Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Παρουσιάζεται σε δημόσια εκδήλωση ο απολογισμός της πρώτης τριετίας του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Βόλου

Η πρώτη τριετία του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Βόλου θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια μιας λιτής αλλά με ουσιαστικό περιεχόμενο εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ., στο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ». Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στους πολίτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά από τον Δήμαρχο κ.Πάνο Σκοτινιώτη για το έργο της Δημοτικής Αρχής και την προσπάθεια που καταβλήθηκε τα προηγούμενα τρία χρόνια ώστε ο νέος Δήμος Βόλου να κερδίζει κάθε μέρα την εμπιστοσύνη του πολίτη, να στηρίζει έμπρακτα τους δημότες του, να επενδύει με επιμονή στην ποιότητα ζωής, να προωθεί με σχέδιο τη βιώσιμη ανάπτυξη και να θεμελιώνει στέρεα την προοπτική του. Στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα διανεμηθεί πολυσέλιδο έντυπο με συγκεκριμένα στοιχεία για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής κατά την πρώτη τριετία του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Βόλου.
Ο Δήμαρχος Βόλου μίλησε για τον απολογισμό της θητείας της Δημοτικής Αρχής αλλά και για τα γενικότερα θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Ψύλο. Μεταξύ άλλων ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε την ανάγκη για μια Αυτοδιοίκηση που θα μπορέσει να παίξει τον ρόλο αιχμής στην εθνική ανασυγκρότηση που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή, επανέλαβε ότι η «Πρωτοβουλία των 5 δημάρχων» έχει αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, αλλά «επειδή η αυτοδιοίκηση είναι πολιτικός θεσμός, προφανώς και επηρεάζει πολιτικά τις εξελίξεις», και τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, υπογράμμισε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένας πραγματικά μεταρρυθμιστικός, ριζοσπαστικός τρίτος πόλος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Βόλου, Πάνου Σκοτινιώτη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
   
Ερ.: Κύριε Δήμαρχε, χρονιά των αυτοδιοικητικών εκλογών φέτος και θα έλεγα ότι είστε από τα κεντρικά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης στη χώρα, καθώς η εμβέλειά σας ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια του Βόλου. Ποιο είναι το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς συμπίπτουν μάλιστα με τις ευρωεκλογές, ενώ κάποιοι τις χαρακτηρίζουν και προάγγελο των εθνικών εκλογών;

Απ.: Το γεγονός ότι οι δημοτικές εκλογές συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές, είναι αρνητικό κατά τη γνώμη μου, γι’ αυτό και είχα εκφράσει τη διαφωνία μου από την πρώτη στιγμή που υπήρξε σχετική ρύθμιση στο Νόμο 3852/2010, δηλαδή στο Νόμο του «Καλλικράτη». Και είναι αρνητικό διότι κάθε εκλογή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως οι δημοτικές, έχουν ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, προσφέρονται για μεγάλες συγκλίσεις και ευρείες συμμαχίες, κοινωνικές και πολιτικές. Σ’ ένα κλίμα, όμως, σκληρής κομματικής αντιπαράθεσης, που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές, όπως και τις εθνικές εκλογές, αυτό γίνεται δύσκολο. Επομένως υπάρχει κίνδυνος το πολιτικό κλίμα των ευρωεκλογών να αλλοιώσει το χαρακτήρα των τοπικών εκλογών. Αυτό  είναι ένα αρνητικό στοιχείο, το οποίο όμως δεν μπορεί πλέον να αλλάξει.

Ερ.: Οι τοπικές εκλογές, βέβαια, κ.Δήμαρχε, είχαν, έχουν και θα έχουν πάντοτε πολιτικό χαρακτήρα παρά το γεγονός ότι τα τοπικά προβλήματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Απ.: Αναμφισβήτητα έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Προσωπικά δεν θα υποστήριζα ποτέ την αποπολιτικοποίηση των τοπικών εκλογών. Αυτό όμως είναι εντελώς διαφορετικό. Η Αυτοδιοίκηση ούτως ή άλλως είναι πολιτικός θεσμός του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, με ιδιαίτερα ωστόσο χαρακτηριστικά: έχει έναν διττό χαρακτήρα, αφού ταυτόχρονα αποτελεί και θεσμό της κοινωνίας πολιτών. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικά τα χαρακτηριστικά του αυτοδιοικητικού θεσμού, άρα λοιπόν και των εκλογών για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών, σε σχέση με τις ευρωεκλογές πολλώ μάλλον με τις εθνικές εκλογές, που έχουν αυστηρά κομματικό χαρακτήρα, γίνονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο και έχουν άλλο διακύβευμα. Νομίζω ότι στις επικείμενες δημοτικές εκλογές το κεντρικό ζήτημα είναι εάν θα μπορέσουμε να έχουμε μία Αυτοδιοίκηση η οποία θα  παίξει ρόλο αιχμής στην εθνική ανασυγκρότηση που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή. Ποια Αυτοδιοίκηση χρειαζόμαστε, δηλαδή, και ποια τοπικά προγράμματα είναι αναγκαία, ώστε οι τοπικές κοινωνίες και εν τέλει η χώρα να μπορέσουν να βγουν όσο γίνεται πιο γρήγορα από τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση. Σ’ αυτά τα θέματα ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι ενεργός και πρωταγωνιστικός. Εάν συνεχιστεί το «ξήλωμα του πουλόβερ», εάν δηλαδή αποδυναμώνεται διαρκώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν πρόκειται να υπάρξει εθνική ανασυγκρότηση που είναι το ζητούμενο της εποχής.

Ερ.: Κύριε Δήμαρχε, με τη γενικότερη πείρα που διαθέτετε, θεωρείτε ότι τα 3,5 τελευταία χρόνια του μνημονίου βοηθήθηκε ή υπονομεύθηκε ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης και στις δυνατότητές του;

Απ.: Στο Νόμο του «Καλλικράτη» μπορούμε να εντοπίσουμε θετικά και αρνητικά σημεία. Αναμφισβήτητα, όμως, ενδυνάμωνε το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του συνολικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας. Οι κυβερνητικές πολιτικές που ασκήθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν, έχουν δυστυχώς το στοιχείο της αναδίπλωσης, το στοιχείο της αντιμεταρρύθμισης. Σήμερα αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει. Να αποτελέσουν, δηλαδή, οι εκλογές την καμπή ώστε να ξαναβρεί η Αυτοδιοίκηση το χαρακτήρα της, να γίνει δηλαδή και τοπική και Αυτοδιοίκηση, διότι κινδυνεύει να χάσει και τα δυο αυτά χαρακτηριστικά. Έτσι μόνο θα μπορέσει να παίξει τον πρωταγωνιστικό και δημιουργικό ρόλο στο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Ερ.: Κύριε Δήμαρχε, απ’ ό,τι καταλαβαίνω θα είστε και πάλι υποψήφιος. Θα έχετε να αντιμετωπίσετε το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα του Βόλου σε καλύτερη ή σε χειρότερη φάση απ’ ότι όταν αναλάβατε πριν από 3,5 χρόνια;

Απ.: Το αν θα είμαι ξανά υποψήφιος είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσω το επόμενο διάστημα. Αύριο το απόγευμα έχουμε τον απολογισμό της τριετίας αυτής, η οποία ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη αλλά ταυτόχρονα και συναρπαστική τριετία. Θα είναι μια δημόσια εκδήλωση κατά την οποία θα έχουμε την ευκαιρία άμεσης επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας και παρουσίασης αυτού που προσπαθήσαμε να κάνουμε τα τρία αυτά χρόνια.
Στο ερώτημα που θέσατε, η απάντησή μου δεν είναι μονοσήμαντη. Σε άλλα σημεία είναι καλύτερη η κατάσταση και σε άλλα όχι. Για παράδειγμα, αξιοποιήσαμε, αξιοποιούμε και θα αξιοποιήσουμε και τα επόμενα χρόνια τους πόρους του ΕΣΠΑ. Το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιούμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα έργων στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα ο Δήμος Βόλου και η δημοτική του επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης, η ΔΕΥΑΜΒ, να είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος επενδυτής στο Νομό Μαγνησίας, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας την ποιότητα  ζωής των συμπολιτών μας. Αυτή είναι η θετική πλευρά. Ποια είναι η αρνητική πλευρά; Αυτό που έχουμε αρχίσει ήδη να αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα και θα το αντιμετωπίσουμε πολύ έντονα  τα επόμενα χρόνια: τη συντήρηση δηλαδή των υπαρχουσών υποδομών. Και τούτο, διότι η συντήρηση των υποδομών δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά καλύπτεται μόνο από εθνικούς πόρους. Σε σχέση με το 2009, για παράδειγμα, έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις για τέτοιου είδους δαπάνες κατά 80%. Στην ουσία δηλαδή οι Δήμοι βρίσκονται σήμερα σε απόλυτη αδυναμία να συντηρήσουν τους δρόμους, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές, τα σχολεία, τα πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, όλες αυτές τις υποδομές που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αν δεν αλλάξει κάτι, είναι ορατός ο κίνδυνος στα επόμενα χρόνια να βλέπουμε να ρημάζουν οι κοινωνικές υποδομές της κάθε πόλης. Αυτός είναι ο εφιάλτης που βλέπω μπροστά μου.
Ερ.: Κύριε Δήμαρχε, προέρχεστε από το χώρο της Αριστεράς. Δεν έχετε κρύψει ποτέ τις ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις, στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, και επειδή ακριβώς όλοι συζητούν ότι ενδεχομένως φέτος μπορεί και να είναι χρόνος εθνικών εκλογών, πώς βλέπετε τις κινήσεις που διαμορφώνονται στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς;
Απ: Εξαρτάται από το πώς κάποιος προσδιορίζει την ευρύτερη Αριστερά. Υπάρχει ο χώρος που καλύπτει σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω ότι βλέπω να διαμορφώνεται αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Ένα κόμμα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση και έχει και μια δυναμική που σημαίνει ότι ενδεχομένως  αύριο να είναι το πλειοψηφούν κόμμα, θα περίμενε κανείς να παρουσιάσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση. Αυτό δεν το βλέπω. Βλέπω μια κριτική, μια εμμονή σε ένα δίλημμα το οποίο δεν πιστεύω πως ανταποκρίνεται στη σημερινή φάση. Συνεπώς, κρατάει κανείς μεγάλη επιφύλαξη για το τι θα προκύψει από μια τέτοια κυβερνητική λύση. Στον χώρο που προσωπικά ανήκω πιο άμεσα, τον χώρο της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της δημοκρατικής Αριστεράς, της κεντροαριστεράς, όπως θέλετε πείτε τον, όλοι οι όροι δυστυχώς είναι παρεξηγημένοι γι' αυτό και δυσκολεύομαι να διαλέξω κάποιον από αυτούς, υπάρχει μεγάλη δυσκολία. Δυστυχώς, όλες οι πρωτοβουλίες δεν έχουν καταφέρει να ενοποιήσουν αυτό το χώρο, να πάψει να είναι ένας χώρος όπου πολλές φορές αποθεώνονται οι προσωπικές στρατηγικές και να διαμορφωθεί πραγματικά ένας μεταρρυθμιστικός, ριζοσπαστικός τρίτος πόλος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, πάντως μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό Το ζητούμενο είναι ποιες πρωτοβουλίες θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, ώστε τελικά κρατώντας κανείς την ιδιαίτερη ταυτότητά του, τη διαφορετικότητά του, να μπορέσει να συμμετάσχει στη δημιουργία  της σύγχρονης, προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. 
Ερ: Μήπως η πρωτοβουλία των 5 δημάρχων, που έχει ήδη προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες, δώσει τη λύση;
Απ: Η πρωτοβουλία των 5 δημάρχων είναι πρωτοβουλία αυτοδιοικητική. Βεβαίως, επειδή η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολιτικός θεσμός, προφανώς και επηρεάζει πολιτικά τις εξελίξεις. Δεν είναι όμως αυτή η στόχευσή μας. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια δυναμική της «πρωτοβουλίας των 5 δημάρχων», πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε όταν ξεκινούσαμε την πρωτοβουλία. Η απήχηση της πρωτοβουλίας μας δείχνει ότι αναζητείται αξιοπιστία, φερεγγυότητα, μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική προοπτική για τη χώρα. Προφανώς και δεν πρόκειται, ούτε και πρέπει, να υποκαταστήσει τις διεργασίες που γίνονται στους πολιτικούς χώρους. Εμείς δεν συμμετέχουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας, δεν είναι αυτή η φιλοδοξία μας, δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Εμείς αυτό που επιδιώκουμε, είναι να είμαστε καλοί δήμαρχοι, με   το μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό πλαίσιο που αποτελεί τη φυσιογνωμία των δημοτικών παρατάξεων και των πέντε, με τις ιδιαιτερότητες οι οποίες φυσικά υπάρχουν σε κάθε τοπική κοινωνία. Από εκεί και πέρα αν η πρωτοβουλία αυτή   συμβάλει σε ευρύτερες ανακατατάξεις, αυτό σίγουρα θα ήταν θετικό.







Δεν υπάρχουν σχόλια: