Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Οι 10+1 δράσεις που θα αλλάξουν το Δήμο Βόλου

Οι 10+1 βασικοί άξονες του προγράμματος της δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», με κεντρικό στόχο ο Δήμος Βόλου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής στους πολίτες και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια νέα, περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη, παρουσιάστηκαν στη μεγαλειώδη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η παρουσίαση έγινε από τον Απόστολο Παπατόλια, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής ειδικής ομάδας στελεχών της παράταξης για την επεξεργασία του προγράμματος. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα ολοκληρωμένο, καινοτομικό αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης της Δημοτικής Αρχής για την επόμενη κρίσιμη πενταετία. Πρόγραμμα που θα εγγυάται ότι ο Βόλος θα διεκδικήσει πραγματικά τη θέση που του αξίζει. 

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του συνδυασμού, ο Δήμαρχος Βόλου και εκ νέου υποψήφιος, Πάνος Σκοτινιώτης, τόνισε σε δήλωσή του ότι οι δημοτικές εκλογές δεν προσφέρονται για γραφικές και ρηχές εξαγγελίες, ούτε και θα πρέπει να αποτελέσουν κακέκτυπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. «Ειδικά αυτές οι εκλογές», υπογράμμισε, «έχουν εξαιρετικά κρίσιμη σημασία, αφού αυτό που κρίνεται είναι ποιος δήμαρχος και ποια δημοτική αρχή μπορούν να εγγυηθούν την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου και της πόλης μας στην  εποχή μετά την κρίση, η οποία  συμπίπτει  με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Η συνδυασμός μας “Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά” είναι ο συνδυασμός που  και σε αυτό το μείζον θέμα κάνει τη διαφορά.  Με την ολοκληρωμένη προγραμματική μας πρόταση για τον “Βόλο του 2020” που καταθέσαμε χθες και με σταθερή την πεποίθηση ότι ο  Δήμος μας χρειάζεται έργα, ιδέες και σχέδιο και όχι ακρότητες και πόλωση».   

Πρώτο άξονα του προγράμματος αποτελεί ο στόχος για επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες θα επικεντρωθούν α) στην προσέλκυση και στήριξη νέων επενδύσεων, εφαρμόζοντας Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και επενδυτών, β) στη δημιουργία Τοπικού Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας για την ενίσχυση νέων επιχειρηματιών στο χώρο της αλληλέγγυας οικονομίας, γ) στην αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης (ανάπτυξη Κοιν.Σ.Επ. σε ακίνητα του Δήμου, παραχώρηση εκτάσεων σε ανέργους για καλλιέργεια), δ) στην εκπόνηση Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, στην παραγωγή και προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, στόχος είναι η συγκρότηση του μεγαλύτερου δικτύου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στη χώρα, που θα αναδείξει το Δήμο Βόλου σε πανελλαδική πρωτοπορία ως «Κοινωνικό Δήμο». Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί α) με την ενίσχυση του «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης» σε συνεργασία με το σύνολο των εθελοντικών οργανώσεων, β) τον εμπλουτισμό των πολυάριθμων δομών κοινωνικής προστασίας που ήδη λειτουργούν με το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης για Ανέργους, γ) τη δημιουργία «Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών», ενισχύοντας ακόμη πιο αποτελεσματικά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες χρήσιμες για τη λειτουργία του νοικοκυριού και την ομαλή λειτουργία της οικογενειακής τους ζωής. 
Η υλοποίηση Σχεδίου Ενιαίας και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των υδατικών πόρων (από την παραγωγή έως την ενεργειακή αξιοποίηση), με πλήρη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και της αποχέτευσης, ως κοινωνικών αγαθών, προωθείται ήδη μέσα από α) την ολοκλήρωση έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, θωρακίζοντας μια για πάντα το θαλάσσιο περιβάλλον του Παγασητικού, β) την κατασκευή με πόρους του ΕΣΠΑ του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης και παραγωγής ενέργειας από τη λυματολάσπη και την αξιοποίηση  του νερού του Βιολογικού για άρδευση, γ) τη στήριξη του κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ και τη διεύρυνση των καινοτομικών λειτουργιών του Υδροηλεκτρικού Σταθμού που παράγει ρεύμα, την ολοκλήρωση του νέου Υδροηλεκτρικού Σταθμού και τη στήριξη των εγκαταστάσεων του Βιολογικού που παράγουν βιοαέριο.
Σε ότι αφορά την αισθητική αναβάθμιση της πόλης, θα συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξης και υπεράσπισης του δημόσιου χώρου, ενώ στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων από τη συμμετοχή του Δήμου Βόλου στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», προωθείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), με εγγυημένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Παράλληλα προωθούνται δράσεις που ανακουφίζουν την καθημερινότητα του πολίτη, δίνοντας λύσεις στην «άρρωστη» λειτουργία της πόλης. Συγκεκριμένα: α) επέκταση του συστήματος υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων και εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, β) αξιοποίηση του Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων, γ) καθιέρωση ενιαίου Κόμιστρου στις συγκοινωνίες, ενιαίου Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης και Κάρτας κατοίκου, χώρους μετεπιβίβασης από ΙΧ σε δημόσιες συγκοινωνίες, λεωφορειολωρίδες και «πράσινο ρεύμα» για τα λεωφορεία, δ) αναβάθμιση, ολοκλήρωση και αποκατάσταση της ασφάλειας του δικτύου ποδηλατοδρόμων, ε) υπογειοποίηση της οδού Παγασών με πόρους του νέου ΕΣΠΑ, ώστε σε συνδυασμό με την υλοποίηση των κυκλικών κόμβων και την ολοκλήρωση του Περιφερειακού να αναβαθμιστεί θεαματικά η κυκλοφοριακή λειτουργία της πόλης. 
Στο πρόγραμμα του συνδυασμού περιλαμβάνονται επίσης ιεραρχημένες παρεμβάσεις για τη στήριξη του τουρισμού, με έμφαση στην ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας της περιοχής, στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, την προώθηση των επιχειρηματικών δικτυώσεων και την προβολή του τόπου στις αγορές του εξωτερικού σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες του κλάδου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται α) η δημιουργία, σε συνεργασία με τον ΟΛΒ, σύγχρονης οικολογικής μαρίνας στο λιμάνι, β) η καλύτερη οργάνωση για την υποδοχή της κρουαζιέρας και την εμπορική δικτύωσή της, δημιουργώντας Τουριστική Ζώνη στο Κέντρο και συνέργειες με τους επιχειρηματίες και τους δημόσιους πολιτιστικούς φορείς, γ) η δημιουργία γραφείου μάρκετινγκ στο Αεροδρόμιο και πρωτοβουλίες για τη διεθνή διασύνδεση και αξιοποίησή του, δ) η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Τουριστικής Προβολής σε συνεργασία με τους Δήμους του Πηλίου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ε) η αξιοποίηση του Προγράμματος Leader για την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, θέτοντας υποψηφιότητα ως «προορισμός αριστείας» και πρωταγωνιστώντας στα διακρατικά προγράμματα θρησκευτικού, γαστρονομικού, βιομηχανικού και πολιτιστικού τουρισμού.
Στον τομέα του πολιτισμού, σχεδιάζεται η ολοκλήρωση ενός μεγάλου δικτύου πολιτιστικών υποδομών, διεκδικώντας τη φιλοξενία γεγονότων διεθνούς ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων προβλέπεται α) η παράδοση του Μουσείου της Πόλης, η κατασκευή Μουσείου για τη μυθική Αργώ, η δημιουργία Μουσείου Ντε Κίρικο και μιας νέας, σύγχρονης Δημοτικής Πινακοθήκης. Επίσης, η εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου με ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησής του και ως Συνεδριακού Κέντρου, καθώς και για τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης του αρχαίου Θεάτρου Φθιώτιδων Θηβών, β) η στήριξη της υποψηφιότητας της πόλης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021 και η καθιέρωση των «Αργοναυτικών» ως διεθνές ετήσιο φεστιβάλ-θεσμό σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γ) η επαναλειτουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας και η δημιουργία Περιφερειακής Λυρικής Σκηνής, γ) η δημιουργία Δικτύου Υποστήριξης και Αξιοποίησης του ντόπιου καλλιτεχνικού και αθλητικού δυναμικού του τόπου.
Κεντρική επιδίωξη είναι και η αξιοποίηση, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και στο έπακρο, των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, κατευθύνοντάς τους σε έργα και δράσεις που κινητοποιούν τον πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικείται α) η ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτροκίνησης Βόλου-Λάρισας που συμβάλλει καθοριστικά στο αναπτυξιακό δίπολο Βόλου-Λάρισας, με τεράστια οφέλη για τις μεταφορές, τον τουρισμό και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, β) η δημιουργία «ομάδων τοπικής δράσης» από εκπροσώπους δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, προκειμένου να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι για δράσεις που θα συνδέουν την κατασκευή νέων υποδομών με το επιχειρείν και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, γ) η «εδώ και τώρα» εφαρμογή του Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Plan) του λιμανιού και η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του (ΚΥΑ), με τη διασφάλιση των αναγκαίων δημοσίων επενδύσεων.
Σταθερός στόχος παραμένει επίσης η περαιτέρω βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας και αποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών, με σταθερή προσήλωση στις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, της ισονομίας και τις αξιοκρατίας, καθώς και με πλήρη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που αναβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Προβλέπεται συγκεκριμένα α) εφαρμογή της μελέτης αξιολόγησης των δημοτικών υπηρεσιών και ακόμη ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού του Δήμου, β) η αξιοποίηση από πόρους του νέου ΕΣΠΑ όλων των σύγχρονων εργαλείων του «Ηλεκτρονικού Δήμου», μειώνοντας το χρόνο εξυπηρέτησης των δημοτών με έμφαση στη διευκόλυνση των αναπήρων, μέσα από τη λειτουργική διασύνδεση του Δήμου με στο σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών. 
Στον τομέα της εκπαίδευσης, στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, δίνοντας έμφαση στη φροντίδα των παιδιών, στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, στους ανάπηρους μέσα από α) την υλοποίηση του πενταετούς διδακτηριακού προγράμματος του Δήμου, β) τη στήριξη του κοινωνικού Φροντιστηρίου και του Δικτύου Υποστήριξης Νέων Οικογένειας, γ) την αναβάθμιση των δημοτικών βιβλιοθηκών και τη διασύνδεσή τους με τις εκπαιδευτικές δομές του Δήμου, δ) την εφαρμογή του Προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία», προγραμμάτων διαδραστικής πολιτισμικής εκπαίδευσης στα σχολεία και οργάνωσης Κέντρου Υποστήριξης των Φοιτητών της πόλης, ε) την ανάπτυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Πανεπιστήμιο, αξιοποιώντας το θεσμό ως βασικό πόλο για τη στήριξη της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα, την εξυπηρέτηση του πολίτη και την παραγωγή, καθώς και ως μοχλό για την αύξηση του τοπικού ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για διεύρυνση της σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία, α) εγκαινιάζεται ένα νέο μοντέλο συλλογικής και συμμετοχικής διοίκησης, σε συνεργασία με τους εθελοντικούς φορείς, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας (λαϊκές συνελεύσεις, συμμετοχικός προϋπολογισμός) και πολλαπλασιάζεται η οργανωμένη και καθημερινή επαφή της διοίκησης με τους πολίτες, β) αναβαθμίζεται η λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης και θεσμοθετείται Συμβούλιο Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή των συλλογικών φορέων στο σχεδιασμό της ανάπτυξης.
Τέλος, το πρόγραμμα του συνδυασμού «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά»,προωθεί την αποκατάσταση της εσωτερικής κοινωνικής και αναπτυξιακής συνοχής του Δήμου, με την αναβάθμιση  του ρόλου των Περιφερειακών Δημοτικών Ενοτήτων και την τόνωση της εσωτερικής δημοκρατίας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων μέσα από α) τη διεκδίκηση νομοθετικής παρέμβασης για την αναβάθμιση του ρόλου των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων τοπικής ανάπτυξης, β) την αποκέντρωση της λειτουργίας του Δήμου παρέχοντας στα Τοπικά Συμβούλια τα μέσα για την υλοποίηση της αποστολής τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: