Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

"Είμαι έτοιμος να ηγηθώ ψηφοδελτίου για το Δήμο Βόλου" (συνέντευξη στη "Μαγνησία", 24/6/2010)

Έτοιμος να ηγηθεί ενός ευρύτατου αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου για το νέο Δήμο Βόλου, δηλώνει ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας κ. Πάνος Σκοτινιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γ. Καρεκλίδη.
Ο κ. Σκοτινιώτης αναφέρεται στην προϋπόθεση που έθεσε, ώστε να αποδεχτεί κατ’ αρχήν την πρόταση που του έγινε από τη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν τον αφορούν τα εσωκομματικά του Κινήματος.
Υποστηρίζει πάντως, πως αν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, με νέους και δημιουργικούς ανθρώπους, αλλά και με σύμμαχο τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτει, θα δώσει έναν τιτάνιο αγώνα για την ανασυγκρότηση του νέου Δήμου σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να βρεθεί ξανά σε πορεία ανάπτυξης. 


-Κύριε Σκοτινιώτη, αποτελεί για εσάς πρόκληση ο «Καλλικράτης»; 
Ναι, ο «Καλλικράτης» είναι πράγματι μία μεγάλη πρόκληση. Μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια εργάζομαι για τη διαμόρφωση αυτού του προγράμματος.
Συμμετείχα σε δύο επιστημονικές ομάδες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προετοιμάσαμε το σχέδιο και εργάστηκα επίσης στη νομοτεχνική επιτροπή, που επεξεργάστηκε ένα τμήμα του νομοσχεδίου, για σύστημα διακυβέρνησης των Περιφερειών και των Δήμων.
Σήμερα εργάζομαι σε μια επιτροπή που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Εσωτερικών και συμβάλλω στη διαμόρφωση των πρότυπων Οργανισμών των Περιφερειών και των Δήμων.
Θυμίζω εξάλλου ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχα τοποθετηθεί για το πώς έπρεπε να είναι η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Όταν το 1994 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έγραψα ένα άρθρο σε εφημερίδα της Αθήνας και διατύπωσα την άποψη ότι ψηφίστηκε με τέτοια χρονική υστέρηση, όταν ήταν απολύτως ώριμο το πέρασμα στο επόμενο στάδιο, που ήταν η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και οι μεγάλοι Δήμοι σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Επομένως, αυτό για μένα είναι μια δουλειά ζωής.

-Άρα, γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει ο «Καλλικράτης» για την καινούργια πόλη του Βόλου, την οποία καλούμαστε να φτιάξουμε και να την ανεβάσουμε ψηλότερα…
Η ατυχία είναι ότι ο «Καλλικράτης» έρχεται σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Επιπλέον έρχεται σε μια περίοδο που είναι πολλά και συσσωρευμένα τα προβλήματα των Δήμων, που θα τους διαδεχθεί ο νέος «Καλλικρατικός» Δήμος.
Είναι εφιαλτική η αναφορά που γίνεται από τον τοπικό Τύπο για το χρέος των Δήμων και την πρώτη τετραετία θα πρέπει να γίνει μια τιτάνια προσπάθεια για να ορθοποδήσει ο νέος Δήμος.
Ακούγονται λοιπόν, πολύ μικρά τα όποια επιμέρους μικροσυμφέροντα, ιδιοτέλειες, ο κομματικός μας μικρόκοσμος μπροστά σ’ αυτή την προσπάθεια.
Τώρα χρειάζεται ότι πιο δημιουργικό, αναγεννητικό και ζωντανό έχει η τοπική μας κοινωνία, ώστε να συσπειρωθεί, να ενωθεί και να χαράξει μια καινούργια αναπτυξιακή πολιτική, για να βγει από αυτή την κατάσταση.

-Γίνεται όμως μια ανακύκλωση προσώπων. Πού είναι το νέο κομμάτι της κοινωνίας που θέλει να δημιουργήσει;
Δεν θα βρεθεί χώρος για νέους ανθρώπους, όσο το σημερινό κομματικό και πολιτικό σύστημα συντηρεί καθεστωτικές αντιλήψεις.
Ως πρόσωπο που δεν είμαι καινούργιος στα δημόσια πράγματα, έκανα μια συνειδητή επιλογή που λίγοι την έχουν κάνει.
Επί οκτώ χρόνια απέχω από δημόσιους ρόλους. Ασκώ το επάγγελμά μου και μου δόθηκε η δυνατότητα να ξαναδώ ζητήματα από άλλη οπτική γωνία, τα οποία όταν κανείς είναι κλεισμένος στη γυάλα της εξουσίας δεν τα βλέπει.
Ήταν πολύτιμη εμπειρία για μένα η επιστροφή μου στη μάχιμη δικηγορία, καθώς ήρθα σε επαφή με τα προβλήματα της κοινωνίας, ενώ άλλοι βρίσκονται στο δικό τους κόσμο και ασχολούνται με ζητήματα που δεν απασχολούν κανέναν.
Βεβαίως οι πολίτες καλά θα κάνουν να μου βάλουν αυτά τα προβλήματα.

-Όμως τη στιγμή που η κοινωνία μπορεί να κάνει τις επιλογές της, γιατί εμείς αναζητούμε χρίσματα; Σε τι βοηθούν;
Αυτό δεν ισχύει για μένα. Δεν διεκδίκησα και δεν διεκδικώ χρίσμα για τη συγκρότηση κομματικού ψηφοδελτίου.
Μου προτάθηκε να τεθώ επικεφαλής ενός ευρύτατου αυτοδιοικητικού σχήματος, το οποίο θα είχε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. 
Ήταν μια δύσκολη απόφαση και είπα κατ’ αρχήν «ναι», υπό μία προϋπόθεση. Ότι η ενδεχόμενη υποψηφιότητά μου, ενώνει τον ευρύτερο προοδευτικό κοινωνικό χώρο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ψηφοδέλτιο που θα συγκεντρώνει τις πιο δημιουργικές και αναγεννητικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας και νέους ανθρώπους.

-Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να κάνει προκριματικές εκλογές;
Δεν μπαίνω στη λογική των κομματικών υποψηφιοτήτων. Επαναλαμβάνω πως εάν στο πρόσωπό μου διαμορφωθεί μια μεγάλη αυτοδιοικητική συμμαχία θα προχωρήσουμε, για να ορθοποδήσουμε αυτόν το Δήμο. Αν πάλι θέλουμε άλλης ταυτότητας υποψηφιότητα, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Δεν ζήτησα κάτι ούτε χρήματα διαθέτω για να κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια και να στηρίξω την υποψηφιότητά μου.
Θεώρησα την πρόταση που δέχτηκα εξόχως τιμητική και την αξιολόγησα όπως την αξιολόγησε θετικά και η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ.
Από ‘κει και πέρα ούτε πιέζω ούτε με αφορούν τα εσωκομματικά.

-Μας ενδιαφέρει όμως περισσότερο πώς θα προχωρήσει η πόλη. Πρέπει λοιπόν να βρεθούν άλλοι άνθρωποι, έτοιμοι να αναλάβουν ευθύνες και δεν πρέπει να περιμένουμε το 2011, διότι θα χαθεί το παιχνίδι…
Η μεγάλη μου αγωνία κ. Καρεκλίδη είναι η επόμενη μέρα. Δεν είναι τα χρίσματα και οι εκλογές. Έχω επίγνωση της κατάστασης και ξέρω το τιτάνιο έργο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Ένα κρίσιμο σημείο, είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο και τα οποία θα εκλεγούν. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια, γιατί το πολιτικό σύστημα είναι σε απαξία και καθώς τόσα χρόνια έχουν δημιουργηθεί στεγανά, δύσκολα ένας ενεργός πολίτης θα μπει στην πολιτική τη στιγμή που αισθάνεται επαγγελματική ανασφάλεια, αλλά και ότι η αναμέτρηση δεν γίνεται επί ίσοις όροις.
Είναι λοιπόν σημαντικό να βρεθούν εθελοντές και να στρατευτούν σ’ αυτό το συναρπαστικό εγχείρημα.
Αν πάντως ηγηθώ αυτής της προσπάθειας, θα κάνω ότι είναι δυνατό για να ανοίξω το ψηφοδέλτιο σε ότι πιο υγιές και ζωντανό έχει η τοπική κοινωνία.

-Πώς ο νέος Δήμος Βόλου θα μπορέσει να δημιουργήσει τη δική του «πίτα», ώστε να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων;
Είναι δυστύχημα που δεν έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε ακόμη τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των προηγούμενων δεκαετιών, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουμε σχεδιάσει την εξειδίκευση της περιοχής.
Από το 2000 ακόμη, από τη θέση του Νομάρχη, είχα πει ότι αυτό που μπορεί κυρίως να αναδείξει ο Βόλος, είναι το πέρασμά του στην ψηφιακή εποχή.
Όμως πέρασαν δέκα χρόνια και ακόμη μας απασχολούν τα ίδια προβλήματα, για τα οποία έχει τεράστια ευθύνη η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς έργα που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 2004 καρκινοβατούν.

-Αν γίνετε δήμαρχος της πόλης, θα κάνετε ένα καινούργιο στρατηγικό σχέδιο;
Εννοείται. Δεν θα ξεκινήσουμε βέβαια από το μηδέν, αλλά οι επεξεργασίες που υπάρχουν θα πρέπει να συντεθούν σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, που θα φέρει την ανασυγκρότηση της πόλης και το πέρασμά της στη νέα εποχή.

-Πώς θα εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι, όταν αυτούς δεν τους διαθέτει το κράτος, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση και επενδυτές;
Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Υπάρχουν ανοιχτά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, που κατά τη γνώμη μου είναι η μόνη αναπτυξιακή ανάσα που μπορεί να υπάρξει στην Ελληνική οικονομία, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και το νέο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», το οποίο θα υποστηρίξει τον «Καλλικράτη».
Βεβαίως θα πρέπει να δούμε πώς θα υπάρξουν και υγιείς ιδιωτικές επενδύσεις και σε ποιους τομείς, που αυτή την περίοδο είναι «παγωμένες».
Δεν υποστηρίζω ότι διαθέτω το μαγικό ραβδί και στο Βόλο θα γίνει μια κοσμογονία. 
Πάντως τα πρώτα χρόνια θα υπάρξει ένα τιτάνιο οργανωτικό έργο για να στηθεί αυτός ο Δήμος.

-Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν από τώρα για το νέο Δήμο…
Είναι αυτονόητο. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα και τρέλα αυτό που πάμε να κάνουμε και με φοβίζει με την καλή έννοια. 
Κάποιοι όμως πρέπει να το κάνουν και θεωρώ ότι η γνώση, η εμπειρία, η ικανότητα και η διαδρομή που έχω, μου επιτρέπουν να είμαι ένας από αυτούς. 
Δεν με ενδιαφέρει λοιπόν το τι λέγεται από τον έναν και τον άλλον και δεν ενδιαφέρει και την κοινωνία που αηδιάζει με όλα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: