατάσα Οικονόμου και Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Φώτης Λαμπρινίδης,  η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή Βόλου, η οποία, στηριζόμενη πρώτα και κύρια στις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και στη συνεργασία με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, καταβάλλει καθημερινή προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: