Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Καμία μετακίνηση τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής Βόλου στην απόφαση και τις προτάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσον αφορά τις αλλαγές που προωθεί σύμφωνα με δημοσιεύματα το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», εκφράζει ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης σε έγγραφό του προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ένα σχετικά νέο Πανεπιστήμιο, το οποίο όμως,  στα 25 περίπου χρόνια της λειτουργίας του, επέτυχε να κατακτήσει μεγάλη αναγνώριση όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Έχοντας ζήσει από πολύ κοντά το Πανεπιστήμιο, ήδη από την περίοδο του σχεδιασμού του και στη συνέχεια σε όλη τη δημιουργική πορεία του, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τα τμήματα που δημιουργήθηκαν είναι, στο σύνολό τους, τμήματα με σύγχρονο και σαφές γνωστικό αντικείμενο και διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα, υποστηρίζονται δε από ιδιαίτερα καταξιωμένο διδακτικό προσωπικό και ικανά διοικητικά στελέχη», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Σκοτινιώτης.
Για το λόγο αυτό, όπως σημειώνει, ο Δήμος Βόλου παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία δημοσιεύματα σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά», από τα οποία φαίνεται να αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε συγχώνευσης τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είτε, ακόμη χειρότερα, μετακίνησης τμημάτων του σε άλλες πόλεις. 
«Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε πλήρως την αυτοτέλεια των ΑΕΙ και αποτελεί εδραία πεποίθησή μας ότι στο σχεδιασμό τους δεν μπορεί να υπεισέρχονται τοπικισμοί, πελατειακές σχέσεις, κομματικές σκοπιμότητες και τοπικοί παραγοντισμοί. Γι’ αυτό και αντιδράσαμε έντονα όταν πριν από μερικά χρόνια, με τέτοια και μόνο κριτήρια, επιβλήθηκαν άστοχες επιλογές. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα λάθη δεν θα επαναληφθούν και οι όποιες αποφάσεις θα υπαγορεύονται από ακαδημαϊκά και μόνο κριτήρια».
Με αυτή την οπτική, συνεχίζει ο κ.Σκοτινιώτης, η Δημοτική Αρχή συντάσσεται με την από 8.1.2013 απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος, που τεκμηριωμένα και με ακαδημαϊκά κριτήρια διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά».  Με βάση και τις προτάσεις αυτές, θα πρέπει όχι μόνο να αποκλειστεί κάθε σκέψη για συγχώνευση, πολλώ μάλλον μετακίνηση  τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  σε άλλες πόλεις, αλλά και να αντιμετωπιστεί θετικά η ένταξη των δύο ανεξαρτήτων τμημάτων του στις υπάρχουσες  Σχολές, όπως επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των δύο τμημάτων του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας στις υπάρχουσες Σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το έγγραφο κοινοποιείται επίσης στον Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού κ.Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ.Αθανάσιο Κυριαζή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: