Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΥΑΜΒ: Ύστατη έκκληση για σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο Πορταριάς και Μακρινίτσας

Από τη Γενική Διεύθυνση της ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα: 1.Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΥΑΜΒ παρέλαβε το 2012 το αποχετευτικό δίκτυο που είχε κατασκευαστεί από τον τέως Δήμο Πορταριάς και την τέως Κοινότητα Μακρινίτσας, το οποίο καλύπτει σημαντικό τμήμα των οικισμών τους. Παρέλαβε ταυτόχρονα και την ευθύνη και την υποχρέωση να προχωρήσει στη σύνδεση των οικιών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο. Η σύνδεση αυτή είναι υποχρεωτική, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούμε να καταβάλουμε υπέρογκα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν των ποινικών και αστικών ευθυνών που μπορούν να αναζητηθούν από τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ. Πρωτίστως όμως η σύνδεση αυτή είναι απολύτως αναγκαία, αφού κάθε άλλη επιλογή θα συνιστούσε περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος ενός εξαιρετικά ευαίσθητου οικοσυστήματος και θα προκαλούσε σοβαρή δυσφήμηση της περιοχής μας με οδυνηρές συνέπειες για τον τουρισμό. Είναι περιττό να τονίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει τυχόν επεισόδιο επιμόλυνσης των νερών της περιοχής.
2. Όλο αυτό το διάστημα η ΔΕΥΑΜΒ, με σταθερή την αντίληψη για συνεργασία με τους συμπολίτες μας,  εξάντλησε κάθε περιθώριο, ώστε να πειστούν οι ιδιοκτήτες  των ακινήτων τα  οποία πρέπει υποχρεωτικά να συνδεθούν με το αποχετευτικό δίκτυο, να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες ενέργειες για τη σύνδεση αυτή. Συγκεκριμένα, αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη της Επιχείρησης συμμετείχαν σε πολλές συναντήσεις και συγκεντρώσεις με τα Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων και κατοίκους των οικισμών αυτών, τόσο στο Βόλο όσο και στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα. Το θέμα, επίσης, συζητήθηκε επανειλημμένως στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, καθώς και  σε ειδική  συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου. Εξάλλου, μοιράστηκε ενημερωτική επιστολή της ΔΕΥΑΜΒ σε όλους τους υπόχρεους σε σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης.
3. Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ,  ανταποκρινόμενο σε σχετικά αιτήματα των Τοπικών Συμβουλίων και κατοίκων της περιοχής  και έχοντας συνείδηση της εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, έδωσε συγκεκριμένα κίνητρα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι να προχωρήσουν στη σύνδεση. Έτσι, το τέλος αποχέτευσης που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις περιοχές αυτές περιορίστηκε στο 65% του αντίστοιχου τέλους που καταβάλλουν οι κάτοικοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Επιπλέον, ρυθμίστηκε η δυνατότητα καταβολής του τέλους σύνδεσης σε επτά (7) τριμηνιαίες δόσεις (δηλαδή σε 21 μήνες), ενώ πρόσφατα,    στην προσπάθειά της να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους υπόχρεους σε σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης, η ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε να κατασκευάζει,  με δική της εργολαβία,  και το φρεάτιο σύνδεσης, με συνέπεια η επιβάρυνση του πολίτη να είναι μικρότερη λόγω της έκπτωσης που θα επιτευχθεί. Η επιβάρυνση αυτή θα επιμεριστεί επίσης σε επτά (7) τριμηνιαίες δόσεις.
4. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι  το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, ανταποκρινόμενο και στο θέμα αυτό σε σχετικά αιτήματα των Τοπικών Συμβουλίων και κατοίκων της περιοχής,  έδωσε τρεις (3) παρατάσεις, τονίζοντας ότι μετά την εκπνοή τους θα πρέπει αναγκαστικά να επιβληθούν τα πρόστιμα που έχουν αποφασιστεί, σε  όσους υπόχρεους δεν υποβάλουν φάκελο για σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης. Η τελευταία παράταση έληξε στις 31 Οκτωβρίου.
5. Δυστυχώς μέχρι σήμερα και παρότι πέρασαν 40 περίπου ημέρες από την εκπνοή της τελευταίας προθεσμίας, σημαντικός αριθμός υπόχρεων δεν έχει υποβάλει τον απαιτούμενο φάκελο για τη σύνδεση. Κατόπιν αυτού, η υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ είναι υποχρεωμένη, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν,  να προχωρήσει στην επιβολή των προβλεπομένων προστίμων σε όσους δεν έχουν ανταποκριθεί. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ο κατάλογος των υπόχρεων μπορεί να παρουσιάζει λάθη και ελλείψεις. Για το λόγο αυτό, ζητούμε την κατανόηση και παρακαλούμε τους συμπολίτες οι οποίοι θα διαπιστώσουν λάθη, να προσέλθουν στην υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ και θα γίνει αμέσως η αποκατάσταση.
6. Τέλος, κάνουμε μια ύστατη έκκληση στους συμπολίτες μας των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς και Μακρινίτσας να σπεύσουν τις επόμενες μέρες να υποβάλουν το φάκελο για τη σύνδεση των ακινήτων τους με το δίκτυο αποχέτευσης και να ρυθμίσουν κάθε οικονομική εκκρεμότητα με τη ΔΕΥΑΜΒ. Με τον τρόπο αυτό και αίσθημα κοινωνική ευθύνης θα επιδείξουν και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις θα αποφύγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: