Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Πολυμελές κλιμάκιο του ΙΓΜΕΜ στο Βόλο για τη γεωλογική, γεωθεματική χαρτογράφηση της περιοχής

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου την οποία επισκέφθηκε 11μελές κλιμάκιο του ΙΓΜΕΜ με επικεφαλής τον Διευθυντή τη Γενικής Γεωλογίας και Χαρτογραφήσεων του ΙΓΜΕΜ  Dr Παναγιώτη Τσόμπο,  προκειμένου να ενημερώσει τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της Πολεοδομίας για το έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το υποέργο «Γεωλογική, Γεωθεματική Χαρτογράφηση Μεγάλης Κλίμακας (1:5.000) Περιοχής Βόλου Ν. Μαγνησίας» (ΑΣΤΒΟ).
Για το σημαντικό αυτό έργο είχε ενημερώσει τον Δήμαρχο Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη ο Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Παπαβασιλείου, σε μεταξύ τους συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2011, κατά την οποία είχε τονιστεί ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο υποδομής αφού θα καταγράψει για πρώτη φορά όλες τις γεω-πληροφορίες στην ευρύτερη περιοχή του Καλλικράτειου Δήμου Βόλου, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων - «εργαλείο» για οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη και σχεδιασμό.
Το υποέργο είναι προϋπολογισμού 140.000 €, και υλοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου με έκταση 50 τ.χλμ και κεντρικό σημείο αναφοράς το κέντρο της πόλεως. Εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ΕΠΑΕ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2010 – 2015, του Υπουργείου Ανάπτυξης, το Ι.Γ.Μ.Ε. (νέα ονομασία ΕΚΒΑΑ, ΙΓΜΕΜ)  που υλοποιεί με αυτεπιστασία το έργο «ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ» (ΓΕΩΧΑΡΤ), συνολικού προϋπολογισμού  2.000.000 €.
Ο στόχος του παρόντος υποέργου είναι η συλλογή δεδομένων του χερσαίου και υποθαλάσσιου χώρου στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Οι εργασίες υπαίθρου που αφορούν εφαρμοσμένη έρευνα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη γεωλογική νεοτεκτονική, τεχνικογεωλογική, υποθαλαάσσια και υδρογεωλογική χαρτογράφηση, τον προσδιορισμό των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών των γεωλογικών σχηματισμών της περιοχής, εργαστηριακές δοκιμές και γεωχημικές αναλύσεις νερού και εδάφους, την εκτέλεση γεωφυσικών μετρήσεων επιφάνειας και βάθους, καθώς και τη σεισμοτεκτονική χωροχρονική παρακολούθηση, τη μέτρηση εκπομπών Ραδονίου και την επικαιροποίηση της ερμηνείας δεδομένων δορυφορικής τηλεπισκόπησης,
Οι γεωθεματικές εργασίες δηλαδή οι γεωλογικές, γεωτεχνικές, γεωφυσικές, γεωχημικές, υδρογεωλογικές κ.ά που εκτελέστηκαν καθώς και οι πληροφορίες που συλλέχτηκαν, είναι μεταξύ τους αλληλένδετες και έχουν ως στόχο την πλήρη διερεύνηση και τεκμηρίωση της εδαφικής και υπεδαφικής μάζας, δηλαδή τόσο της επιφανειακής, όσο και αυτής που υπόκειται των δομημένων περιοχών και επηρεάζεται από ήδη κατασκευασμένα έργα και άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
Τα αποτελέσματα του έργου θα διατεθούν στις αρμόδιες αρχές και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΙΓΜΕ για να αξιοποιηθούν π.χ. από:
- Τους αρμόδιους φορείς για την προστασία και αναβάθμιση του αστικού και περιαστικού δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
- Τους φορείς της Πολιτείας που ασχολούνται με τις μελέτες των δημόσιων τεχνικών έργων.
- Τους φορείς της Πολιτείας που ασχολούνται με την μελέτη των περιβαλλοντικών και υδρογεωλογικών συνθηκών των αστικών περιοχών.
- Τον Τεχνικό κόσμο που δραστηριοποιείται στη μελέτη και κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων.
- Την προώθηση των προγραμμάτων Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού της χώρας.
- Τους υπεύθυνους για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων και των επιπτώσεών τους, καθώς και για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.
Την αρχαιολογική υπηρεσία και τις λιμενικές αρχές.
Η συνεισφορά του συγκεκριμένου έργου προς την πολιτεία και ειδικότερα στο Δήμο Βόλου θα είναι ουσιαστική και καθοριστική. Τα γεωθεματικά δεδομένα που θα προκύψουν θα αποτελέσουν τη βάση και το χρονικό σημείο αναφοράς για την τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης του αστικού – περιαστικού γεωπεριβάλλοντος για ενδεχόμενη μελλοντική χρήση. Επίσης, θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μελλοντικών αναπτυξιακών προγραμμάτων ως βασικό εργαλείο για την ορθολογική διαχείριση και επίλυση τεχνικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων και γενικά προβλημάτων γεωεπικινδυνότητας του αστικού – περιαστικού χώρου του Βόλου.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φώτης Λαμπρινίδης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα μιας τέτοιας δουλειάς ως εργαλείο για το έργο των Υπηρεσιών όταν ολοκληρωθεί ενώ δήλωσε την ετοιμότητα της Υπηρεσίας να παράσχει κάθε βοήθεια στους υπεύθυνους μελετητές. Από την πλευρά του Δήμου Βόλου ζητήθηκε να συμπεριληφθούν συγκεκριμένα στοιχεία για τον προσδιορισμό παλαιού αιγιαλού, μελέτη βαθυμετρίας θαλάσσιων σχηματισμών, μελέτη υποθαλάσσιων ιζημάτων  εντοπισμός κατολισθητικών φαινομένων και καθιζήσεων  και έλεγχος υπεδάφους κοιμητηρίων και βάση δεδομένων γεωτεχνικών γεωτρήσεων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκ μέρους του Δήμου Βόλου ο Αντιδήμαρχος Φ.Λαμπρινίδης, ο Διευθυντής Γ.Γίδαρης και στελέχη – μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Δ/νσης Πολεοδομίας.  Εκ μέρους του ΙΓΜΕΜ συμμετείχαν ο Δ/ντης Γεωφυσικής ΙΓΜΕΜ Dr Πέτρος Κάρμης, ο Προϊστάμενος του έργου Dr Γαλανάκης Δημήτρης, η υπεύθυνη υποθαλάσσιας Γεωλογίας της Δ/νσης Γενικής Γεωλογίας και Χαρτογραφήσεων Dr Χρυσάνθη Ιωακείμ, ο υπόλογος του υποέργου Dr Βασίλης Τσελεπίδης, ο υπεύθυνος της Δ/νσης Υδρογεωλογίας Dr Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, η υπεύθυνη της Δ/νσης Γεωχημείας κα Σοφία Τασιού και κα Καμινάρη Μαρία, η υπεύθυνη της Δ/νσης Τεχνικής Γεωλογίας κα Σπανού Ναταλία, ο υπεύθυνος της Δ/νσης ΔΕΠΥ Dr Κουκούλης Αθανάσιος, η υπεύθυνη του GIS της Δ/σης Γενικής Γεωλογίας Χαρτογραφήσεων κα Αλεξάνδρα Ζερβάκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: