Το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δήμοι, όχι μόνο στη στήριξη της κοινωνίας αλλά και στη δημιουργία των προϋποθέσεων εξόδου των πολιτών από την κρίση, παρουσίασε, στη 2η δημόσια εκδήλωση - ημερίδα της, η «Πρωτοβουλία των Πέντε δημάρχων», με θέμα «Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση», σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η «Πρωτοβουλία των Πέντε» αποτελείται από τους δημάρχους Αθηναίων Γ.Καμίνη, Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, Βόλου Π.Σκοτινιώτη, Πατρέων Γ.Δημαρά, και Ιωαννιτών Φ.Φίλιος. Η πρώτη δημόσια ανοιχτή εκδήλωση – παρέμβαση των «Πέντε», διεξήχθη στις αρχές Νοεμβρίου στο Βόλο, με θέμα την κοινωνική πολιτική των Δήμων.
Όπως είναι γνωστό το εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας των Πέντε», αποτελεί πολιτική παρέμβαση που επικεντρώνεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης, με στόχο να αποτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αιχμή του μεγάλου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την εθνική ανασυγκρότηση, αντιμαχόμενη τη συντήρηση, την ακινησία και την πόλωση. Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τα χαρακτηριστικά αυτής της παρέμβασης, τις θέσεις και τους στόχους της, στον επίσημο ιστότοπο της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» www.prv5.gr.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Γ.Μπουτάρης υπογράμμισε ότι η «Πρωτοβουλία των Πέντε» θέλει να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για κάτι καλύτερο στη Ελλάδα, ευελπιστώντας, τελικά, να μπολιάσει με τη μεταρρυθμιστική λογική της τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να αναγεννηθεί το ίδιο το πολιτικό σύστημα και εν τέλει η ίδια η χώρα. Στόχος των Πέντε δήμων είναι, όπως ανέφερε ο κ.Μπουτάρης, να αξιοποιηθούν οι ιδέες, το όραμα και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τους δημάρχους του δικτύου των Πέντε, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των σκληρά δοκιμαζόμενων πολιτών, έναντι του συμφέροντος των κομμάτων, των διαφόρων συντεχνιών και του γνωστού στην Ελλάδα δικτύου των ‘κολλητών’.
Κάνοντας λόγο για την τοπική ανάπτυξη, ο Γιάννης Μπουτάρης εξέθεσε τα θεσμικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που τίθενται σ’ αυτήν. Συγκεκριμένα μίλησε για την έλλειψη πόρων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι για την επιχειρηματικότητα και για την απουσία θεσμικής αυτονομίας της Τ.Α.. Ο δήμαρχος μίλησε για το γεγονός ότι το μακρύ χέρι του κράτους διαχειρίζεται αντί των δήμων θέματα χωροταξίας και προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για την ευρωπαϊκή πρωτοτυπία οι Δήμοι να μην έχουν ουσιαστικό λόγο για τις υποδομές εντός των ορίων τους.
«Και όμως, εμείς δε χάσαμε το κουράγιο μας. Παρά τα θεσμικά κενά και τη γραφειοκρατία, στύψαμε το μυαλό μας και μηχανευτήκαμε τρόπους που προώθησαν την τοπική ανάπτυξη. Στη Θεσσαλονίκη βρήκαμε ανέξοδες λύσεις. Ανακαλύψαμε ξανά το πλούσιο παρελθόν της πόλης και το χρησιμοποιούμε ως μοχλό ανάπτυξης. Ανοιχτήκαμε στους γειτονικούς λαούς, για τους οποίους η Θεσσαλονίκη αποτελεί πατρίδα των προγόνων τους και άρα εν δυνάμει τουριστικό προορισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όσους με στενόμυαλη και επιβλαβή για την τοπική οικονομία δήθεν πατριωτική προσέγγιση υποσκάπτουν το συμφέρον της πόλης τους προκρίνοντας ξεπερασμένες διχαστικές γραμμές. Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της εξωστρεφούς πολιτικής του Δήμου για την πόλη θα ήταν ακόμη εντυπωσιακότερα, εάν οι τοπικοί φορείς συνεργάζονταν καλύτερα για το κοινό καλό και όχι για τις συντεχνίες. «Εμείς θα συνεχίσουμε, και εάν ο κόσμος μας τιμήσει άλλη μια φορά με την ψήφο του, θα προωθήσουμε ακόμη περισσότερο το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως σημαντικού τουριστικού προορισμού. Έτσι προωθείται η τοπική ανάπτυξη και έτσι δημιουργούνται θέσεις εργασίας για την πόλη», κατέληξε.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ.Γ.Καμίνης τόνισε στην ομιλία του ότι, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το Δήμο της Αθήνας, η παράταξή του και ο ίδιος προσπάθησαν να σχεδιάσουν αυτό που διεθνώς ονομάζεται «δημιουργική πόλη». Μια πόλη στην οποία να μπορούν να συνυπάρχουν, με συνέργειες και κοινούς τόπους, η ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε αναλυτικά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί και διαχειρίζεται ο Δήμος Αθηναίων με την ονομασία «Έργο: Αθήνα».
Κλείνοντας ο κ. Καμίνης σημείωσε την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που συνδέονται με τη σύγχρονη εικόνα, την ταυτότητα και τη λειτουργία της πόλης. Ο γεωγραφικός σχεδιασμός, η κοινωνική και οικονομική γεωγραφία, η τοποθέτηση, αξιολόγηση και προσέλκυση επενδυτών και επενδυτικών προτάσεων, η επικοινωνία και η διαφήμιση, η διοργάνωση μεγάλων γεγονότων και εκδηλώσεων, η διαχείριση εργαλείων πληροφορικής και πολυμέσων, είναι πεδία προς διερεύνηση και αξιοποίηση και για το ξεπέρασμα της κρίσης αλλά και για την προετοιμασία της εποχής μετά το μνημόνιο.
Ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γ.Δημαράς τόνισε στην ομιλία ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μία λέξη γενική και αόριστη ή να ταυτίζεται μόνο με οικονομικούς δείκτες. Για την Τοπική αυτοδιοίκηση η ανάπτυξη έχει σχέση με την μεγάλη εικόνα του Δήμου. Την εικόνα της κοινωνίας για το μέλλον της πόλης. Τρεις είναι οι βασικοί άξονες εμπλοκής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη. Ο πρώτος είναι η οργάνωση του Χώρου. Δεύτερος άξονας είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων. Και ο τρίτος άξονας είναι οι δράσεις για την ανάδειξη – προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της Τοπικής Οικονομίας.
Για το θέμα της ανάπτυξης ο κ. Δημαράς πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητες οι αλλαγές και στο θεσμικό επίπεδο και στον τρόπο που ιεραρχούνται οι αποφασιστικές αρμοδιότητες ανάλογα με το επίπεδο σχεδιασμού. Αυτά αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να αρθούν οι αντιφάσεις που πολλές φορές είναι ισχυροί ανασταλτικοί παράγοντες σε θέματα ανάπτυξης.
«Όταν η πόλη σχεδιάζει για το μέλλον της, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το συμφέρον της πόλης ταυτίζεται με το συμφέρον όλων των πολιτών της», κατέληξε ο Δήμαρχος Πατρέων.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να παίξει η Αυτοδιοίκηση σε αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία για τη χώρα, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης του. Η μεγάλη πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ.Σκοτινιώτης, είναι να διαδραματίσει ενεργό και δημιουργικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών στο χώρο της, στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Ανόρθωσης και Ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή. Πολιτικών που θα προτείνουν τοπικά και περιφερειακά σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης, με κορυφαίο στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο Δήμαρχος Βόλου έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην περίπτωση του Δήμου Βόλου, παρουσιάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δράσεις που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή προκειμένου να θέσει τις βάσεις για ένα νέο ιστορικό κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης της μείζονος πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του Δήμου Βόλου κινείται σε δύο επίπεδα: Εντοπισμός, ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και ενεργοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού μέσα από προσαρμογές της διοίκησης και κρίσιμες πρωτοβουλίες τοπικής συνεργασίας.
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος επεσήμανε στην ομιλία του ότι μόνο οι προσδοκίες των πολιτών από την τοπική τους διοίκηση μπορεί να είναι ένας ασφαλής οδηγός για τις αναγκαίες εξελίξεις μιας πόλης, την στρατηγική και τον προγραμματισμό της. Τόνισε επίσης ότι η αναγνώριση των πραγματικών δυνατοτήτων των υπηρεσιών και της πολιτικής κατάστασης μπορεί να δώσει δυναμικό χαρακτήρα στο πρόγραμμα και στις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής.
«Ο σχεδιασμός πρέπει να βασίζεται στην ιεράρχηση των αναγκών και των προβλημάτων σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες που εμφανίζονται. Υπάρχει ο κίνδυνος να στοχεύουμε στην οικονομική ανάπτυξη, υποτιμώντας τα κοινωνικά θέματα και τις τοπικές αντιδράσεις», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών.
Κλείνοντας την ομιλία του υποστήριξε ότι η ταυτότητα της πόλης χτίζεται με την πάροδο του χρόνου, είναι μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές και οι ηγέτες της πόλης θα πρέπει να κριθούν, όχι από το αν είχαν γρήγορα αποτελέσματα αλλά από το αν η ταυτότητα και η φήμη της πόλης βελτιώθηκε υπό την ηγεσία τους.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν:
- Οι θέσεις της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» σε θέματα ανάπτυξης
- Καινοτόμες / επιτυχημένες δράσεις στους πέντε Δήμους
- Εμπόδια και προτάσεις για την τοπική ανάπτυξη
Τα παραδείγματα καλών πρακτικών του κάθε Δήμου παρουσίασαν συγκεκριμένα: εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων ο κ.Γιώργος Μπρούλιας, Πρόεδρος Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης ο κ.Χασδάϊ Καπόν, Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και ο Σπύρος Πέγκας, εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού, εκ μέρους του Δήμου Πατρέων ο κ.Θοδωρής Αμπατζής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σύστημα «Τρωάδες», εκ μέρους του Δήμου Βόλου ο κ. Δημήτρης Δερβένης, Αντιδήμαρχος Οικονομικής Ανάπτυξης, εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών ο κ. Στέφανος Ζέρβας, Ειδικός Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας.
Οι παρεμβάσεις τους θα βρίσκονται αναρτημένες στον ιστότοπο της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» www.prv5.gr.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις φορέων και συζήτηση με το κοινό, ενώ ομάδες εργασίας με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων θα διατυπώσουν ολοκληρωμένες προτάσεις προς την πολιτεία και τους πολίτες για την ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα ανάπτυξης.
Οι προτάσεις αυτές θα ανακοινωθούν σε κοινή συνέντευξη τύπου των Πέντε Δημάρχων αύριο Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στις 12.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου