Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Stop στην παράνομη υπαίθρια διαφήμιση από το Δήμο Βόλου

Συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης ξεκινά ο Δήμος Βόλου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Χώρο – Ομορφαίνουμε την πόλη μας. Είναι υπόθεση όλων μας», η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2013. Ήδη έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η καταγραφή των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου και πλέον οι υπηρεσίες είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση ακραίων περιπτώσεων. Το θέμα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου από τον Δήμαρχο Βόλου κ.Πάνο Σκοτινιώτη και τον καθ’ύλην αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ν.Μόσχο, ενώ συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Ν.Οικονόμου, Δ.Δερβένης, Ηλ.Ξηρακιάς και Φ.Λαμπρινίδης, οι οποίοι έχουν την ευθύνη των συναρμόδιων υπηρεσιών. 

Αναφερόμενος στο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επηρεάζουν την εικόνα της πόλης, την ασφάλεια της κυκλοφορίας και την ποιότητα ζωής των πολιτών, ο κ.Σκοτινιώτης υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης για την υπεράσπιση του δημοσίου χώρου έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις, όπως η χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και η αποξήλωση κατασκευών που δημιουργούσαν αισθητικά προβλήματα (νάιλον κλπ), η κατάργηση-κατεδάφιση σχολαζόντων περιπτέρων στο κέντρο της πόλης, η απομάκρυνση πινακίδων δημοσίων έργων που ήταν ξεχασμένες επί σειρά ετών, ο καθαρισμός κτιρίων από συνθήματα και παράνομη αφισοκόλληση. 

Σε συνέχεια αυτής της συντονισμένης επιχείρησης, όπως είπε, ξεκινά τώρα η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στο αστικό και το περιαστικό περιβάλλον οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. «Στόχος μας δεν είναι να τιμωρήσουμε τους επαγγελματίες οι οποίοι τοποθετούν αυθαίρετα τις πινακίδες, αλλά να συνεργαστούμε μαζί τους και να γίνει κατανοητό ότι το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει η πόλη να είναι ελκυστική και ασφαλής. Αυτό έχει αντανάκλαση, εν τέλει, και στον κύκλο εργασιών του κάθε επαγγελματία και κάθε επιχειρηματία της περιοχής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σκοτινιώτης και απηύθυνε έκκληση σε όλους να συνεργαστούν με το Δήμο Βόλου για το σκοπό αυτό. 

Σημειώνεται ότι ήδη έχει σταλεί σχετική επιστολή προς τα Επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς Συλλόγους της πόλης, με το αίτημα να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους. Η προθεσμία που έχει δοθεί λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και από τις αρχές Μαρτίου οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν στην επιχείρηση αποξήλωσης. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί σε ακραίες περιπτώσεις, οι οποίες έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας καταγραφής της κατάστασης. Το επόμενο βήμα θα είναι η προώθηση προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο κανονιστικής απόφασης η οποία βρίσκεται ήδη σε φάση επεξεργασίας, για τη χωροθέτηση ειδικών καλαίσθητων πλαισίων στο σύνολο του ενιαίου Δήμου. 

Παρουσιάζοντας την καταγραφή της κατάστασης ο κ.Μόσχος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η επί σειρά ετών ανεξέλεγκτη τοποθέτηση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων – επιγραφών, έχει ως συνέπεια την αισθητική αλλοίωση του αστικού - περιαστικού περιβάλλοντος, ενώ εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για απώλεια ανθρωπίνων ζωών εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα χρησιμοποίησε τη διαδρομή Βόλος-Μαλάκι όπου εντοπίστηκαν 260 πινακίδες σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ υπολογίζεται ότι στο σύνολο του ενιαίου Δήμου οι παράνομες διαφημιστικές ταμπέλες ξεπερνούν τις 800. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από ενδεικτικές περιπτώσεις, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον Αντιδήμαρχο στις έντονα φωτεινές πινακίδες των φαρμακείων (με led) οι οποίες κρίνονται ως ιδιαίτερα επικίνδυνες καθώς αποσπούν την προσοχή των οδηγών.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος, ο κ.Μόσχος εξήγησε ότι οι εντός κοινοχρήστων χώρων παράνομες πινακίδες θα απομακρύνονται ως ρύποι, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού Καθαριότητας, ενώ για τις εντός ιδιόκτητων χώρων  θα δίνεται προθεσμία για συμμόρφωση και εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Για τις διαφημιστικές πινακίδες επί κτιρίων θα εφαρμόζεται ό,τι προβλέπεται από την πολεοδομική νομοθεσία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: