Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Π.Σκοτινιώτης για Ρυθμιστικό: Η τροποποίηση των ΖΟΕ θα δώσει σημαντικές “ανάσες” στην πόλη

Με θετικό τρόπο σχολιάζει η Δημοτική  Αρχή το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου, σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη. Ο Δήμος Βόλου εκτιμά θετικά τόσο το γεγονός ότι διαψεύδονται «εν τοις πράγμασι» τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για το ενδεχόμενο κατάργησης των Ρυθμιστικών Σχεδίων, όσο και το ότι γίνονται δεκτές σημαντικές παρατηρήσεις και προτάσεις του Δήμου Βόλου, με σοβαρότερη την τροποποίηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου από κοινού με το Π.Δ. του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου. Επίσης, περιλαμβάνονται σημαντικότατες περιβαλλοντικές κατευθύνσεις μετά από προτάσεις του Δήμου Βόλου. Ο κ. Σκοτινιώτης υπογραμμίζει, πάντως, ότι η Δημοτική Αρχή θα επιμείνει μέχρι τέλους στις προτάσεις που έχει καταθέσει και θα περιμένει τυχόν τροποποιήσεις που θα υπάρξουν από το ΣτΕ.
Αναλυτικότερα, στη δήλωση του Δημάρχου επισημαίνονται τα ακόλουθα:
«Η παρούσα Δημοτική Αρχή, παράλληλα με  την οργανωτική συγκρότηση του νέου Δήμου και την εξυγίανση των οικονομικών του, έθεσε από την πρώτη στιγμή σε προτεραιότητα τη συστηματική αξιοποίηση κάθε δυνατότητας σχεδιασμού, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις του νέου ιστορικού κύκλου βιώσιμης ανάπτυξης της μείζονος πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής για την επόμενη εικοσαετία. Στο πλαίσιο αυτό κεντρική θέση κατέχει το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου, που αποτελεί κορυφαίο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό εργαλείο για την περιοχή μας, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο.
Στο ξεκίνημα σχεδόν της θητείας μας και με τη μελέτη του Ρυθμιστικού να έχει ολοκληρωθεί, μας δόθηκε για παρατηρήσεις το σχέδιο Π.Δ. που θα προωθούσε το ΥΠΕΚΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς τελική επεξεργασία. Διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για ένα σχέδιο  το οποίο απείχε πολύ από τους στόχους που ο Δήμος και η τοπική κοινωνία είχαμε θέσει. Όπως ήταν επόμενο, προκλήθηκε έντονη αντίδραση όχι μόνο από το Δήμο αλλά και από το σύνολο των φορέων της πόλης, όπως επίσης και από τους βουλευτές του Νομού και την Περιφέρεια. Ο Δήμος Βόλου ανέλαβε τότε την πρωτοβουλία για ουσιαστική ανασύνταξη του σχεδίου Π.Δ., η οποία φυσικά είχε να αντιμετωπίσει το πραγματικό γεγονός ότι   οι όποιες αλλαγές έπρεπε να γίνουν σε ένα ήδη υφιστάμενο πλαίσιο.
Πριν από λίγες ημέρες και αφού είχαν προηγηθεί άπειρες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις με πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΚΑ, στο υψηλότερο επίπεδο, μας στάλθηκε επισήμως το νέο σχέδιο Π.Δ., προκειμένου να διατυπώσουμε τις παρατηρήσεις μας.
 Το πρώτο θετικό στοιχείο είναι ότι διαψεύδονται «εν τοις πράγμασι» τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για το ενδεχόμενο κατάργησης των Ρυθμιστικών Σχεδίων, στο πλαίσιο ευρύτερης τροποποίησης του Ν. 2508/1997 και του πολεοδομικού σχεδιασμού, τα οποία είχαν προκαλέσει την άμεση αντίδρασή μας.
Επί της ουσίας του νέου σχεδίου, επισημαίνουμε καταρχήν τα ακόλουθα:
-Γίνονται δεκτές οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις του Δήμου Βόλου, όπως αυτές διατυπώθηκαν στη διευρυμένη συνεδρίαση της 9ης.9.2011 του Δημοτικού Συμβουλίου και όπως ενσωματώθηκαν στην ανασύνταξη του σχεδίου Π.Δ. από τα αρμόδια αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι υιοθετείται από το ΥΠΕΚΑ ακόμη και ο ίδιος τρόπος σύνταξης.
-Περιλαμβάνονται σημαντικότατες περιβαλλοντικές κατευθύνσεις μετά από προτάσεις μας σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής,  όπως αέρια ρύπανση, λιμάνι, δεξαμενές υγρών καυσίμων, προστασία Παγασητικού.
-Γίνεται δεκτή η σημαντικότερη τροποποίηση που ζητούσαμε, δηλαδή η τροποποίηση των Ζ.Ο.Ε. Η τροποποίηση των Ζ.Ο.Ε. από κοινού με το Π.Δ. του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου, αποτελεί νομική και διοικητική καινοτομία και εξέλιξη μείζονος σημασίας. Επισημαίνουμε πως για να φθάσουμε στο σημείο αυτό, χρειάστηκε μεγάλη και συστηματική προσπάθεια προκειμένου να καμφθεί η απόλυτη αντίθεση των στελεχών του ΥΠΕΚΑ και της μελετήτριας, οι οποίοι στην αρχή των διαπραγματεύσεων αρνούνταν ακόμη και να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτό.
Θεωρούμε ότι με τις αλλαγές αυτές το σχέδιο ΠΔ γίνεται πιο ρεαλιστικό, αποκτά πιο φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα δίνονται σημαντικές «ανάσες», ειδικά με την τροποποίηση των ΖΟΕ. Θεωρούμε ότι η πόλη μπορεί να «αναπνεύσει».
Προφανώς και δεν είναι όλα όπως θα θέλαμε. Γι’αυτό και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στις προτάσεις που έχουμε ήδη καταθέσει. Όπως επίσης θα περιμένουμε να δούμε και τυχόν τροποποιήσεις που θα υπάρξουν από το ΣτΕ.
Σε κάθε περίπτωση, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ολοκλήρωση της τροποποίησης του ΓΠΣ, αφού είχαμε «παγώσει» τη σχετική  διαδικασία τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου το ΓΠΣ να είναι σε αρμονία με το Ρυθμιστικό. Πλέον οι προτάσεις μας και η επεξεργασία του ΓΠΣ λαμβάνουν άλλη διάσταση, αφού υπάρχει επίσημο επεξεργασμένο σχέδιο ΠΔ με σαφείς κατευθύνσεις και κυρίως τροποποιήσεις των ΖΟΕ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την περίοδο αυτή, πέραν του Ρυθμιστικού και του ΓΠΣ του Π.Σ.Βόλου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας ευρύτατος χωρατακτικός και πολεοδομικός σχεδιασμός (ΓΠΣ Αγχιάλου, συμβασιοποίηση ΣΧΟΑΠ Μακρυνίτσας, Πολεοδομικές Μελέτες Μαράθου, Κριθαριάς, απεμπλοκή ΣΧΟΑΠ Αρτέμιδος, ΠΕ Ν. Παγασαί, Π.Ε. Αγ. Παρασκευή). Για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η Δημοτική Αρχή, όπως έκανε και μέχρι τώρα, θα δώσει και το επόμενο χρονικό διάστημα ιδιαίτερη σημασία στις συμμετοχικές διαδικασίες».




Δεν υπάρχουν σχόλια: