Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ν.Οικονόμου: Επικίνδυνη η άγνοια του κ.Μπέου για τα θέματα Τ.Α.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Μπέου, μετά την επίσκεψή του στο Τμήμα Συντηρήσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας, η Αντιδήμαρχος Διοίκησης Ν.Οικονόμου τόνισε τα εξής: Για άλλη μία φορά, ο κ. Μπέος αποκαλύπτει την επικίνδυνη άγνοιά του για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην προκειμένη περίπτωση για τη δραματική μείωση του προσωπικού των δήμων, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών και των μνημονιακών ρυθμίσεων, για τις οποίες, για μια ακόμη φορά, σκοπίμως σιωπά. Αποκαλύπτει, επίσης, την προσφιλή τακτική του να λασπολογεί εις βάρος της Δημοτικής Αρχής, προσπαθώντας να παραπλανήσει τους δημότες.
Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων. Όσοι λοιπόν έχουν τις προϋποθέσεις, επιλέγουν τη συνταξιοδότηση, φοβούμενοι περαιτέρω χειροτέρευση της εργασιακής και οικονομικής τους θέσης.
Εξάλλου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η έγκριση των προσλήψεων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, άρα και στους δήμους, είναι αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης και μόνον. Οι προσλήψεις, μάλιστα, υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν απαγορευτεί από τη νομοθεσία, ως τις 31-12-2016.
Οι συνέπειες των παραπάνω για το Δήμο Βόλου είναι να έχει μειωθεί το προσωπικό του Δήμου, από την 1-1-2011 μέχρι σήμερα, κατά 250 εργαζομένους. Το Υπουργείο Εσωτερικών, στη σχετική μελέτη του για το προσωπικό των δήμων της χώρας, αναγνωρίζει ότι το προσωπικό του Δήμου Βόλου, με βάση τις αρμοδιότητες και τον πληθυσμό του, υπολείπεται κατά 278 άτομα. Ωστόσο, δε δίνει τη δυνατότητα προσλήψεων, ούτε καν για τις ανταποδοτικές Υπηρεσίες (Καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός, ΔΕΥΑΜΒ), παρά το γεγονός ότι το κράτος δεν έχει καμία οικονομική συμμετοχή σε αυτές.
Κανένας δήμαρχος δεν έχει τη δικαιοδοσία να διενεργεί προσλήψεις. Ειδικά, δε, η παρούσα Δημοτική Αρχή, για την εξοικονόμηση πόρων, δεν προέβη ούτε καν στο σύνολο των προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων που δικαιούνταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν προσλήφθηκε ούτε Γενικός Γραμματέας στο Δήμο.
Ας κρατήσει, λοιπόν, ο κ. Μπέος την «αγανάκτησή» του, ας σταματήσει τη λασπολογία περί δήθεν «προσλήψεων συγγενών και φίλων» και ας προσπαθήσει να καταθέσει έστω και μία δική του προγραμματική πρόταση για το Δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: