Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων συντροφιάς

Εντατικοί είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας σε πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές, για την τήρηση της νομοθεσίας, σύμφωνα με τον νόμο 4039/12, σχετικά με τα ζώα συντροφιάς. Οι έλεγχοι γίνονται σε ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα και σε αρκετές περιπτώσεις διενεργούνται από μικτό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας. Οι κυριότερες παραβάσεις που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια των ελέγχων είναι:
- μη κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ζώων,
- αποφυγή καθαρισμού του χώρου που ζουν τα ζώα με συνέπεια τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας,- διατάραξη της κοινής ησυχίας από σκυλιά που γαβγίζουν
- όχι ασφαλή μέτρα κατά τον περίπατο των ζώων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι άνθρωποι,
- παράλειψη καθαρισμού των περιττωμάτων των ζώων σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους κατά την έξοδό τους,
- έλλειψη βιβλιαρίου υγείας ή μη ενημέρωσή του και
- παράλειψη τοποθέτησης ηλεκτρονικής σήμανσης (τσιπ).
Επιπλέον, η Δημοτική Αστυνομία κινείται, άμεσα, για τον έλεγχο οποιασδήποτε καταγγελίας για κακές συνθήκες διαβίωσης ζώου, για κακοποίηση, κλπ. και επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις ενεργητικού ή παθητικού βασανισμού των ζώων, εκτός των διοικητικών ποινών προβλέπονται, από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυστηρές ποινές, με αυτόφωρη διαδικασία για τους παρανομούντες.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Δερβένης επισήμανε σχετικά ότι «οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας για τις συνθήκες διαβίωσης των δεσποζομένων ζώων θα συνεχιστούν εντατικά, παρά τις περιοριορισμένες δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας σε προσωπικό και παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας, λόγω των δεκάδων αρμοδιοτήτων και των επιπλέον καθηκόντων που εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, από το κυκλοφοριακό και το παρεμπόριο, μέχρι τον έλεγχο των κοινόχρηστων χώρων, τα εγκαταλειμμένα οχήματα, τα καταστήματα, τις επιδόσεις, κλπ., για ολόκληρο τον γεωγραφικό χώρο του “καλλικρατικού” Δήμου Βόλου. Οι βασικοί λόγοι που δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον τομέα αυτό είναι δύο: Πρώτον είναι θέμα πολιτισμού να σεβόμαστε το δικαίωμα στη ζωή κάθε έμβιου όντος και πολύ περισσότερο αυτών που είναι κοντά μας και μας χαρίζουν αγάπη και συντροφιά. Δεύτερον, η κακομεταχείριση και η εγκατάλειψη των ζώων οδηγεί σε αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων, με όποιες συνέπειες έχει αυτό για την ομαλή λειτουργία της πόλης».
Σύμφωνα με τον κ.Δερβένη, η Δημοτική Αστυνομία θα συνεχίσει τους ελέγχους, με την ελπίδα να κατανοήσουν οι ιδιοκτήτες των ζώων ότι δεν αρκεί απλά και μόνο να έχουν κάποιο ζώο στην κατοχή τους και να εξαντλούν τα δικαιώματά τους ως δεσπότες τους, αλλά να μην λησμονούν και τις υποχρεώσεις τους απέναντί τους, απέναντι στους συμπολίτες τους και στο περιβάλλον της πόλης τους.         

Δεν υπάρχουν σχόλια: