Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Παρουσιάστηκε η α΄φάση της μελέτης για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ν.Αγχιάλου

Την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την αναθεώρηση και επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νέας Αγχιάλου, σηματοδότησε η σημερινή παρουσίαση στοιχείων της α΄φάσης της μελέτης, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Νέας Αγχιάλου, παρουσία του Δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη και με τη συμμετοχή Αντιδημάρχων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αγχιάλου και φορέων της περιοχής.
Όπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ.Σκοτινιώτης, πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αφού συμβάλλει στον ολοκληρωμένο πολεοδομικό και χωροτακτικό σχεδιασμό στο σύνολο του ενιαίου Δήμου Βόλου, που θα προδιαγράψει το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής, για την επόμενη 20ετία. «Η κατεύθυνση που δώσαμε στους μελετητές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, «ήταν να μην αντιμετωπίσουν τη Νέα Αγχίαλο ως μία μικρή επαρχιακή πόλη των 8.000 κατοίκων, αλλά να μελετήσουν σωστά την αξιοποίηση των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή (θαλάσσιο μέτωπο, αεροδρόμιο, αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών, δυναμικός Συνεταιρισμός κ.α.), που της επιτρέπουν να αναδειχθεί σε σημαντικό κέντρο με υπερτοπικές και περιφερειακές δραστηριότητες».
Οι βασικές προτάσεις των μελετητών, στο στάδιο της α΄φάσης, αφορούν τις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης, τις περιοχές ανάπτυξης δραστηριοτήτων τουρισμού και αναψυχής, προστασίας δασικών εκτάσεων και προστασίας γεωργικής γης, καθώς και τη δημιουργία ζώνης-υποδοχέα μεταποιητικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, συμπληρωματικών προς την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Σε ότι αφορά τις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης, προτείνονται οι περιοχές Βορειοανατολικά και Ανατολικά του οικισμού Ν.Αγχιάλου με συντελεστή δόμησης 0,6 και περιμετρικά του οικισμού της Δημητριάδας με συντελεστή δόμησης 0,2. Στον παλιό οικιστικό τομέα προτείνεται μείωση του συντελεστή από 1,6 σε 1,2.
Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής Νίκος Μόσχος τόνισε ότι η πολεοδομική μελέτη Νέας Αγχιάλου αποτελούσε σοβαρή εκκρεμότητα και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης για την εξέλιξη της μελέτης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των πολιτών και όλων των αρμόδιων φορέων, των οποίων οι παρατηρήσεις και προτάσεις θα ληφθούν υπόψη πριν προχωρήσει το β΄στάδιο. Από την πλευρά του ο τοπικός Αντιδήμαρχος Παντελής Πελεκάνος σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η τοπική κοινωνία να γνωρίζει τον σχεδιασμό για το μέλλον της περιοχής και να μπορεί να διατυπώσει εγκαίρως τις απόψεις της, γι’ αυτό και η Δημοτική Αρχή αποφάσισε η πρώτη παρουσίαση της μελέτης να γίνει στους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους εκπροσώπους των φορέων να καταθέτουν παρατηρήσεις επί των προτάσεων των μελετητών, ενώ κοινή ήταν η άποψη ότι η μελέτη θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες ανάπτυξης της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου, με γνώμονα την προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
Ο κ. Σκοτινιώτης υπενθύμισε, τέλος, ότι στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού προωθήθηκε αποφασιστικά από τη Δημοτική Αρχή το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο, παρά τις συνεχείς καθυστερήσεις από πλευράς υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του, πριν σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία της αναθεώρησης του Γ.Π.Σ. Βόλου, η οποία θα επισπευστεί το επόμενο διάστημα, ενώ βρίσκεται σε τελική φάση  η έγκριση του ΣΧΟΑΠ Αρτέμιδας και  έχει υπογραφεί και προωθείται η έγκριση του ΣΧΟΑΠ Μακρινίτσας. Να σημειωθεί ότι το θέμα της επίσπευσης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου, όπως και της νομοθετικής ρύθμισης που έχει προτείνει ο Δήμος Βόλου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την Πράξη Εφαρμογής της Αγ.Παρασκευής, είναι δύο θέματα που συζήτησε ο κ.Σκοτινιώτης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ.Καλαφάτη, στο περιθώριο της βράβευσης του Δήμου Βόλου για την επίδοσή του στον τομέα της ανακύκλωσης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι  δημοτικοί σύμβουλοι Ηλ.Καραπατάκης (πρώην Δήμαρχος Ν.Αγχιάλου), Μ.Τσιάμη και Θ.Διαμαντένιας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Ελ.Διαμαντένιας, ο τέως Δήμαρχος Ν.Αγχιάλου Δ.Δράγνες, οι τέως Κοινοτάρχες Νέας Αγχιάλου Γ.Μπουρτζής και Ν.Κουτσοβασίλης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» Γ.Κίτσιος, ο κ. Π. Σταντζούρης ως εκπρόσωπος της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Πρόεδροι και  μέλη Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων της Ν.Αγχιάλου και πολίτες, κυρίως μηχανικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: