Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Υπηρεσία Καθαριότητας: Ενημέρωση κρεοπωλών για αποδοτικότερη αποκομιδή και καθαρότερη πόλη

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη βελτίωση της καθημερινότητας, η Υπηρεσία Καθαριότητας προωθεί τις συντονισμένες επαφές με κατηγορίες επαγγελματιών, μετά τους ιχθυοπώλες, και με τους κρεοπώλες, για την ενημέρωσή τους, αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, ζητώντας τη συνδρομή τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία έχει αντιμετωπίσει, αρκετές φορές, προβλήματα από τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων εκ μέρους ορισμένων επαγγελματιών κρεοπωλών, που με τη συμπεριφορά τους (απόρριψη αποβλήτων ζωικών ιστών σε κάδους συλλογής απορριμμάτων, ακόμη και χωρίς να είναι τοποθετημένα σε σακούλες), αφενός επιβαρύνουν το περιβάλλον, προκαλώντας επιπλέον φόρτο στην Υπηρεσία (ανάγκη αντικατάστασης κάδων, χρήσης υδροφόρας για τον καθαρισμό οδών και την εξάλειψη της δυσοσμίας), αφετέρου γίνονται η αιτία πρόκλησης έντονων διαμαρτυριών εκ μέρους άλλων δημοτών (κατοίκων ή καταστηματαρχών δίπλα ή κοντά σε κρεοπωλεία) και αντεγκλήσεων με το προσωπικό της Υπηρεσίας, όταν τους γίνονται σχετικές συστάσεις. 
Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Ν. Οικονόμου, σε επικοινωνία της με τον Πρόεδρο του σωματείου κρεοπωλών, κ. Α.Κανελλόπουλο, παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία αναφορικά με τα απορρίμματα από κρεοπωλεία, την ισχύουσα νομοθεσία, ως προς τις υποχρεώσεις των κρεοπωλείων στην αποκομιδή των απορριμμάτων τους, και ζήτησε τη συνεργασία του κλάδου, ώστε, και η αποκομιδή από την Υπηρεσία να γίνεται χωρίς προβλήματα και πιο αποτελεσματικά, και να βελτιώνεται η καθαριότητα και η αισθητική της πόλης, κάτι που είναι προς όφελος και των ίδιων των επαγγελματιών, και, κυρίως, να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία, προς το συμφέρον όλων των πολιτών. 
Συγκεκριμένα, από την Αντιδήμαρχο επισημάνθηκε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι κρεοπώλες οφείλουν να μεριμνούν οι ίδιοι για τη διαχείριση των αποβλήτων ιστών ζώων. Πέραν αυτού, η απόρριψη των συγκεκριμένων αποβλήτων σε κάδους συλλογής απορριμμάτων έχει ως συνέπεια τη δημιουργία ανθυγιεινών εστιών ρύπανσης, με την ανάπτυξη μικροοργανισμών, τρωκτικών και δυσάρεστων οσμών,  με αποτέλεσμα να συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας, κυρίως τους θερινούς μήνες, οπότε παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες. Τα παραπάνω εμπεριέχονται και σε επιστολή της Αντιδημάρχου, που στάλθηκε στον Πρόεδρο των κρεοπωλών Δήμου Βόλου, με το αίτημα της κοινοποίησής της σε όλα τα μέλη του σωματείου, για την έγκυρη ενημέρωσή τους, με στόχο την ορθή διαχείριση εκ μέρους τους των απορριμμάτων που προκύπτουν από τη δραστηριότητα που ασκούν. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος, κ. Α. Κανελλόπουλος, εξέφρασε τη διάθεση των κρεοπωλών για την αγαστή συνεργασία τους με την Υπηρεσία Καθαριότητας.     
Η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ν. Οικονόμου τόνισε σε σχετική δήλωσή της ότι «η Υπηρεσία Καθαριότητας καταβάλλει καθημερινά, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, ιδιαίτερη προσπάθεια, για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, με πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας με τους δημότες. Με την αρμονική συνεργασία, με αίσθημα ευθύνης και με απλές κινήσεις από τον καθένα μας προστατεύουμε τη δημόσια υγεία και την αισθητική της πόλης μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: