Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Η εικόνα των «σιδερόφρακτων» παρελάσεων δεν ταιριάζει στο γιορτασμό μιας εθνικής επετείου

Την άποψη ότι είναι πια ώριμο να υπάρξει ένας σοβαρός, δημόσιος προβληματισμός για το πώς θα πρέπει να γιορτάζονται οι εθνικές επέτειοι και τι θα γίνει με τις παρελάσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι πρωταγωνιστές σε αυτές θα είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες και όχι οι αστυνομικές δυνάμεις, εκφράζει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, στον απόηχο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Το πλήρες κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής: «Σε μια χώρα που σέβεται την παράδοση και την ιστορική μνήμη, οι εθνικές επέτειοι είναι μέρες εθνικής περισυλλογής, εθνικής αυτογνωσίας και συλλογικού προβληματισμού. Τόσο η επέτειος της 25ης Μαρτίου όσο και η  επέτειος του «ΟΧΙ» αποτελούν  φωτεινά ορόσημα της νεοελληνικής μας ιστορίας, με πολλαπλό συμβολισμό, που τις καθιστά διαχρονικά επίκαιρες και παιδευτικά πολύτιμες για τις νεότερες γενιές.
Στη χώρα μας οι εθνικές αυτές επέτειοι έχει καθιερωθεί να γιορτάζονται με παρελάσεις, στις οποίες, τουλάχιστον στην πόλη μας, συμμετέχουν οι αναπηρικές και αντιστασιακές οργανώσεις, η μαθητιώσα  νεολαία, πολιτιστικοί  φορείς, τμήματα προσκόπων και οδηγών και στρατιωτικά τμήματα.
Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια ο χαρακτήρας των παρελάσεων έχει σε μεγάλο βαθμό αλλοιωθεί, αφού επισκιάζονται από τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τον κίνδυνο   αντιδράσεων από ακραίες δυνάμεις, που επιλέγουν τις παρελάσεις για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η εικόνα, όμως, των «σιδερόφρακτων» παρελάσεων και της «νεκρής ζώνης» για την προστασία των επισήμων δεν ταιριάζει στο γιορτασμό μιας εθνικής επετείου και, φυσικά, δεν ταιριάζει ούτε στην ιστορία μας, ούτε στον πολιτισμό μας, ούτε στις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας.
Στο Δήμο Βόλου, ήδη από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2012, πήραμε μια απόφαση με έντονο συμβολισμό: έτσι, με αφετηρία την παραδοχή ότι η παρέλαση δεν γίνεται για να τιμηθούν οι επίσημοι, αλλά αυτοί που πολέμησαν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο,  καταργήσαμε την εξέδρα των επισήμων και αποφασίσαμε να υπάρχει εξέδρα μόνο για τους αναπήρους και τους αντιστασιακούς. Σε συνέχεια αυτού, αποφασίσαμε οι παρελαύνοντες να αποδίδουν τιμή προς την ελληνική σημαία, ως σύμβολο των διαχρονικών αγώνων του έθνους, την οποία τοποθετούμε σε ειδικό βάθρο στο σημείο όπου στηνόταν η εξέδρα των επισήμων. 
Η απόφασή μας αυτή εκτιμήθηκε μεν θετικά από τους συμπολίτες μας, δεν απέτρεψε όμως καταστάσεις που αμαυρώνουν τον χαρακτήρα του γιορτασμού των εθνικών επετείων.
Θεωρούμε, συνεπώς, ότι είναι πια ώριμο να υπάρξει ένας σοβαρός, δημόσιος προβληματισμός για το πώς θα πρέπει να γιορτάζονται οι εθνικές επέτειοι και τι θα γίνει με τις παρελάσεις. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την άποψη που ο καθένας μας μπορεί να έχει για το θεσμό των μαθητικών παρελάσεων, το βέβαιο είναι πως θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι πρωταγωνιστές σε αυτές θα είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες και όχι οι αστυνομικές δυνάμεις.
Σε μια εποχή που στην κοινωνία κυριαρχεί η έντονη ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον της πατρίδας και που τα κοινωνικά προβλήματα παίρνουν εκρηκτική διάσταση, έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη να περιφρουρήσουμε την κοινωνική συνοχή και να αποτρέψουμε τη διάλυση του εθνικού ιστού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: