Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: «Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου, αλλά υπόθεση όλων μας»


Τη θέση της δημοτικής αρχής σε δυο βασικά σημεία που αφορούν τη  διεκδίκηση από την πόλη μας του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, επανέλαβε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, προκειμένου να μη δημιουργείται, όπως είπε, σκόπιμη σύγχυση και παραφιλολογία από κάποιες πλευρές. Σε ό,τι αφορά το χρόνο που άνοιξε το θέμα από τη Δημοτική Αρχή, ο κ.Σκοτινιώτης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι μας κατηγορούν ότι βιαστήκαμε να ανοίξουμε το θέμα γιατί  θέλουμε, δήθεν, να εκμεταλλευτούμε την προεκλογική περίοδο, ενώ κάποιοι άλλοι μας κατηγορούν ότι, δήθεν, αργήσαμε αφού άλλες πόλεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Δεν ισχύει ούτε το ένα, ούτε το άλλο».
Η προκήρυξη, επανέλαβε, υπολογίζεται ότι θα γίνει στο τέλος του χρόνου, ενώ το περιεχόμενό της είναι λίγο-πολύ γνωστό αφού επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Επομένως ξέρουμε τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενες πόλεις έχουν αρχίσει την περίοδο αυτή να προετοιμάζονται. Το ίδιο κάνει και ο Δήμος Βόλου, διότι το χρονικό διάστημα των 10 μηνών που προβλέπεται από την προκήρυξη μέχρι την υποβολή του φακέλου είναι πάρα πολύ μικρό για τη συγκέντρωση και επαρκή επεξεργασία όλου του απαραίτητου υλικού και την κινητοποίηση όλων των απαραίτητων δυνάμεων. 


«Και αυτό το κάνουμε με μηδενικό κόστος, αφού αξιοποιούμε τη συνεργασία που ούτως ή άλλως θα είχε ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Δήμου Βόλου μέχρι τον Ιούνιο του 2014 με τον Δ.Μαραγκόπουλο, έναν σημαντικό και καταξιωμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό καλλιτέχνη, ο οποίος επί 25 χρόνια υπήρξε Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου», τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του ο Δήμαρχος. Ο κ.Σκοτινιώτης επανέλαβε ότι ο Δήμος αξιοποιεί αυτή ακριβώς τη συνεργασία,  χωρίς να ξοδέψει επιπλέον χρήματα, προκειμένου να συγκεντρωθεί   υλικό που είναι αναγκαίο για την ετοιμασία του φακέλου. Διευκρίνισε δε, για μια ακόμη φορά, ότι η συνεργασία αυτή έχει εξάμηνη διάρκεια. «Το αν στη συνέχεια θα αξιοποιηθεί ο κ.Μαραγκόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος, σε ποιο βαθμό και με ποια σχέση, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα λύσει η επόμενη Δημοτική Αρχή. Αυτή η συνεργασία αφορά το διάστημα μέχρι 30 Ιουνίου 2014, μέχρι τη λήξη δηλαδή του παρόντος σχολικού έτους», ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά σήμερα ο κ.Σκοτινιώτης. 

Τέλος, επανέλαβε με έμφαση, όπως και στην εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η υπόθεση αυτή δεν θα έχει καμία τύχη αν δεν γίνει πρωτίστως υπόθεση όλης της τοπικής κοινωνίας, αν δηλαδή δεν εμπλακούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, οι πολιτιστικοί, κοινωνικοί, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της πόλης. «Δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου. Μπορεί ενδεχομένως να επιλεγεί κάποιο πρόσωπο που θα έχει την ευθύνη συντονισμού, ωστόσο το πρόσωπο αυτό θα λειτουργεί στο πλαίσιο μιας μεγάλης συλλογικότητας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ακούστηκαν ήδη σημαντικά ονόματα που σίγουρα θα αξιοποιηθούν, όπως του παγκοσμίου φήμης Βολιώτη Βαγγέλη Παπαθανασίου και καταξιωμένων καλλιτεχνών της νεότερης γενιάς όπως ο Α.Κατσιγιάννης με τον οποίο έχει ήδη μιλήσει σχετικά. 

«Θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές ότι θα υπάρξει συλλογική δραστηριότητα,  πολύ εθελοντισμός και κινητοποίηση των απανταχού συμπατριωτών μας, είτε ζουν στο Βόλο είτε στην υπόλοιπη Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.  Η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 είναι μια συλλογική φιλοδοξία που ενώνει την πόλη, όπως αποδείχθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο που έλαβε την καταρχήν απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία. Το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική σπέκουλα», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: