Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Έκθεση πολυμέσων στο Αχίλλειον με θέμα την ηχητική κληρονομιά της Ευρώπης

Ξεκινά αύριο Παρασκευή στον εκθεσιακό χώρο του κινηματοθέατρου «Αχίλλειον» (αίθουσα Ιάσονος και Κουμουνδούρου) η λειτουργία της έκθεσης «Η Ηχητική Ευρωπαϊκή Κληρονομιά», που οργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ), του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος European Acoustic Heritage, ενταγμένου στο πρόγραμμα Culture της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Μαρτίου και ώρα 20.00, παρουσία των συντονιστών του προγράμματος Νικολά Ρεμί (ΤΑΜ) και  Horacio Dieguez Gonzalez (Εscoitar).
Η έκθεση περιλαμβάνει 4 διαδραστικές ηχητικές εγκαταστάσεις, τις οποίες ελέγχει ο επισκέπτης με τη βοήθεια μιας ψηφιακής ταμπλέτας.
1η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Ο χάρτης των ηχητικών τοπίων
2η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Ηχητική Τηλεόραση
3η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Ο θεματικός ηχητικός χάρτης του νερού
4η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Μια εγκατάσταση χωρικής ακρόασης
Οι ήχοι αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής. Τους ακούμε, τους αντιλαμβανόμαστε, και τους παράγουμε συνεχώς. Είναι στενά συνδεδεμένοι με τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας και το περιβάλλον μας και ορίζουν καθημερινά κομμάτια της άυλης κοινής μας κληρονομιάς. Αυτή η έκθεση έχει ως στόχο να διερευνήσει αυτή τη κληρονομιά σε ευρωπαϊκή κλίμακα μέσω διαφόρων διαδραστικών εγκαταστάσεων.
Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση της έκθεσης στην Ελλάδα και από τους οργανωτές εντάσσεται στο πλαίσιο προβολής του ερευνητικού προγράμματος «Θαλής», σχεδιάζοντας το Μουσείο της πόλης του Βόλου, στο οποίο συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας), το Α.Π.Θ (τμήμα Αρχιτεκτόνων) και η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δ. Βόλου.
Η έκθεση «Η Ηχητική Ευρωπαϊκή Κληρονομιά» θα λειτουργήσει παράλληλα με την «Εβδομάδα Ντοκιμαντέρ», που ξεκινά στον κινηματογράφο Αχίλλειον την Κυριακή 31 Μαρτίου, με προβολή 22 συνολικά από τις καλύτερες ταινίες που συμμετείχαν στο πρόσφατο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης(αίθουσα Νίκος Κολοβός, καθημερινά μετά τις 19.00).
«Η Ηχητική Ευρωπαϊκή Κληρονομιά»
(Συμμετέχουν: Η κολλεκτίβα καλλιτεχνών escoitar από την Ισπανία, το γαλλικό ερευνητικό κέντρο CRESSON, η Σχολή Αρχιτεκτονικής της Γκρενόμπλ, Γαλλία, το οπτικοακουστικό αρχείο Phonogrammarchiv της Αυστρίας, η Ακαδημία Εφαρμοσμένων Επιστημών της Βιέννης, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Τάμπερε, Φινλανδία, το κέντρο Πολιτιστικών Βιομηχανιών AGADIC, Ισπανία.)
Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 29 Μαρτίου – Παρασκευή 5 Απριλίου 2013
Ώρες λειτουργίας 19:00 – 22:00, εκτός Κυριακής
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 29 Μαρτίου, 20:00
Μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνολο του περιεχομένου της έκθεσης στον ιστότοπο: http://www.europeanacousticheritage.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: