Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ν. Οικονόμου: Καλούμε τους πενταμηνίτες να σταματήσουν να εμποδίζουν τη λειτουργία του Δήμου

Σε δήλωσή της με αφορμή το συνεχιζόμενο αποκλεισμό του Δημαρχείου από απασχολούμενους στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης,  Πολιτικής Προστασίας και ΚΕΠ κ. Νατάσα Οικονόμου επισημαίνει τα ακόλουθα: «Ο Δήμος Βόλου, με δεδομένες τις εφιαλτικές διαστάσεις που λαμβάνει καθημερινά η ανεργία στην περιοχή μας, προσπαθεί να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που παρέχεται από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα για την εύρεση θέσεων εργασίας, έστω και ολιγόμηνης διάρκειας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως και όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, συμμετέχει ως συμπράττων φορέας, απασχολώντας προσωπικό με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας (πενταμηνίτες), παρά τις επιφυλάξεις που είχαμε εξαρχής διατυπώσει για την περιορισμένη χρονική διάρκεια του προγράμματος και τους όρους των σχετικών συμβάσεων.
Η οξύτητα του προβλήματος της ανεργίας καταδεικνύεται από τις χιλιάδες αιτήσεις που υποβλήθηκαν, ενώ οι προσληφθέντες είναι αρκετές  εκατοντάδες, οι οποίοι και αποδέχτηκαν τις θέσεις, έχοντας πλήρη γνώση των όρων πρόσληψης από τον, βάσει του προγράμματος εργοδότη τους, που είναι το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.
Ο Δήμος, συναισθανόμενος την ευθύνη του, έχει ανταποκριθεί απολύτως στις υποχρεώσεις του ως συμπράττων φορέας, ενώ, πριν ακόμη από τα Χριστούγεννα, έχουμε προβεί σε παρεμβάσεις και ασκούμε πιέσεις καθημερινά προς το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας για την άμεση προώθηση των διαδικασιών πληρωμής των δικαιούχων, οι οποίες, ωστόσο, επειδή αφορούν σε κοινοτικό πρόγραμμα, είναι ιδιαιτέρως γραφειοκρατικές και χρονοβόρες.
Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με την προσωπική παρουσία του Δημάρχου στο Υπουργείο, όπου ζήτησε την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, ενώ παράλληλα, σε  επικοινωνία του με το βουλευτή Μαγνησίας και β΄ αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Α. Νάκο, για το θέμα αυτό, ενημερώθηκε ότι ήδη εκείνος έκανε παρέμβαση στον αρμόδιο υφυπουργό, προκειμένου να δοθεί εντολή στον υπόλογο για την άμεση ολοκλήρωση των ελεγκτικών διαδικασιών και να γίνει η έκδοση της απαιτούμενης επιταγής πληρωμής.
Είναι προφανές ότι μία μερίδα δικαιούχων, με τον, εδώ και επί τέσσερις μέρες, αποκλεισμό του Δημαρχείου Βόλου και μόνο -ενώ εργαζόμενοι στο πρόγραμμα απασχολούνται σε όλους τους Δήμους του Νομού και στην Περιφέρεια- προβαίνουν σε μία επιλεκτική στοχοποίηση του Δήμου, επιδιώκοντας να τον εμφανίσουν «συνένοχο» και να δημιουργήσουν εντυπώσεις για ευθύνες -για το υπαρκτό, κατά τα άλλα, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι- που δεν του ανήκουν.
Είναι γνωστό ότι, παρά τα δυσμενή οικονομικά του Δήμου και την κατάρρευση των οικονομικών της Τ.Α., έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, ώστε να έχουν καλυφθεί όλες οι υποχρεώσεις που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν και αφορούν σε μισθοδοσίες και όλοι οι εργαζόμενοι του   Δήμου και των νομικών του προσώπων  να πληρώνονται κανονικά.
Σεβόμενοι το δίκαιο αίτημα και τη δυσχερή κατάσταση των συγκεκριμένων εργαζομένων, έχουμε δείξει μεγάλη κατανόηση στον αδιέξοδο τρόπο αντίδρασής τους. Αλλά δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η διάλυση του Δήμου και κυρίως η ανάσχεση της λειτουργίας της πιο νευραλγικής του Υπηρεσίας, της Οικονομικής, μετά μάλιστα και τα προβλήματα του προηγούμενου διμήνου των κινητοποιήσεων στο χώρο της Τ.Α., διακινδυνεύοντας την ίδια τη λειτουργία του, την εξυπηρέτηση των δημοτών από τη μη απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, τη λειτουργία των κοινωνικών του δομών, αλλά και την πληρωμή των υπαλλήλων του Δήμου και των νομικών του προσώπων. Και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πεντάμηνης διάρκειας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κινδυνεύουν πλέον να υποστούν τις οδυνηρές συνέπειες που περιλαμβάνονται στη σύμβαση που έχουν αποδεχτεί.
Καλούμε, λοιπόν, όλους, με πνεύμα ψυχραιμίας και σταθμίζοντας τα πραγματικά δεδομένα, να σταματήσουν από αύριο να εμποδίζουν τη λειτουργία του Δήμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: