Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δεύτερη δημόσια εκδήλωση - ημερίδα της «Πρωτοβουλίας των 5 δημάρχων», που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, με θέμα «Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση». Μετά το Βόλο, όπου διεξήχθη στις αρχές Νοεμβρίου η πρώτη παρέμβαση των 5, με θέμα την κοινωνική πολιτική των Δήμων, οι Δήμαρχοι Αθηναίων Γ.Καμίνης, Θεσσαλονίκης Ι.Μπουτάρης, Βόλου Π.Σκοτινιώτης, Πατρέων Ι.Δημαράς, και Ιωαννιτών Φ.Φίλιος, συναντώνται στη συμπρωτεύουσα προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε θέματα ανάπτυξης. Όπως είναι γνωστό το εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας των 5» αποτελεί πολιτική παρέμβαση που επικεντρώνεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης, με στόχο να αποτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αιχμή του μεγάλου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την εθνική ανασυγκρότηση, αντιμαχόμενη τη συντήρηση, την ακινησία και την πόλωση.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τα χαρακτηριστικά αυτής της παρέμβασης, τις θέσεις και τους στόχους της, στον επίσημο ιστότοπο της «Πρωτοβουλίας των 5» www.prv5.gr, από όπου θα μεταδοθεί και η εκδήλωση ζωντανά από το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν:
- Οι θέσεις της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» σε θέματα ανάπτυξης
- Καινοτόμες / επιτυχημένες δράσεις στους πέντε Δήμους
- Εμπόδια και προτάσεις για την τοπική ανάπτυξη
Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις φορέων και συζήτηση με το κοινό, ενώ ομάδες εργασίας με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων θα διατυπώσουν ολοκληρωμένες προτάσεις προς την πολιτεία και τους πολίτες για την ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα ανάπτυξης.
Οι προτάσεις αυτές θα ανακοινωθούν σε κοινή συνέντευξη τύπου των πέντε Δημάρχων τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στις 12.00.
Ο Δήμαρχος Βόλου
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης αναμένεται να υπογραμμίσει τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να παίξει η Αυτοδιοίκηση σε αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία για τη χώρα, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης του. Η μεγάλη πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα υποστηρίξει μεταξύ άλλων ο κ.Σκοτινιώτης, είναι να διαδραματίσει ενεργό και δημιουργικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών στο χώρο της, στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Ανόρθωσης και Ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή. Πολιτικών που θα προτείνουν τοπικά και περιφερειακά σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης, με κορυφαίο στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο Δήμαρχος Βόλου θα κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην περίπτωση του Δήμου Βόλου, παρουσιάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δράσεις που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή προκειμένου να θέσει τις βάσεις για ένα νέο ιστορικό κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης της μείζονος πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι ο Δήμος καλείται να ασκήσει τον επιτελικό και συντονιστικό ρόλο του, συσπειρώνοντας τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής σε κοινούς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.
Στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της, η Δημοτική Αρχή Βόλου δίνει ιδιαίτερο βάρος στην εξωστρέφεια και τις διεθνείς σχέσεις. Όπως, συγκεκριμένα, τόνισε ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, ο Δήμος Βόλου συμμετέχει σε όλα τα διεθνή φόρα και τις διεθνείς συναντήσεις, χωρίς φοβικά σύνδρομα και χωρίς να καλλιεργεί θεωρίες συνωμοσίας, επιδιώκοντας μόνο την προβολή της πόλης και την υπεράσπιση, κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο, των δημοτικών συμφερόντων.
«Η εξωστρέφεια αποτελεί κεντρική κατεύθυνση της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμος Βόλου δεν θα κλειστεί στο καβούκι του, δεν θα γίνει ένας μικρός επαρχιακός Δήμος που θα αναπαράγει τη μιζέρια του. Συμμετέχουμε οπουδήποτε μάς δίνεται η δυνατότητα να αναδείξουμε την πόλη μας, την ταυτότητά της, τη φυσιογνωμία της, και να αξιοποιήσουμε καλές πρακτικές Δήμων άλλων χωρών», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο κ.Σκοτινιώτης, ζητώντας να κρίνεται η Δημοτική Αρχή για τις πολιτικές που εφαρμόζει και όχι για τις συναντήσεις που έχει.
«Στο πλαίσιο αυτό βρεθήκαμε στο Ροστώβ, βρεθήκαμε στο Τελ Αβίβ, συμμετείχαμε ως Δήμος στην 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη τον περασμένο Οκτώβριο, συναντηθήκαμε προχθές με τον Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα, συναντούμε τακτικά πρέσβεις πολλών χωρών, πρόσφατα του Αζερμπαϊτζάν, επικοινωνούμε και αντλούμε εμπειρία από πολλούς Δήμους της Ευρώπης με προηγμένη αυτοδιοίκηση», είχε αναφέρει ο Δήμαρχος.
Καλές πρακτικές του Δήμου Βόλου
Τις πρωτοβουλίες του Δήμου Βόλου που μπορούν να αποτελέσουν καλές πρακτικές για όλους τους Δήμους της χώρας θα παρουσιάσει στην ημερίδα της Θεσσαλονίκης ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ.Δημήτρης Δερβένης, επικεντρώνοντας την παρέμβασή του στο τομέα της απασχόλησης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Δήμο σε μια εποχή που η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, καλπάζει. Πρόκειται συγκεκριμένα για: α) το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Απασχόλησης (ΤΣΑΑ) και β) το Κέντρο Υποστήριξης Απασχόλησης.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο κ.Δερβένης αναμένεται να τονίσει ότι είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, η οποία αγκαλιάστηκε από τέσσερις τοπικούς φορείς: την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, το Εργατικό Κέντρο Βόλου, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος και το Επιμελητήριο Μαγνησίας, οι οποίοι, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ) του ΕΚΕΤΑ (πρώην ΚΕΤΕΑΘ), αποφάσισαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας και εφαρμογής ενός Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Απασχόλησης (ΤΣΑΑ), που θα έχει ως στόχο την ανάληψη τοπικών δράσεων συνεργασίας για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις δράσεις του ΤΣΑΑ, ο κ.Δερβένης θα τονίσει ότι κινούνται προς δύο κατευθύνσεις:
• εισροή εξωτερικών κεφαλαίων στην περιοχή, είτε με την προσέλκυση επενδύσεων, είτε με την αύξηση των εξαγωγών
• αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με δράσεις που θα εμπλουτίζουν τις δεξιότητές του και θα το προσανατολίζουν σε παραγωγικές δραστηριότητες, στο πεδίο της ιδιωτικής οικονομίας (συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής οικονομίας).
Επίσης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βόλου θα παρουσιάσει το πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Υποστήριξης Απασχόλησης του Δήμου Βόλου, ως βασικού εργαλείου καταπολέμησης της ανεργίας και υποστήριξης του ανθρωπίνου δυναμικού της τοπικής κοινωνίας, τονίζοντας ότι η φιλοσοφία, η μεθοδολογία και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το καθιστούν καινοτόμο και παράδειγμα καλής πρακτικής που μπορεί να εφαρμοστεί από κάθε Δήμο. Τα αποτελέσματα το αποδεικνύουν αυτό, αφού σε τρία χρόνια 300 άτομα παρακολούθησαν συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού, 600 άνεργοι συμβουλευτική και κατάρτιση, βρέθηκαν 550 θέσεις εργασίας και 117 άνεργοι βρήκαν δουλειά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου