Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

"Ναι σε μία μεγάλη αυτοδιοικητική συμμαχία" (συνέντευξη στη "Θεσσαλία", 18/7/2010)

Για μένα δεν αποτελεί αυτοσκοπό το να γίνω Δήμαρχος. Ξέρω άλλωστε πολύ καλά τι «βουνό» από προβλήματα θα συναντήσουμε. Είμαι όμως έτοιμος να μπω σ’ αυτήν τη συναρπαστική περιπέτεια, αν όντως διαμορφωθεί τελικά γύρω από τη δική μου υποψηφιότητα μια μεγάλη αυτοδιοικητική συμμαχία των πιο δημιουργικών και αναγεννητικών δυνάμεων της τοπικής  κοινωνίας. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του  στη «Θ» ο πρώην Νομάρχης κ.Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος επίσης επισημαίνει:
Η μεγάλη πρόκληση για μας είναι να διαχειριστούμε το Δήμο σε συνθήκες κρίσης, δίνοντας ελπίδα και προοπτική. Σ΄αυτή την εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Χρειάζονται και αυτοί που βλέπουν ότι με  το μνημόνιο η κυβέρνηση διεκπεραιώνει μια πολιτική εθνικής αναγκαιότητας και αυτοί που το αντιπαλεύουν με κάθε μέσο.
Ειδικά σ’ αυτές τις συνθήκες, αποτελεί  κορυφαία προτεραιότητα για το Δήμο Βόλου να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο τοπικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας.
Είναι απολύτως ώριμο να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός ευρύτατου, πλειοψηφικού αυτοδιοικητικού σχήματος που θα αξιοποιεί δημιουργικά, στις νέες συνθήκες, τις καλύτερες παραδόσεις της Δημοκρατικής Συνεργασίας και θα στηρίζεται σ’ ένα ισχυρό κίνημα πόλης.  Πρέπει να αφήσουμε ζωτικό χώρο σε κάθε ενεργό πολίτη που αγαπάει την πόλη, σε κάθε πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών,  σε κάθε νέο άνθρωπο που ασφυκτιά από το σημερινό κομματικό και πολιτικό σύστημα.



Τελικά οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι ένα δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική, όπως είπε προχθές στο Βόλο ο κ.Αγοραστός, ο οποίος φέρεται και ως υποψήφιος  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη Ν.Δ;
Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η πολιτική αμηχανία και η ένδεια προγραμματικού λόγου που χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου. Εντυπωσιακή μεν αλλά  και κατανοητή. Τι να πει  η συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα όταν πολέμησε κάθε μεταρρυθμιστικό εγχείρημα που επιχειρήθηκε στο κράτος και την αυτοδιοίκηση; Είτε πρόκειται για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση,  είτε για τον «Καποδίστρια», είτε   τώρα  για τον «Καλλικράτη», είτε για το ΑΣΕΠ κλπ. Τώρα λοιπόν που είναι η ώρα των ιστορικών διαρθρωτικών αλλαγών ώστε να μπει τέλος στο αναποτελεσματικό, σπάταλο, διεφθαρμένο, πελατειακό και συγκεντρωτικό κράτος, τώρα που προβάλει η ανάγκη να διατυπωθούν τα εναλλακτικά πολιτικά σχέδια για την ανασύνταξη του παραγωγικού ιστού της χώρας, η συντηρητική παράταξη εξαντλεί τη φιλοδοξία της στο να καταφέρει να κερδίσει κάποιες μονάδες από τη  δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά μέτρα. Χωρίς μάλιστα ίχνος αυτοκριτικής για την τεράστια ευθύνη της που η χώρα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας. Η πολιτική όμως αυτή θα αποδειχθεί και αδιέξοδη και αναποτελεσματική.

Πάντοτε όμως στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν στέλνονται και πολιτικά μηνύματα στην κυβέρνηση;
Προφανώς και στέλνονται. Είναι δυνατόν από μια εκλογική αναμέτρηση με καθολική ψηφοφορία να μην προκύπτουν πολιτικά συμπεράσματα και να μη στέλνονται πολιτικά μηνύματα;  Άλλο όμως αυτό και άλλο να θέλουμε να ακυρώσουμε τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών και να τις μετατρέψουμε σε μια ακόμη μάχη κομματικών καταγραφών. Όποιο κόμμα θέλει βουλευτικές εκλογές, ας το πει καθαρά. Δεν έχω όμως υπόψη μου κανένα κόμμα που να ζητάει εκλογές. Πιστεύω πως ιδιαίτερα αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τη μεγάλη πρόκληση της μεταρρύθμισης, όποια θέση κι αν έχει κανείς γι’ αυτή,  πρέπει κατεξοχήν να έχουν ως κυρίαρχο θέμα τη ζωή των πολιτών στις πόλεις και τις περιφέρειες.

Αυτό προφανώς αφορά και το διευρυμένο Δήμο του Βόλου.
Δεν ξέρω αν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει  το τιτάνιο έργο που θα χρειαστεί, προκειμένου να ορθοποδήσουμε το νέο Δήμο του μητροπολιτικού μας συγκροτήματος. Η μεγάλη πρόκληση για μας είναι να διαχειριστούμε το Δήμο σε συνθήκες κρίσης, δίνοντας ελπίδα και προοπτική. Σ΄αυτή την εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Χρειάζονται και αυτοί που βλέπουν ότι με  το μνημόνιο η κυβέρνηση διεκπεραιώνει μια πολιτική εθνικής αναγκαιότητας, και αυτοί που το αντιπαλεύουν με κάθε μέσο.

Η κρίση αφήνει όμως πίσω της θύματα και οδηγεί πολύ κόσμο στην κοινωνική περιθωριοποίηση.
Πράγματι. Γι’αυτό και πάντοτε  υπογραμμίζουμε ότι ειδικά σ’ αυτές τις συνθήκες, αποτελεί  κορυφαία προτεραιότητα για το Δήμο Βόλου να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο τοπικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Ο Δήμος Βόλου πρέπει να αναλάβει επιτελικό ρόλο για τη συνολική κοινωνική και προνοιακή δραστηριότητα στο μεγάλο πολεοδομικό μας συγκρότημα. Ο Βόλος πρέπει να πρωτοπορήσει στο θέμα της κοινωνικής συνοχής, αντιμετωπίζοντας δραστικά φαινόμενα κοινωνικού διαχωρισμού και περιθωριοποίησης.

Αυτό σημαίνει  ότι είστε πιο κοντά στο μοντέλο του παραδοσιακού Δήμου ή υιοθετείτε την άποψη για ένα Δήμο που θα λειτουργεί πιο πολύ με επιχειρηματικά-ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια; Σας θυμίζω και την πρόσφατη αντιπαράθεση Μήτρου-Σπηλιόπουλου.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Πόλη στη μεταβιομηχανική εποχή μετασχηματίζεται για μια ακόμη φορά και αποκτά εντελώς νέο, πρωταγωνιστικό ρόλο. Γι’αυτό και σ’ όλη την Ευρώπη υπάρχει τεράστια αναζήτηση, που φυσικά κινείται πολύ πέρα τόσο από τα στερεότυπα του παρελθόντος, όσο και από τις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές. Στις νέες συνθήκες αυτό που χρειάζεται είναι ισχυρή τοπική ηγεσία και νέο δημόσιο μάνατζμεντ. Η  ποιότητα της τοπικής διακυβέρνησης είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αθεμπίγιο, ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, λέει ότι «δήμαρχος είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο».  Χρειαζόμαστε λοιπόν και στην Ελλάδα μια νέα γενιά  ικανών και αφοσιωμένων αυτοδιοικητικών στελεχών, με υψηλή την αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος, και όχι απλώς ενδιάμεσους της κεντρικής κυβέρνησης ή του κόμματος.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Για παράδειγμα, με τη στενότητα πόρων που υπάρχει, δεν μπορούμε  να μιλάμε για κοινωνική πολιτική, αν δεν εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή απόδοση κάθε δαπάνης. Το ίδιο ισχύει για την τιμή του νερού και για όλες τις παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για κεφαλαιώδες ζήτημα. Δέστε τι γίνεται στις δημοτικές επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, και μιλώ γενικά. Στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής υπήρξε απίστευτη σπατάλη κοινωνικών  πόρων. Ποτέ δεν έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των τεράστιων δαπανών και των αθρόων, αδιαφανών συνήθως, προσλήψεων. Χρειάζονται λοιπόν τομές, όπως επίσης χρειάζονται νέες μορφές λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου και ζωντανή εμπλοκή των τοπικών εταίρων και των πολιτών-χρηστών των δημοτικών υπηρεσιών.

Πιστεύετε ότι ο  Βόλος μπορεί να βρει τη δική του ταυτότητα του στη νέα εποχή;
Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Η συμπολιτεία μας, όπως συνηθίζω να την αποκαλώ, πρέπει πρώτα απ’ όλα να πιστέψει στον εαυτό της και στα σημαντικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Διαθέτει αξιόλογη τουριστική αγορά, ισχυρή βιομηχανική και εμπορική παράδοση, αναπτυσσόμενο Πανεπιστήμιο και ερευνητικά κέντρα, σημαντικό  λιμάνι, αεροδρόμιο, ανεπτυγμένους σχετικά τομείς ψυχαγωγίας, αθλητισμού και πολιτισμού και τη μεγάλη δυνατότητα να αποτελέσει με τη Λάρισα ένα πανίσχυρό δίπολο στο κέντρο της Ελλάδας. Σ’αυτά τα πλεονεκτήματα πρέπει να πατήσει για να σχεδιάσει το νέο ιστορικό της κύκλο. Βεβαίως, όπως λίγο-πολύ συμβαίνει σ’ όλη την Ελλάδα, έχουμε αφθονία μεν σχεδίων και μελετών, αλλά έλλειμμα σχεδιασμού. Και η ουσία του σχεδιασμού είναι όχι η παραγωγή μελετών, αλλά η διαδικασία λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων. Εδώ πρέπει να ρίξει το βάρος της η νέα δημοτική αρχή, κινητοποιώντας το ανθρώπινο και υλικό κεφάλαιο της πόλης, με στόχο να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε προστιθέμενη κοινωνική αξία, σε κοινωνικό πλούτο, σε εισοδήματα και απασχόληση, σε ποιότητα ζωής για τους πολίτες.

Όμως όλο αυτό το διάστημα η συζήτηση αρχίζει και τελειώνει στα πρόσωπα που θα λάβουν τα κομματικά χρίσματα.
Δυστυχώς έχετε δίκιο, αν και τελευταία όλο και κάποιες πρωτοβουλίες πολιτών αναπτύσσονται, με θετικό προγραμματικό λόγο, και πρέπει να ενθαρρύνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες.  Αυτό ισχύει και για τα κόμματα. Στο τέλος-τέλος δεν μπορεί κάποιος να διεκδικεί τη στήριξη από ένα κόμμα χωρίς να έχει διατυπώσει ορισμένες  γενικές, έστω, πολιτικές και προγραμματικές απόψεις. Και μιλώ για στήριξη, γιατί πιστεύω ότι είναι εντελώς ξεπερασμένο σήμερα να μιλούμε για χρίσματα. 

Διαπιστώνουμε όμως ότι στο ΠΑΣΟΚ καθυστερούν οι αποφάσεις.
Θα επιμείνω στη θέση που έχω κρατήσει από την αρχή: σέβομαι απολύτως τις κομματικές διαδικασίες, αλλά  δεν πρόκειται ούτε να τις σχολιάσω ούτε και να εμπλακώ καθ’ οιονδήποτε τρόπο σ΄αυτές. Απ’όσα πάντως είπα πιο πάνω, προκύπτει καθαρά ότι αυτό που για μένα έχει μεγαλύτερη σημασία είναι όχι τόσο το  να τελειώσουν οι διαδικασίες αυτές πιο γρήγορα –υπάρχει άλλωστε χρόνος για την προεκλογική δραστηριότητα- αλλά  να είναι  πιο πολιτικές. Η δική μου παρέμβαση όλο αυτό τον καιρό είχε μόνο πολιτικά και προγραμματικά χαρακτηριστικά. Ύστερα δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει κάνει ακόμη τις επιλογές του. Πλην του ΚΚΕ, κανένα άλλο κόμμα δεν έχει αποφασίσει. Προσωπικά περιμένω με ενδιαφέρον και τις αποφάσεις του ΣΥΝ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και  των Οικολόγων-Πράσινων.

Εσείς τελικά θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος του νέου Δήμου Βόλου;
Για μένα είναι εξόχως τιμητικό το ότι από κομματικά όργανα, από καταξιωμένα αυτοδιοικητικά στελέχη, από πρωτοβουλίες πολιτών που αναπτύσσονται στην τοπική κοινωνία και από πολλούς πολίτες, φαίνεται πως αξιολογείται θετικά ενδεχόμενη υποψηφιότητά μου. Προφανώς  υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις.  Πρέπει να σας πω ότι η θετική ανταπόκρισή μου στις προτάσεις που δέχθηκα ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, τόσο γιατί αυτό σημαίνει ριζική  ανατροπή στα επαγγελματικά και προσωπικά δεδομένα που έχω διαμορφώσει την τελευταία οκταετία, όσο και γιατί έχω πλήρη επίγνωση του τεράστιου όγκου των προβλημάτων που θ’ αντιμετωπίσει η πρώτη δημοτική αρχή.

Δεν απαντήσατε όμως στην ερώτησή μου.
Σας απαντώ λοιπόν ευθέως: για μένα δεν αποτελεί αυτοσκοπό το να γίνω Δήμαρχος. Ξέρω άλλωστε πολύ καλά τι «βουνό» από προβλήματα θα συναντήσουμε. Είμαι όμως έτοιμος να μπω σ’ αυτήν τη συναρπαστική περιπέτεια, αν όντως διαμορφωθεί τελικά γύρω από τη δική μου υποψηφιότητα μια μεγάλη αυτοδιοικητική συμμαχία των πιο δημιουργικών και αναγεννητικών δυνάμεων της τοπικής  κοινωνίας. Το αμέσως επόμενο διάστημα αυτό θα φανεί. Το μόνο για το οποίο μπορώ να δεσμευτώ, είναι ότι θα μιλήσουμε στον κόσμο με απόλυτη ειλικρίνεια και ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε.

Επιδιώκετε τη στήριξη μόνο από το ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα που ψήφισε τη μεταρρύθμιση και η στήριξή του είναι αναγκαία. Όμως αυτό δεν φτάνει. Ο κόσμος αντιδρά  πια στα κομματικά ψηφοδέλτια κι εγώ πάντοτε υποστήριζα ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν χώρος που προσφέρεται για συγκλίσεις και συνεργασίες. Συζητώ καθημερινά με πολλούς συμπολίτες όλου του πολιτικού φάσματος, με ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης απ΄όλους τους συνενούμενους Δήμους, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως και με στελέχη της ευρύτερης Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Νομίζω πως είναι απολύτως ώριμο να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός ευρύτατου, πλειοψηφικού αυτοδιοικητικού σχήματος που θα αξιοποιεί δημιουργικά, στις νέες συνθήκες, τις καλύτερες παραδόσεις της Δημοκρατικής Συνεργασίας και θα στηρίζεται σ’ ένα ισχυρό κίνημα πόλης.  Πρέπει να αφήσουμε ζωτικό χώρο σε κάθε ενεργό πολίτη που αγαπάει την πόλη, σε κάθε πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών,  σε κάθε νέο άνθρωπο που ασφυκτιά από το σημερινό κομματικό και πολιτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: