Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

«Βόλος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» και «Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας», στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δυο σημαντικά θέματα, τα οποία εντάσσονται στους τομείς του πολιτισμού και του περιβάλλοντος που η Δημοτική Αρχή Βόλου θέτει στην κορυφή των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της πόλης, θα απασχολήσουν την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Παρασκευή. Πρόκειται για τη λήψη καταρχήν απόφασης να κινηθεί η διαδικασία για τη διεκδίκηση από το Βόλο του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης  2021, και για την έγκριση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας, το οποίο εκπονήθηκε από την ΑΝΕΒΟ στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν για το Δήμο Βόλου από την υπογραφή του Συμφώνου Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή.
«Πρόκειται για δύο στρατηγικής σημασίας στόχους για την πόλη μας, που πιστεύουμε ότι θα ενώσουν όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και θα μείνουν έξω από άγονες αντιπαραθέσεις της προεκλογικής περιόδου. Θα αποτελέσουν, αντίθετα, ευκαιρία για δημιουργικές προτάσεις και ιδέες και ουσιαστική συμβολή στο το πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην επίτευξη των στόχων μας αυτών», τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, η οποία συζήτησε τα δυο αυτά θέματα και ομόφωνα συμφώνησε να προωθηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν, εκτός από τους Αντιδημάρχους, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου Παύλος Μαβίδης και ο δημοτικός σύμβουλος- μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, υπεύθυνος του τομέα Πολιτισμού Ευθύμης Τσάμης. 

 «Χωρίς να παραβλέπουμε», επισήμανε ο Δήμαρχος, «την ανάγκη να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες παραμένουν ακόμη από το σχεδιασμό των περασμένων δεκαετών, στον τομέα των μεγάλων κυρίως έργων, είναι πλέον ανάγκη, ενόψει και του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ), να θέσουμε την ατζέντα και τις προτεραιότητες του νέου ιστορικού κύκλου βιώσιμης ανάπτυξης της μείζονος πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής. Βασικό μας πλεονέκτημα, ο ολοκληρωμένος στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός, με ορίζοντα τουλάχιστον 20ετίας, που εκπονήσαμε την τριετία αυτή και μάλιστα με πρωτόγνωρες συμμετοχικές διαδικασίες, εκτεταμένη κοινωνική  διαβούλευση και ευρύτατη σύγκλιση στο πλαίσιο του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Στο Βόλο, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό συμφωνήσει στην κατεύθυνση και το περιεχόμενο της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης που θέλουμε για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια, ώστε να μην αυτοσχεδιάζει ο καθένας σύμφωνα με τις όποιες φαντασιώσεις ή ιδεοληψίες του, μοιράζοντας ανέξοδες και, πολλές φορές, γραφικές υποσχέσεις». 
Όσον αφορά τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, το διάστημα που προηγήθηκε διερευνήθηκε το κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις να θέσουμε ως πόλη έναν τόσο υψηλό στόχο και διαπιστώθηκε ότι ο Βόλος έχει τη δυνατότητα να καλύψει πλήρως τα κριτήρια μιας τέτοιας διοργάνωσης και να διεκδικήσει απόλυτα αξιοκρατικά τον τίτλο αυτό.  
Τα οφέλη για το Βόλο από τη διεκδίκηση αυτή θα είναι πολύ σημαντικά. Αποτελεί μοναδική ευκαιρία για αναζωογόνηση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μας, για την αλλαγή της εικόνας της, για καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να γίνει ο Βόλος πιο γνωστός σε ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα, με άμεσες συνέπειες στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού και όχι μόνο.

Όπως τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης, «κλειδί της επιτυχίας είναι η καθολική στήριξη από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές παρατάξεις, η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των φορέων της πόλης, η έγκαιρη και μεθοδική προετοιμασία. Η δυνατότητα να συμμετέχει όχι μόνο ο Δήμος Βόλου άλλα και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, οι παραδόσεις, η εμπειρία, η φυσική θέση της πόλης, οι υποδομές και κυρίως η αναπτυσσόμενη διάθεση για ανανέωση και ανατροπές πέραν των συχνά ανακυκλούμενων πολιτιστικών πρακτικών του παρελθόντος, κάνουν τη διεκδίκηση του θεσμού ένα ουσιαστικό και δημιουργικό στόχο ουσίας». 

Η διεκδίκηση του τίτλου αυτιού θα συνδυαστεί και θα υποστηριχθεί από τη δημιουργία δικτύου χώρων πολιτισμού και την ενίσχυση των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της πόλης στον τομέα αυτόν, με βάση και την υλοποίηση από το νέο ΕΣΠΑ  απολύτως ώριμων έργων  (ανακατασκευή  του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών,    Μουσείο της Αργούς,     Μουσειακό Ίδρυμα αφιερωμένο στον Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, επέκταση της Δημοτικής Πινακοθήκης, αξιοποίηση Μουσείου της Πόλης).  
Ενεργειακός σχεδιασμός
Στη συζήτηση για το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας, ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει υιοθετήσει τη στρατηγική της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης και με βάση τη στρατηγική αυτή, σχεδιάζει ολοκληρωμένη παρέμβαση στο πλαίσιο ενός διαδραστικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης, επικεντρωμένου στους τομείς της αειφόρου ενέργειας, των ενεργειακά αποδοτικών υποδομών και των εναλλακτικών μορφών μεταφοράς, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των δημοτών και επιδιώκοντας να καταστεί με τον τρόπο αυτό το Βόλο  κέντρο πρότυπης αστικής ανάπτυξης. 

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλου έχει ήδη υπογράψει το Σύμφωνο Δημάρχων, μια σημαντική ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών με στόχο να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις περιοχές τους, που θα οδηγήσει στη μείωση έκλυσης ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020. 

Συνιστά επομένως ένα όραμα με σαφείς, σταθερές και ρητές δεσμεύσεις για ανάληψη δράσης σε συγκεκριμένους τομείς - πεδία δράσης που αποτυπώνονται αναλυτικά στο Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια του κάθε ΟΤΑ.

Ο Δήμος Βόλου εντάχθηκε στο Σύμφωνο των Δημάρχων στις 11.2.2013, με την υποχρέωση να καταρτίσει και να υποβάλει το δικό του Σχέδιο Δράσης μέσα σε διάστημα ενός έτους. Στο Σχέδιο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας  (ΣΔΑΕ), που εκπονήθηκε από την ΑΝΕΒΟ, περιγράφεται η αποτύπωση των ενεργειακών δεδομένων του Δήμου και των κύριων πηγών εκπομπών CO2,  χρησιμοποιώντας ως έτος αναφοράς το 2007 (ανθρακικό αποτύπωμα του Δήμου), αλλά και οι επιμέρους στόχοι και τα συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των ισοδύναμων εκπομπών CO2 κατά 20% σε σχέση με το 2007.

Προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στον οικιακό και τριτογενή τομέα, τα οχήματα και τις μεταφορές, τα δημοτικά κτίρια και το δημοτικό φωτισμό, «πράσινες» προμήθειες, παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΜΒ, εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ εντός των ορίων του Δήμου, διαχείριση των αστικών αποβλήτων, καθώς και την ενεργό συμμετοχή των δημοτών του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: