Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Δήμος Βόλου για το θέμα της Πλατείας Πανεπιστημίου

Αναφορικά με το θέμα της Πλατείας Πανεπιστημίου, από το Δήμο Βόλου εκφράζεται η πεποίθηση ότι οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τον τρόπο σύνταξης της μελέτης διαμόρφωσης του χώρου οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε ελλιπή ενημέρωση. Γι’ αυτό και κρίνεται χρήσιμο να διευκρινιστούν τα ακόλουθα: 


1. Η Δημοτική Αρχή του Βόλου, από την πρώτη μέρα της θητείας της και παρά τα τεράστια διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, έχει επιδοθεί κυριολεκτικά σε αγώνα δρόμου, προκειμένου  να αξιοποιήσει κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης. Στόχος μας η υλοποίηση έργων και δράσεων που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα βοηθούν την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, σε περίοδο μάλιστα βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
2. Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθούμε να καλύψουμε σε σύντομο χρόνο το σοβαρό κενό που υπήρχε σε μελέτες έργων, προκειμένου τα έργα αυτά να είναι ώριμα για ένταξη και χρηματοδότηση από το μόνο ουσιαστικά χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή το ΕΣΠΑ. Αυτό που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι στη δύσκολη αυτή προσπάθεια στηριζόμαστε κατά βάση στις υπηρεσίες και το επιστημονικό δυναμικό του Δήμου, επιδιώκοντας να  αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δημιουργικές ικανότητες   αρκετών στελεχών και να επιτύχουμε την υλοποίηση έργων χωρίς, κατά το δυνατόν,  την οικονομική επιβάρυνση του Δήμου για μελέτες.
3. Ενόψει της επικείμενης  ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θεωρήσαμε ότι δημιουργείται μια μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσει επιτέλους η διαμόρφωση   της Πλατείας Πανεπιστημίου. Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, μια σημαντική έκταση στο κέντρο της πόλης, για την απόκτηση της οποίας ο Δήμος έχει δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, θα παραμείνει για πολλά ακόμη χρόνια στη σημερινή κατάσταση.
4. Η μελέτη του έργου έχει ανατεθεί στην Τεχνική μας Υπηρεσία και συγκεκριμένα  σε τρεις άξιους μηχανικούς της. Παράλληλα, λόγω της άμεσης γειτνίασης της Πλατείας Πανεπιστημίου με το κτίριο Ματσάγγου, ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και, ως εκ τούτου, της ανάγκης για ενιαία μορφολογική αντιμετώπιση των δύο ενοτήτων και χρηστική αλληλεπίδραση τους, κρίναμε ότι θα ήταν σκόπιμο  να συνδράμει το έργο των υπηρεσιακών στελεχών και το Τμήμα  Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και, συγκεκριμένα, Αρχιτέκτονες-Καθηγητές του Τμήματος που είτε  έχουν συμμετάσχει στην εκπόνηση της μελέτης του κτιρίου Ματσάγγου είτε  έχουν ασχοληθεί με την Πλατεία Πανεπιστημίου στο διδακτικό τους έργο και την έχουν συμπεριλάβει σε εργασίες φοιτητών.
5. Σύμφωνα με την περίπτωση θ της παραγράφου 1 του άρθρου 58 του Ν. 3852/2010 (Νόμος Καλλικράτη), ο Δήμαρχος «συνιστά ομάδες εργασίας και ομάδες διοίκησης έργου από μέλη του δημοτικού συμβουλίου, υπαλλήλους του δήμου, υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ή ιδιώτες για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων του δήμου, καθορίζοντας τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους».
6. Αξιοποιώντας τη δυνατότητα αυτή του νόμου και τη διάθεση για εθελοντική προσφορά που έδειξε το Τμήμα  Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικότερα ο Πρόεδρός του και άλλοι τρεις Καθηγητές του Τμήματος  που έχουν ασχοληθεί με το κτίριο Ματσάγγου και την Πλατεία Πανεπιστημίου, προχωρήσαμε στη συγκρότηση   Ομάδας Μελέτης του έργου ¨Διαμόρφωση Πλατείας Πανεπιστημίου¨. Η Ομάδα Μελέτης αποτελείται από τους τρεις μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βόλου,  επικουρούμενους από τους ανωτέρω αρχιτέκτονες- πανεπιστημιακούς, οι οποίοι θα προσφέρουν τις ειδικές επιστημονικές τους γνώσεις και εμπειρίες χωρίς καμία αμοιβή. Συνεπώς τα όσα αναφέρονται περί απευθείας ανάθεσης μελέτης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού η μελέτη συντάσσεται  από την Τεχνική μας Υπηρεσία.
7. Με δεδομένο ότι η σύνταξη της μελέτης θα γίνει από την ίδια Τεχνική μας Υπηρεσία, η οποία ασχολείται με τη μελέτη του έργου εδώ και αρκετούς μήνες,  η υπηρεσία εξετάζει το κατά πόσο όντως, με βάση το νέο, μεταγενέστερο θεσμικό πλαίσιο που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ μόλις το καλοκαίρι, το έργο διαμόρφωσης της Πλατείας Πανεπιστημίου περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις όπου  απαιτείται, πριν την οριστική σύνταξη της μελέτης, να προηγηθεί και διαγωνισμός για σχέδια ιδεών (και όχι αρχιτεκτονικός διαγωνισμός), με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται από άποψη κυρίως χρόνου. Επισημαίνεται ότι ο διαγωνισμός αυτός, στην περίπτωση των πλατειών, απαιτείται μόνο αν πρόκειται για πλατείες ιστορικής ή υπερτοπικής σημασίας. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι στην περίπτωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο   Δήμος υποχρεούται να αναθέσει την πλήρη μελέτη του έργου στο μελετητή που βραβεύτηκε, γεγονός που σημαίνει όχι μόνο ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά και σοβαρή οικονομική επιβάρυνση του Δήμου.
8. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που  το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξελίσσεται σε ένα ίδρυμα με διαρκώς αναπτυσσόμενη εθνική και διεθνή απήχηση. Έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρέπει να   αποτελέσει τον βασικό επιστημονικό σύμβουλο της πόλης και ότι μεταξύ των φορέων της τοπικής κοινωνίας και του Πανεπιστημίου πρέπει να καθιερωθεί στενή αμφίδρομη συνεργασία σε επιστημονικό, πολιτιστικό και συμβουλευτικό επίπεδο. Όταν αυτό το επιτυγχάνουμε, νομίζουμε πως  όχι απλώς θα πρέπει όλοι να το χαιρετίζουμε, αλλά και να το ενθαρρύνουμε ώστε να έχει συνέχεια.   Είμαστε βέβαιοι πως σ’ αυτό είναι σύμφωνος και  ο τεχνικός κόσμος της πόλης μας, του οποίου η αδιαμφισβήτητη επιστημονική επάρκεια και η προσφορά στην πόλη κάθε άλλο παρά αμφισβητείται από μια τέτοια προοπτική. Πολλώ  μάλλον στη δύσκολη εποχή που περνάμε, όπου η Πόλη και ο  Δήμος έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς σε όλους τους τομείς και από όποιον έχει αυτή τη διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: