Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Αυξημένες φέτος οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου

Tο πρώτο κρουαζιερόπλοιο για το 2014, το ΜSC SYMPHONIA, κατέπλευσε στις 8 το πρωί της Μ. Τετάρτης στο λιμάνι του Βόλου από τη Βάρνα της Βουλγαρίας, με 1500 επιβάτες και 765 άτομα προσωπικό. Τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου υποδέχτηκαν στελέχη του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης Δήμου Βόλου, παρέχοντας έντυπο πληροφοριακό υλικό για την περιοχή, με τη βοήθεια και σπουδαστών του Τμήματος «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» του ΙΕΚ Δήμου Βόλου και του Τμήματος Πλοιάρχων του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου. Στους τουρίστες προσφέρθηκαν ντόπια νηστίσιμα προϊόντα, χορηγία γνωστών τοπικών επιχειρήσεων, όπως χαλβάς «Παπαγιαννόπουλος», λουκούμια «Ο Παππούς» και αναψυκτικά «ΕΨΑ».


Οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου αναμένεται να είναι αυξημένες τη φετινή θερινή περίοδο, καθώς, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά πρακτορεία, από 36 που ήταν προγραμματισμένες πριν από δυο μήνες, πλέον έχουν φτάσει τις 41 και ίσως αυξηθούν περαιτέρω. Παρουσιάζεται δηλαδή ήδη μια αύξηση της τάξης του 30%, σε σχέση με τις περσινές αφίξεις. Οι αφίξεις για το 2014 θα ολοκληρωθούν στις 27 Νοεμβρίου, με το πλοίο «Νeoromantica», της εταιρείας Costa, το οποίο ενέταξε για πρώτη φορά το λιμάνι του Βόλου στα χειμερινά του δρομολόγια, τόσο για το 2015, όσο και για το 2016. 

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης κ.Σ.Μπαρτζιώκα, η Δημοτική Αρχή έχει συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της αυξητικής αυτής τάσης. Ταυτόχρονα προωθεί την πρότασή της για πραγματοποίηση εβδομαδιαίας κυκλικής κρουαζιέρας στα λιμάνια Πειραιάς - Βόλος - Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη - Σμύρνη - Μύκονος – Πειραιάς. Ήδη έχει γίνει η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων πόλεων-λιμανιών στο Βόλο, κατά την οποία συμφωνήθηκε η κάθε περιοχή να καταρτίσει φάκελο με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πλήρης φάκελος παρουσίασης που θ’ αφορά το νέο δρομολόγιο. Σημειώνεται ότι η πρόταση έχει κριθεί ως ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα από μεγάλη εταιρεία κρουαζιέρας. 

Επίσης, η κ.Μπαρτζιώκα αναφέρθηκε στις υπόλοιπες δράσεις και ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας, όπως:
- ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών και λειτουργιών υποδοχής, πληροφόρησης, μετακίνησης και πρόσβασης, ώστε να εξυπηρετείται ποιοτικά και οργανωμένα η υποδοχή των επισκεπτών. Όπως είναι γνωστό, στελέχη του  Τμήματος Τουρισμού υποδέχονται τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων στη reception του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης, με νέους χάρτες που περιλαμβάνουν διαδρομές και σημεία αναφοράς της πόλης, σε τρεις γλώσσες, Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά 
- διαρκής επικοινωνία των στελεχών του Τμήματος Τουρισμού με τους ναυτικούς πράκτορες και τους πλοιάρχους και αποστολή ειδικού πληροφοριακού εντύπου στα κρουαζιερόπλοια, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των επιβατών για τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της πόλης, όπως και για τις 5 διαφορετικές διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιήσουν στην περιοχή μας. Το πληροφοριακό υλικό βρίσκεται πλέον στα «χέρια» των επισκεπτών και μέσω της ειδικής εφαρμογής για κινητά.
- συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και συναντήσεις, προσέγγιση εταιρειών κρουαζιέρας, με εξειδικευμένο υλικό για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων.
- ειδικές συναντήσεις με το σωματείο επαγγελματιών ταξί, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών, στους οποίους πλέον παρέχεται ειδικό έντυπο τιμολογίου διαδρομών.
- συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου για την προσέλκυση των τουριστών  στην αγορά του Βόλου. Καταστήματα που διαθέτουν το διακριτικό σήμα του κρουαζιερόπλοιου στις βιτρίνές τους, δίνουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να αγοράσουν προϊόντα σε καλύτερες τιμές.
- επεξεργασία προτάσεων για τη βελτίωση της μελέτης του master plan, αρκετές από τις οποίες έγιναν αποδεκτές 
- συνεργασία με τη Διοίκηση του ΟΛΒ για την τουριστική αξιοποίηση του λιμανιού (κρουαζιέρα, υδροπλάνα, εκδηλώσεις, κλπ.)

«Κεντρική επιδίωξή μας είναι να εντάξουμε την πόλη – λιμάνι του Βόλου στο χάρτη διαδρομών κρουαζιέρας. Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αγορά του θαλάσσιου τουρισμού μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην υπέρβαση της κρίσης, ως ένας τομέας που συνδέεται με τη μεγάλη ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για επιστροφή στην ανάπτυξη», υπογράμμισε σε δήλωσή της η κ.Μπαρτζιώκα. 

Το ΜSC SYMPHONIA αναχώρησε το απόγευμα για Πειραιά, αλλά θα καταπλεύσει για δεύτερη φορά στο Βόλο στις 10 Μαΐου. Η δεύτερη άφιξη είναι προγραμματισμένη για αύριο Μ. Πέμπτη, με το γερμανικό κρουαζιερόπλοιο «ΗAMBURG», που θα έρθει από το Τσανάκαλε και θα αποπλεύσει για Δήλο, ενώ η Τρίτη άφιξη θα είναι ανήμερα το Πάσχα με το «ΑΕGEAN ODYSSEY», που θα έρθει από τη Θεσσαλονίκη και θα αποπλεύσει για τη Σκιάθο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: