Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

"Δεν με αφήνει αδιάφορο ο Δήμος Βόλου" (συνέντευξη στον "Ταχυδρόμο", 6/6/2010)

Σάρκα και οστά παίρνει με τη σημερινή συνέντευξη η φημολογούμενη από καιρό πιθανότητα να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου ο Πάνος Σκοτινιώτης.
Μιλώντας σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας καταθέτει την άποψή του για τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες οι οποίες πρέπει να επιτευχθούν, όχι τόσο για να κατέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος, όσο για να βαδίσει στο μέλλον με σιγουριά και αυτοπεποίθηση ο νέος μεγάλος Δήμος Βόλου, όπως αυτός προκύπτει μέσα από τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.
Διαφαίνεται μέσα από τη σημερινή μας συζήτηση με τον πρώην Νομάρχη η θέλησή του για τη μεγάλη επιστροφή στην αυτοδιοίκηση μετά από οκτώ χρόνια επαγγελματικής του ενασχόλησης με το δικηγορικό του γραφείο.
Οι προϋποθέσεις που προκύπτουν μέσα από τη σημερινή συνέντευξη -σύμφωνα με τον Πάνο Σκοτινιώτη- ώστε να προκύψει το νέο εγχείρημα, είναι αυτές της αρραγούς ενότητας της Δημοκρατικής Συνεργασίας και της αδήριτης αναγκαιότητας για δημιουργία κλίματος ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών στη βάση της ισχυρής πλέον πιθανότητας για δική του κάθοδο στις επερχόμενες εκλογές.


-Η οικονομική κρίση και κυρίως η δημοσιονομική της πλευρά ταλανίζουν τη χώρα. Θα μπορούσαμε κατά την άποψή σας να αποφύγουμε την εμπλοκή του ΔΝΤ;
Η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης αποτελεί τη θλιβερή κατάληξη μιας ολόκληρης εποχής. Το δυστύχημα είναι ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού μας συστήματος δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη φορά δεν καλούμαστε απλώς να υπερβούμε μια συγκυριακή αστάθεια που διόγκωσε το χρέος και τα ελλείμματα, αλλά μια συνολική δομική κρίση του μεταπολιτευτικού -τουλάχιστον- κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου. Γι’ αυτό και υποστηρίζω ότι η οικονομική κρίση είναι πρωτίστως πολιτική.


-Πώς επιμερίζονται οι ευθύνες για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας; Πρόκειται για… οικουμενική ευθύνη του πολιτικού κόσμου; Ευθύνες της κοινωνίας είναι υπαρκτές στο συγκεκριμένο ζήτημα;  
Νομίζω πως η συζήτηση για το παρελθόν έχει εξαντληθεί και οι ευθύνες έχουν καταλογιστεί. Το βέβαιο είναι ότι η τραγική διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης αποτέλεσε τη χαριστική βολή.  Δεν μηδενίζω τα πολλά θετικά στοιχεία της μεταπολιτευτικής περιόδου. Κάθε άλλο μάλιστα. Ωστόσο, με πρωταρχική προφανώς την ευθύνη των κυβερνήσεων, η περίοδος αυτή καλλιέργησε και μεγέθυνε ορισμένες απ’ τις πιο αρνητικές  πλευρές της κοινωνίας μας.


-Και πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;
Μπαίνουμε σε αβέβαιη περίοδο, όπου ενδέχεται τα πράγματα να βρεθούν εκτός ελέγχου. Το μοντέλο του πελατειακού κράτους, της αρπαχτής και της διαπλοκής έχει εκμετρήσει το βίο του. Αυτοί λοιπόν που θ’ αναλάβουν την πρωτοβουλία της αντιστροφής του μοντέλου αυτού, θα διαμορφώσουν και τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει τη θέληση να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές.


-Έχετε πει πολλές φορές ότι δεν αποτελεί αυτοσκοπό για εσάς προσωπικά η διεκδίκηση αξιώματος. Το όνομά σας ωστόσο συζητιέται στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ εν όψει των δημοτικών εκλογών του Νοέμβρη για το Δήμο Βόλου. Υπάρχει «ανοιχτή επικοινωνία» εν όψει διεργασιών ή πρόκειται για σενάρια χωρίς βάση;
Γνωρίζετε ότι εδώ και οκτώ χρόνια, μετά την ολοκλήρωση δηλαδή της θητείας μου στη Νομαρχία, έχω επιστρέψει στο επάγγελμά μου. Η επιστροφή αυτή ήταν δύσκολη, αφού επέλεξα συνειδητά το δρόμο της καθημερινής, μάχιμης δικηγορίας. Ωστόσο ήταν και χρόνια πολύτιμα για μένα, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναδώ τη ζωή έξω από τη γυάλα της εξουσίας και να επανεκτιμήσω πολλά πράγματα. Είναι γνωστό ότι μου προτάθηκε επανειλημμένα να επανέλθω στην ενεργό πολιτική. Για λόγους που πολλές φορές έχω εξηγήσει, δεν έκανα αυτή την επιλογή.
-Μήπως τελικά οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι η ευκαιρία για να επανακάμψετε;
-Δύσκολη όντως η απόφαση. Θα σας απαντήσω όμως με μεγάλη ειλικρίνεια. Είναι προφανές ότι ο νέος διευρυμένος Δήμος Βόλου δεν μπορεί ν’ αφήνει αδιάφορο έναν άνθρωπο με τη δική μου διαδρομή στην Αυτοδιοίκηση και τη μεταρρυθμιστική Αριστερά. Όπως επίσης   δεν μπορούν να μ’ αφήνουν αδιάφορο οι διεργασίες που γίνονται στην τοπική κοινωνία και το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες, απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, φαίνεται να προκρίνουν μια δική μου υποψηφιότητα για τη θέση του Δημάρχου Βόλου.


-Θα επιμείνω όμως να σχολιάσετε τις συζητήσεις για το όνομά σας που γίνονται στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.
Προφανώς και γίνονται συζητήσεις στο ΠΑΣΟΚ, κι απ’ ό,τι φαίνεται  στις συζητήσεις αυτές αξιολογείται και το δικό μου όνομα. Έτσι κι αλλιώς το ΠΑΣΟΚ θα έχει το επόμενο διάστημα τις εσωτερικές του διαδικασίες, οπότε θα διευκρινιστεί η θέση του, αλλά και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τους εν ενεργεία δημάρχους στους συνενούμενους Δήμους. Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας όταν θ’ αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται όλες αυτές οι διεργασίες στα κόμματα και την κοινωνία. Θέλω να είμαι σαφής: δική μου υποψηφιότητα θα μπορούσε να υπάρξει μόνο αν είναι υποψηφιότητα που ενώνει και  διευκολύνει τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου που θ’ αγκαλιάζει τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές, αυτοδιοικητικές και πολιτικές δυνάμεις.


-Βοηθάει το πολιτικό κλίμα των ημερών ώστε να αναδειχτούν εν όψει των επικείμενων εκλογών υποψηφιότητες «εκτός χρισμάτων» ή θα πρέπει να ακολουθηθεί η πεπατημένη;
Η γνώμη μου είναι ότι ο σημαντικός ρόλος που έτσι κι αλλιώς διαδραματίζουν -και πρέπει να διαδραματίζουν- τα κόμματα, δεν μπορεί να φτάνει μέχρι του σημείου που ν’ ακυρώνει την πολιτική αυτονομία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Αυτό ισχύει περισσότερο για   τους Δήμους και λιγότερο ίσως για τις Περιφέρειες, όπου εκ των πραγμάτων οι εκλογές θα έχουν πιο κομματικό χαρακτήρα. Ειδικά στο  Δήμο Βόλου υπάρχει πλούσια αυτοδιοικητική παράδοση, που αξίζει ν’ αναζωογονήσουμε. Παράλληλα λοιπόν με την κομματική στήριξη,  χρειαζόμαστε κι ένα ισχυρό κίνημα πόλης. Η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από νέο αίμα. Πρέπει ν’ αφήσουμε ζωτικό χώρο για κάθε ενεργό πολίτη, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που ασφυκτιούν, όπως και για κάθε πρωτοβουλία πολιτών που συγκροτείται γύρω από ζωτικά προβλήματα της πόλης. Και να μην ξεχάσουμε και τους μετανάστες, που για πρώτη φορά έχουν αποκτήσει δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.


-Πώς σχολιάζετε την άρνηση του ΚΚΕ  και του ΣΥΡΙΖΑ  που έχουν προαναγγείλει ότι δεν προχωρήσουν σε κεντρικές   συμφωνίες με τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα στις εκλογές του Νοεμβρίου;
Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Η επιλογή αυτή δεν αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο να προκύψουν τοπικές αυτοδιοικητικές συνεργασίες, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν. Αυτό αφορά περισσότερο τον ΣΥΝ, αλλά και τους Οικολόγους-Πράσινους, αφού το ΚΚΕ δείχνει να έχει πιο ανελαστική θέση. Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι ειδικά στο Βόλο και τη Μαγνησία, όπου υπάρχει πλούσια θετική εμπειρία, πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια για την ευρύτερη δυνατή συνεργασία.


-Εάν σας ζητούσε κανείς να αξιολογήσετε το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, το πρόσημο θα ήταν θετικό ή αρνητικό και γιατί;
Μην ξεχνάμε ότι στο νέο Δήμο Βόλου συνενώνονται οκτώ Δήμοι και μια Κοινότητα. Συνεπώς δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για το παρελθόν. Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Και η πρόκληση είναι όλες μαζί οι αναγεννητικές δυνάμεις να στεριώσουμε το νέο Δήμο, τη Δημοκρατική Συμπολιτεία μας. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο μα και συναρπαστικό.


-Στη βασική του φιλοσοφία ο Καλλικράτης έχει γίνει αποδεκτός ως μία αναγκαιότητα διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας. Εκτιμάτε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις, έτσι όπως τουλάχιστον διαμορφώνονται οι συνθήκες στη χώρα, για να πετύχει ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα με δεδομένο το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον;
Είναι πραγματικά κρίμα που η πιο μεγάλη  μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης γίνεται σ’ ένα τόσο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον. Ο «Καλλικράτης», ωστόσο, δεν επαναθεμελιώνει απλώς λειτουργικά την Αυτοδιοίκηση, αλλά συνιστά ταυτόχρονα κι ένα πρόγραμμα δραστικής εξοικονόμησης πόρων. Φυσικά θα είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης αν δεν εξασφαλίσει στους νέους Δήμους και τις Περιφέρειες τα οικονομικά μέσα για ν’ ασκήσουν αποτελεσματικά τις πολλές αρμοδιότητες που τους αποδίδονται. Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι έχουν προβλεφθεί τέτοιοι θεσμοί διαφάνειας και οικονομικού ελέγχου, που δεν θα μπορεί πια να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ χωρίς έλεγχο και δεν θα μπορεί να ληφθεί ούτε μια απόφαση χωρίς απόλυτη διαφάνεια. Γιατί η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται πρωτίστως να επαναθεμελιωθεί ηθικά.


-Πριν μερικά χρόνια    υιοθετήθηκαν    από πολλούς αιρετούς ως   λύση για την παραγωγικότητα της Αυτοδιοίκησης τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.  ετά από είκοσι χρόνια   ο Καλλικράτης εξοβελίζει τους εργαζόμενους από τα συγκεκριμένα Νομικά Πρόσωπα   που δεν είναι αορίστου χρόνου, καθώς   έχει προαναγγελθεί ότι από τα 6.000 Ν.Π.Ι.Δ.. θα παραμείνουν μόλις τα 2.000…
Κάτι που σήμερα είναι αναγκαίο και προοδευτικό, αύριο μπορεί ν’ αποτελεί πληγή. Θεωρώ απολύτως απαραίτητο το δραστικό περιορισμό των επιχειρήσεων και των οργανισμών των Δήμων. Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ότι πλέον όλες ανεξαιρέτως οι προσλήψεις του προσωπικού τους θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, ενώ η οικονομική τους διαχείριση θα ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.  Όσο για το προσωπικό που υπηρετεί με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ο νόμος διασφαλίζει ότι κανείς δεν θα απολυθεί. Κατά τα λοιπά, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, φοβάμαι ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί σε εφιαλτικά επίπεδα. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι και το πρόβλημα των προβλημάτων. Γι’ αυτό και ο νέος Δήμος, παράλληλα με την αναπτυξιακή ώθηση που οφείλει να δώσει, έχει χρέος να εξασφαλίσει και ισχυρές δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας.


-Ένα σχόλιο  για το μπαράζ  δανείων στο οποίο έχουν αποδυθεί τους τελευταίους μήνες οι ΟΤΑ  της περιοχής μας. Θα έχουμε σύντομα και ένα μικρό… ΔΝΤ για την Αυτοδιοίκηση;
Το... ΔΝΤ αυτό ήδη προβλέπεται για τους καταχρεωμένους Δήμους. Δεν γνωρίζω σε ποιο ύψος ανέρχονται τα πραγματικά χρέη των Δήμων της περιοχής μας, θέλω πάντως να ελπίζω πως δεν θα βρεθούν στην ανάγκη να καταφύγουν στο μηχανισμό αυτό. Η κυβέρνηση κάνει καλά που έδωσε εντολή στους περιφερειάρχες να βάλουν φρένο στην αλόγιστη προσφυγή σε δανεισμό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τσουβαλιάζονται όλες οι περιπτώσεις, αφού για κάποιους Δήμους πιθανόν ένα μικρό δάνειο να είναι απολύτως αναγκαίο και δικαιολογημένο.


-Σε πρόσφατο   άρθρο του ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι   η σημερινή κρίση μπορεί να είναι ευκαιρία, αν η κεντρική κυβέρνηση προσδιορίσει ανά περιφέρεια   το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε περιοχής, αναφέροντας ενδεικτικά το Βόλο ως πόλο νανοτεχνολογίας. Μπορεί η   αυριανή Δημοτική Αρχή να διαδραματίσει ένα τέτοιο ρόλο; Ή θα συνεχίσει και μετά τον Καλλικράτη να είναι έρμαιο των διαθέσεων και των αγκυλώσεων της κεντρικής εξουσίας,   όπου ο κάθε Δήμαρχος θα κατατρύχεται με την ψυχοφθόρα διαδικασία   των θεμάτων της καθημερινότητας;
Ο Νίκος Κοτζιάς προσπαθεί με το άρθρο του να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η εξειδίκευση όχι μόνο της χώρας αλλά και των περιφερειών και των πόλεων, προκειμένου ν’ αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Θυμάμαι ότι ήδη το 2000, στην ευρεία σύσκεψη που είχε οργανώσει η Νομαρχία με την παρουσία του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, είχα υπογραμμίσει ότι ο Βόλος έχει όλες τις προϋποθέσεις να υποδεχθεί το νέο αιώνα, περνώντας πρώτος στην ψηφιακή εποχή, όπως στις αρχές του περασμένου αιώνα είχε περάσει πρώτος στη βιομηχανική εποχή. Είναι αυτονόητο ότι ο νέος Δήμος πρέπει ν’ ασχοληθεί σοβαρά και αποτελεσματικά με τη βασανιστική καθημερινότητα των δημοτών.   Αλλοίμονο όμως αν εξαντληθεί σ’ αυτό. Πρέπει, πάνω απ’ όλα, ν’ αποτελέσει το θεσμικό όχημα της ανάπτυξης, με όραμα και σχέδιο για το Βόλο στη νέα εποχή.

-Σας ευχαριστώ, κύριε Σκοτινιώτη.
Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Μπουκώρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: