Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

«Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια πειραματισμών για την αξιοποίηση της πρώην Περιφερειακής Αγοράς»

Επιστολή του Δημάρχου Βόλου στους Προέδρους του Επιμελητηρίου και της ΕΑΣ Βόλου

Να στηρίξουν την πρόταση της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση της έκτασης της πρώην Περιφερειακής Αγοράς Βόλου, εμπλουτίζοντάς την με νέες ιδέες και προτάσεις, καλεί ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Ε. Τσαμπαρδούκα και τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κ. Ν. Πρίντζο, τονίζοντας χαρακτηριστικά σε επιστολή του ότι η πρόταση δεν είναι ανελαστική, γι’ αυτό και δεν προσφέρεται για αφοριστική απόρριψη.
«Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει ότι πιστεύει στην κοινωνική διαβούλευση και τη σύμπραξη των τοπικών φορέων σε κοινούς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Αποτελεί πεποίθησή μας ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, προκειμένου η πόλη μας και η τοπική οικονομία να μπουν στο δρόμο της ανάκαμψης», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων και εκφράζει την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα τύχει ανάλογης ανταπόκρισης, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλους πειραματισμούς και παρελκύσεις, όταν μάλιστα  πρόκειται για μια τόσο σημαντική δημόσια περιουσία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σκοτινιώτης, η πρόταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία τη συγκεκριμένη περίοδο, αφού προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στο Βόλο να διεκδικήσει πειστικά την έδρα δραστηριοτήτων τις οποίες, όπως φάνηκε και από τις ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κ.Σκανδαλίδη την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, προωθεί το Υπουργείο σε επίπεδο Περιφερειών.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Είμαστε βέβαιοι πως θα συμφωνείτε κι εσείς ότι η εταιρεία ΙΑΣΩΝ Α.Ε., η οποία έχει στην ιδιοκτησία της έκταση εμβαδού 48.077 τ.μ. με επικείμενα κτίσματα εμβαδού 8.000 τ.μ. περίπου, μέσα στον οικιστικό ιστό του Δήμου Βόλου, δεν μπόρεσε να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο συστάθηκε και για τον οποίο της παραχωρήθηκε το 2005 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η αναφερόμενη έκταση. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρεία επιχείρησε το 2008 – ανεπιτυχώς - να βρει ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να αξιοποιηθεί το ακίνητο για εντελώς διαφορετικό σκοπό, ομολογώντας την αδυναμία της να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο συστάθηκε, δηλαδή τη δημιουργία εμπορικού και εκθεσιακού κέντρου γεωργικών κυρίως προϊόντων για τη Βαλκανική και τη Μαύρη Θάλασσα. Η εταιρεία, συνεπώς, έχει στην κυριότητά της ένα ακίνητο μεγάλης αξίας, το οποίο όχι μόνο δεν αξιοποιείται, αλλά αποτελεί διαρκή εστία ρύπανσης της περιοχής, ενώ τα κτίρια καθημερινά καταστρέφονται. Την ίδια ώρα   η εταιρεία επιβαρύνει με μεγάλα χρηματικά ποσά τους μετόχους, οι οποίοι καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε συνεχείς αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου και στην καταβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ).
Βλέποντας αυτή την κατάσταση, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ήδη από τον Ιούλιο του 2008, ενόψει αιτήματος για νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αποφάσισε ομοφώνως ότι ο Δήμος όχι μόνο δεν πρέπει να συναινέσει στην αύξηση, αλλά επιβάλλεται να ζητήσει να περιέλθει  όλη η έκταση στην ιδιοκτησία του, ως φορέα που εκφράζει τα καθολικά συμφέροντα της πόλης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, ομοφώνως και πάλι, επαναβεβαίωσε την πιο πάνω απόφαση στις  21.7.2010. Στην ίδια απόφαση κατέληξε ομοφώνως και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλου, κατά τη συνεδρίασή του στις 31.1.2011.
Είναι αυτονόητο  ότι αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει δεν είναι η απόκτηση από το Δήμο ενός περιουσιακού στοιχείου, αλλά η αξιοποίηση, για λόγους κοινής ωφελείας, μιας σημαντικής δημόσιας, στην πραγματικότητα, έκτασης που βρίσκεται σε κεντρικό και νευραλγικό σημείο του πολεοδομικού συγκροτήματος του ενιαίου πλέον Δήμου Βόλου, μετά και από την αποτυχία όλων των «πειραμάτων» που επί δεκαετίες επιχειρήθηκαν.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου η έκταση να παραμείνει συνδεδεμένη με την πρωτογενή παραγωγή, σύμφωνα και με τον αρχικό προορισμό της,  επεξεργαστήκαμε, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ και αξιοποιώντας επιτυχημένα παραδείγματα από άλλες χώρες, μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα πρόταση, την οποία θέτουμε υπόψη σας. Η πρόταση αυτή υπηρετεί δύο εξίσου σημαντικούς στόχους:
Ο πρώτος στόχος, είναι να αποτελέσει το πρώτο τοπικό πείραμα  στον τομέα της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, μια αναγκαιότητα που αποκτά επείγουσα προτεραιότητα   σε εποχές σαν κι αυτή που διανύουμε,  όπου η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η πρότασή μας προσπαθεί  να συμφιλιώσει τον αστικό δημόσιο χώρο με τη γεωργία, προτείνοντας τη δημιουργία αστικού αγροκτήματος και αστικού θερμοκηπίου, τα οποία θα εκμεταλλεύονται με συγκεκριμένους όρους μακροχρόνια άνεργοι, μετανάστες, νέοι που θέλουν να προσανατολιστούν στο αγροτικό επάγγελμα κλπ. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι η άρδευση των καλλιεργειών του αγροκτήματος θα γίνεται με τη χρήση νερού που θα προέρχεται από την επαναχρησιμοποίηση των νερών του τριτοβάθμιου Βιολογικού καθαρισμού του Βόλου, οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση, συμβάλλοντας έτσι στην αειφορική διαχείριση των περιορισμένων υδάτινων πόρων του Δήμου μας.  Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία  βοτανικού κήπου μέσα στο αστικό αγρό, που θα βοηθήσει  ώστε ο αγρός να καταστεί και επισκέψιμος, με την ενσωμάτωση της βιωματικής εμπειρίας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών, μέσω της συμμετοχής τους στην καλλιέργεια και φροντίδα των χώρων πρασίνου και καλλιεργειών. Προτείνεται, ακόμη, η λειτουργία βιολογικής αγοράς, η οποία θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο να τελεί υπό την αιγίδα της ΕΑΣ Βόλου και να λειτουργεί ως δημοπρατήριο βιολογικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι στις δράσεις του Δημοτικού Αγροκτήματος ενσωματώνονται πολλές από τις ιδέες που έχει καταθέσει η ΕΑΣ Βόλου.
Ο δεύτερος στόχος, συνδέεται με τη δημιουργία σε τμήμα της έκτασης αυτής συνεργατικού σχηματισμού (cluster) αγροτοδιατροφής και αγροτεχνολογίας, παράλληλα με Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων, καθώς και  Κέντρου προστασίας και  διασφάλισης ποιότητας τροφίμων και ποτών (ιχνηλασιμότητας), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΘΙΑΓΕ και το ΚΕΤΕΑΘ. Στην ουσία γίνεται λόγος για τη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου του Αγροτικού τομέα. Η πρόταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία τη συγκεκριμένη περίοδο, αφού προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στο Βόλο να διεκδικήσει πειστικά την έδρα δραστηριοτήτων τις οποίες, όπως φάνηκε και από τις ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κ.Σκανδαλίδη την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, προωθεί το Υπουργείο σε επίπεδο Περιφερειών.
Για την αποτελεσματική διαχείριση των παραπάνω δραστηριοτήτων, είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί Φορέας Διαχείρισης, στον οποίο, εκτός του Δήμου Βόλου που θα είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης και ο κύριος διαχειριστής, προτείνεται να συμμετέχουν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, εκπρόσωποι των παραγωγών και των εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται στο χώρο, καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ ως επιστημονικοί, ερευνητικοί και επιμορφωτικοί φορείς.
Είναι αυτονόητο ότι η πρότασή μας αυτή δεν είναι ανελαστική, αντιθέτως είμαστε έτοιμοι να την εμπλουτίσουμε με βάση τον προβληματισμό και τις ιδέες που θα κατατεθούν. Άλλωστε, πρόκειται για πρόταση που βρίσκεται ακόμη στο  πρώτο στάδιο της επεξεργασίας της. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι δεν προσφέρεται για αφοριστική  απόρριψη. 
Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει ότι πιστεύει στην κοινωνική διαβούλευση και τη σύμπραξη των τοπικών φορέων σε κοινούς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Αποτελεί πεποίθησή μας ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, προκειμένου η πόλη μας και η τοπική οικονομία να μπουν στο δρόμο της ανάκαμψης. Ελπίζουμε, λοιπόν, πως θα βρούμε ανάλογη ανταπόκριση, δεδομένου  ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια  για άλλους πειραματισμούς και παρελκύσεις, όταν μάλιστα  πρόκειται για μια τόσο σημαντική δημόσια  περιουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: