Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Να παραμένει ανοιχτό και τα Σαββατοκύριακα το Μουσείο «Θεόφιλου» στην Ανακασιά

Την ανάγκη να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου «Θεόφιλου» στην Ανακασιά, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα υποδοχής επισκεπτών και τα Σαββατοκύριακα, επισημαίνει ο τοπικός Αντιδήμαρχος Γ.Γκουντέλιας σε επιστολή του προς τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Λίνα Μενδώνη. Όπως είναι γνωστό, το Μουσείο «Θεόφιλου» στεγάζεται στο Αρχοντικό Κοντού που αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Πηλίου, και φιλοξενεί εξαιρετικές τοιχογραφίες της πρώιμης περιόδου του μεγάλου μας λαϊκού ζωγράφου. 

Δέχεται καθημερινά πλήθος επισκεπτών, που φθάνουν στην περιοχή είτε με οργανωμένες εκδρομές είτε μεμονωμένα, όπως επίσης μαθητές σχολείων απ όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών. Λειτουργεί, ωστόσο, μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, γεγονός που προκαλεί παράπονα και διαμαρτυρίες, ιδιαίτερα την Άνοιξη και το Καλοκαίρι που ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται σημαντικά στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην επιστολή του ο κ.Γκουντέλιας «πολλοί από τους επισκέπτες που βρίσκουν το Μουσείο κλειστό, απογοητευμένοι απευθύνονται στις Υπηρεσίες της Δημοτικής Ενότητας Ιωλκού για να διαμαρτυρηθούν, θεωρώντας υπεύθυνο το Δήμο Βόλου για τη μη λειτουργία του».
Σημειώνεται ότι αίτημα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου «Θεόφιλου», είχε υποβληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιηθεί, γεγονός που έχει αρνητικά αποτελέσματα, όπως αναφέρει ο κ.Γκουντέλιας, στην τουριστική προβολή του τόπου, αφού παραμένει αναξιοποίητο ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι η πρόταση να παραμένει το Μουσείο ανοιχτό και τα Σαββατοκύριακα είναι ρεαλιστική, αφού μπορεί να υλοποιηθεί με ελάχιστο κόστος και θα συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στο Βόλο και το Πήλιο, η οποία έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια κυρίως στα Σαββατοκύριακα και στα τριήμερα.

Το έγγραφο κοινοποιείται στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και στους βουλευτές του Νομού Μαγνησίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: