Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Αποκρουστικό και αποκαρδιωτικό να παίζονται επικοινωνιακά παιχνίδια για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα

Για αποκρουστικά επικοινωνιακά παιχνίδια και πυροτεχνήματα έκανε λόγο ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και στον δημοσιογράφο Τάκη Καμπύλη, κληθείς να σχολιάσει τη θέση ορισμένων δημάρχων να πληρώνουν οι Δήμοι τις οφειλές των οικονομικά αδύνατων δημοτών προς τη ΔΕΗ και το κόστος επανασύνδεσης του ρεύματος. Κατά τη διάρκεια παράλληλης συνέντευξης με τον Δήμαρχο Καρπενησίου Κ.Μπακογιάννη, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι και αποκρουστικό και αποκαρδιωτικό να παίζονται επικοινωνιακά παιχνίδια για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα, είτε από την κυβέρνηση η οποία όταν συναντά τα δύσκολα, θυμάται τους Δήμους ενώ όλη την υπόλοιπη περίοδο φροντίζει να τους αποδυναμώνει και θεσμικά και οικονομικά, είτε από κάποιους δημάρχους, οι οποίοι δεν εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να πληρώσουν οι Δήμοι τις οφειλές των οικονομικά αδύνατων δημοτών προς τη ΔΕΗ και το κόστος επανασύνδεσης του ρεύματος».
Τέτοιες απόψεις, όπως είπε, δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά, αφού σκοπίμως δεν διευκρινίζεται με ποιον τρόπο μπορούν να πληρώνουν οι Δήμοι το ρεύμα προς τη ΔΕΗ, για πόσο χρονικό διάστημα, με ποια κριτήρια και τι θα γίνει με τους Δήμους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πράξουν το ίδιο, με κίνδυνο να δημιουργήσουμε πολίτες δύο ταχυτήτων.
«Πιστεύω πως είναι πια καιρός να λειτουργήσουμε ως συντεταγμένη και οργανωμένη πολιτεία, με δομές, αρχές και θεσμούς, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Είναι καιρός να περάσουμε από τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη, στην αλληλεγγύη. Φοβούμαι πως όλα τα άλλα είναι αέρας κοπανιστός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου και συνέχισε λέγοντας ότι:
«Οι Δήμοι όλα αυτά τα χρόνια πέτυχαν έναν πραγματικό άθλο, μια μεγάλη ηθική και πολιτική νίκη σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης και κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, καταφέρνοντας να κρατήσουν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες και να αποτρέψουν τη διάλυση του κοινωνικού ιστού. Πιστεύω πως πρέπει να προχωρήσουμε συντεταγμένα, με βάση και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από την ΚΕΔΕ, προκειμένου να συμβάλλουν οι Δήμοι στην αντιμετώπιση ενός πράγματι εκρηκτικού προβλήματος. Είναι διαφορετικό όμως αυτό και διαφορετικό να εκτοξεύουμε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, όταν είναι βέβαιο πως μια τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να έχει καμία τύχη και καμία συνέχεια. Με την ίδια λογική, θα πρέπει οι Δήμοι να πληρώνουν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το νερό ή ακόμη και το ενοίκιο όσων συμπολιτών μας είναι οικονομικά αδύναμοι. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοια λογική. Αυτό, αντίθετα,  που πρέπει να κάνουμε, είναι να δημιουργήσουμε οργανωμένες κοινωνικές δομές, οι οποίες πραγματικά να εγγυώνται ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένας πολίτης, σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό, που να μην έχει ένα πιάτο φαγητό κάθε μέρα,  στέγη για να περάσει το βράδυ του και θέρμανση για να μην κρυώνει».
Καταλήγοντας, ο κ.Σκοτνιώτης υποστήριξε ότι ήταν αναμενόμενο να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έκλεινε τα αυτιά της και αντί να μειώνει το τιμολόγιο της ΔΕΗ, προχωρούσε κάθε χρόνο σε αυξήσεις, την ίδια ώρα που η φτώχεια καλπάζει στη χώρα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. «Στο Δήμο Βόλου δεν έχουμε ανάγκη από επικοινωνιακά τρυκ για να αποδείξουμε την κοινωνική ευαισθησία μας. Το αποδεικνύουμε κάθε μέρα με τις ισχυρές κοινωνικές δομές που έχουμε δημιουργήσει στο Δήμο και την κοινωφελή επιχείρηση, από τις οποίες επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, περίπου 15.000 άτομα. Αυτό το επιτυγχάνουμε όχι μόνο με την οικονομική συμβολή του Δήμου, αλλά και χάρις σε ένα πραγματικά συγκινητικό κίνημα αλληλέγγυου εθελοντισμού που έχει αναπτυχθεί στην πόλη. Εξάλλου, στη ΔΕΥΑΜΒ έχουμε μειώσει τα τελευταία δυο χρόνια τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 25% και παράλληλα έχουμε θεσπίσει ένα προωθημένο κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού παραμένουν παγωμένα, μετά τη μείωση που κάναμε το 2012. Έτσι, αντιμετωπίζουμε οργανωμένα και με σχέδιο εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, και όχι με τρόπο αποσπασματικό και επικοινωνιακό».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: