Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ξεκινά η λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Την έναρξη λειτουργίας της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για άτομα με νοητική υστέρηση και άλλες αναπηρίες, ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ.Απ.Παντσά και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρία Ν.Μαγνησίας κ.Ουρανία Καρανικόλα. Ο κ.Σκοτινιώτης χαρακτήρισε τη Στέγη σπουδαίο κοινωνικό απόκτημα για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι ο Βόλος διαθέτει τις πιο ισχυρές κοινωνικές δομές από οποιαδήποτε άλλη περιφερειακή πόλη στην Ελλάδα. Για όραμα ζωής που γίνεται πραγματικότητα, έκανε λόγο η κ.Καρανικόλα, υπογραμμίζοντας το έντονο προσωπικό ενδιαφέρον του Δημάρχου για την προώθηση του έργου.

«Σ’ αυτή την εφιαλτική περίοδο που διανύουμε, πρώτιστη υποχρέωσή μας ήταν, όχι απλώς να διασφαλίσουμε τις σημαντικές κοινωνικές δομές που υπήρχαν στους Δήμους οι οποίοι συναποτέλεσαν τον ενιαίο Δήμο Βόλου, αλλά να δημιουργήσουμε και νέες που να ανταποκρίνονται στις ολοένα και αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα είναι απολύτως θετικά και μετρήσιμα. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η Δημοτική Αρχή, από τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας της, έλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει το πάγιο αίτημα του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρία για τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Αξιοποιήθηκε σχετική προκήρυξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013" του Υπουργείου Υγείας και επιτεύχθηκε η ένταξη της συγκεκριμένης δομής για 9 άτομα με νοητική υστέρηση και άλλες αναπηρίες, οι οποίες δεν επιτρέπουν στα άτομα αυτά να διαβιώνουν αυτόνομα, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη. Τα άτομα που εντάσσονται στη ΣΥΔ είναι από 18 ετών και άνω και κατά το δυνατό αυτοεξυπηρετούνται.

«Δεν δημιουργούμε ένα ίδρυμα, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο», τόνισε ο Δήμαρχος, για να συμπληρώσει ότι η λειτουργία της ΣΥΔ στηρίζεται στις αρχές της από-ιδρυματοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης, αφού τα άτομα που φιλοξενούνται σ’ αυτή υποστηρίζονται για την κοινωνικοποίησή τους και την ανάπτυξη των ατομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών τους δεξιοτήτων. Στο πλαίσιο λειτουργίας της Στέγης υλοποιούνται σημαντικά προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως πρόγραμμα προσαρμογής, ατομικών δεξιοτήτων και αυτοφροντίδας, πρόγραμμα κοινωνικών δεξιοτήτων, πρόγραμμα κοινωνικοποίησης και πρόγραμμα αποκατάστασης επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Για την καλύτερη λειτουργία της ΣΥΔ, ο Δήμος Βόλου υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, προκειμένου στελέχη του Νοσοκομείου με τις ειδικότητες του ψυχιάτρου και του εργοθεραπευτή να συνεργάζονται με τη διεπιστημονική ομάδα της ΣΥΔ, συμμετέχοντας στην επιτροπή αξιολόγησης των ενδιαφερόμενων κατά τη διαδικασία ένταξης των φιλοξενουμένων, καθώς επίσης να συνεργάζονται με το προσωπικό της ΣΥΔ και να παρέχουν τυχόν συμβουλευτική υποστήριξη σε αυτό, όταν παρουσιάζονται δυσκολίες στη συνεργασία και την επικοινωνία του προσωπικού με τους φιλοξενούμενους.

Όπως ανακοινώθηκε, η λειτουργία η ΣΥΔ αρχικά θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υποστήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας (Κε.Σ.Α.Α.Μ.), που βρίσκονται στην περιοχή Αλιβέρι Ν.Ιωνίας, ενώ και το κόστος λειτουργίας της δομής για τα δυο πρώτα χρόνια καλύπτεται πλήρως από το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013 με το ποσό των 572.350 €. Η μόνιμη εγκατάσταση της ΣΥΔ θα γίνει στην πρώην Παιδόπολη Αγριάς, καθώς ο Δήμος Βόλου επιδίωξε και πέτυχε την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή δυο κτιριακών μονάδων της πρώην Παιδόπολης, που παραχωρήθηκαν στο Δήμο για 25 χρόνια από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται 491.309,23 € (προϋπολογισμός μελέτης 1.010.000€) και κατασκευάζεται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Εργαζόμενοι με σχέδιο και μεθοδικότητα, εξαντλούμε κάθε περιθώριο για την υλοποίηση έργων και δράσεων, προς όφελος της πόλης και των πολιτών και πρωτίστως των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού», τόνισε κ.Σκοτινιώτης, υπενθυμίζοντας ότι η λειτουργία της ΣΥΔ αποτελούσε πάγιο αίτημα του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρία Ν.Μαγνησίας. Επίσης, ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Κ.Καραμάτσα, ο οποίος είχε προσκληθεί στη συνέντευξη αλλά δεν κατάφερε να παραστεί λόγω της επίσκεψης στο Νοσοκομείο της Υφυπουργού Υγείας Ζ.Μακρή.

Από την πλευρά του ο κ.Παντσάς υπογράμμισε ότι η σημασία του έργου αυτού είναι ευρύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Πολιτεία  μειώνει τις παροχές σ’ αυτές τις πολύ ειδικές ομάδες και περιορίζει σημαντικά την υποβοήθηση των οικογενειών τους. Συνεπώς, η δημιουργία της Στέγης ήταν ζωτικής σημασίας για την πόλη του Βόλου και αναμφισβήτητα ενισχύει σημαντικά την κοινωνική ταυτότητα του Δήμου. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, το σημαντικό έργο της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου. 

Τέλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ουρ.Καρανικόλα έκανε λόγο για όραμα ζωής που γίνεται πραγματικότητα. «Η διεθνής τάση και φιλοσοφία επιτάσσει τα άτομα με αναπηρία να ζουν πια, όχι σε ιδρύματα, αλλά σε μικρά σπίτια σαν οικογένειες. Αυτό το πετύχαμε εδώ στο Βόλο και ως γονείς είμαστε περήφανοι γιατί ήμασταν πρωτοπόροι στην προσπάθεια αυτή. Ο Βόλος θα είναι μία από τις 20 πόλεις της χώρας που θα λειτουργήσει ΣΥΔ και η μοναδική σε επίπεδο Κεντρικής Ελλάδας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: