Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Σύμπραξη της Πολυφωνικής Χορωδίας Βόλου με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδας

Με ένα ξεχωριστό μουσικό γεγονός σε ένα διαφορετικό χώρο θα γιορτάσει ο Δήμος Βόλου την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Την Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στον προαύλειο χώρο του Ι.Ν.Αναλήψεως του Σωτήρος θα δοθεί συναυλία της Πολυφωνικής Χορωδίας του Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Καρκάλα με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας Νέων Ελλάδας υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Αραμπατζή.
Πρόκειται για ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι γεμάτο μελωδίες γνωστές και αγαπημένες από μουσικά σχήματα που απαρτίζονται από μικρούς και μεγάλους  μουσικούς και χορωδούς. Στην Πολυφωνική Χορωδία Βόλου σολίστες θα είναι οι: Χρήστος Παπάζογλου, Ελεάννα Βαρελά, Λήδα Φιλιπποπούλου, Ιορδάνης Παπάζογλου, Σοφία Νάσσιου, Ιόλη Σκούρτη, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, με τη συνοδεία στο πιάνο της Κερασίας Σιάρα. Στη Χορωδία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλαδας σολίστ θα είναι ο Θάνος Παπαγεωργίου με φιλική συμμετοχή του τενόρου Μπάμπη Βελισσάριου.
Η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου με μαέστρο τον Γιάννη Καρκάλα κατάφερε να καθιερωθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποσπώντας επαίνους και βραβεία όπου έλαβε μέρος. Συνεργάστηκε με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Βορείου Ελλάδος, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου, καθώς και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, ανεβάζοντας έργα μεγάλων μουσουργών. Έλαβε μέρος σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ της Ευρώπης και της Ελλάδας, τιμήθηκε με πρώτα και δεύτερα βραβεία σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον χορωδιακό διαγωνισμό κρατών-μελών της Ε.Ο.Κ. στην Τολόζα της Ισπανίας. Πραγματοποίησε τουρνέ στην Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Βουλγαρία, Αμερική κ.α. Συνεργάστηκε με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ανεβάζοντας τα έργα του «Λειτουργία του Ορφέα» και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και με τον συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή με τα τραγούδια του εναρμονισμένα για μικτή χορωδία από τον μαέστρο της Γιάννη Καρκάλα. Συνέπραξε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου και σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή ανέβασε την όπερα του Πουτσίνι «ΤΟΣΚΑ», ενώ το 2001 κυκλοφόρησε το πρώτο C.D. της με τίτλο «Λόγια της καρδιάς» από την εταιρεία EROS MUSIC. Το 2002 παρουσίασε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου το «REQUIEM» του Gabriel Faure. Συνέπραξε με τους κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές Γιώργο Νταλάρα, Άλκηστη Πρωτοψάλτη και Μαρία Φαραντούρη σε έργα Θεοδωράκη και Χατζιδάκι αντίστοιχα με την Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Βόλου.
Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδας δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια μέσω του Facebook μετά από κάλεσμα του νεαρού μουσικού Βαγγέλη Αραμπατζή που προσέλκυσε 100 παιδιά από όλη την Ελλάδα (από τον Έβρο έως την Κρήτη) και με συμμετοχή νέων από το Βόλο. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδας έχει στο ενεργητικό της αξιόλογες συναυλίες που διοργανώθηκαν για κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ενδεικτικά αναφέρονται συναυλίες στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθως και η επετειακή συναυλία για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Με την ολοκλήρωση της συναυλίας θα τιμηθεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδας ο μαέστρος Γιάννης Καρκάλας για τη συμβολή του στη Χορωδιακή Μουσική και τον Πολιτισμό γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: