Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Με μεγάλη προσέλευση κοινού συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου «Μιας Πεντάρας Νιάτα»

Με κατάμεστο το θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή η παράσταση του έργου «Μιας Πεντάρας Νιάτα» που παρουσιάζει το ΔηΠεΘε Βόλου από το Δεκέμβριο του 2012. Στη συγκεκριμένη παράσταση της 13ης Ιανουαρίου, μετά από χρόνια,  παρουσιάστηκε το φαινόμενο της πλήρους κάλυψης των θέσεων του θεάτρου, σε έργο που διανύει ήδη την έκτη εβδομάδα παραστάσεων. Από την εποχή της οικονομικής ευμάρειας είχε να πραγματοποιηθεί κάτι ανάλογο και το παράδοξο είναι ότι αυτό συνέβη, σε ένα έργο που παρουσιάζει την οικονομική ανέχεια σε όλο της το «μεγαλείο»…
Η παράσταση ρέπει προς μια γλυκιά, ρετρό ανάμνηση, μεταφέρει τον θεατή σε μία άλλη πιο αθώα εποχή. Όχι ότι και τότε που γράφτηκε το έργο, η εποχή εκείνη  ήταν ήρεμη. Κάθε άλλο. Παραμονές των Ιουλιανών του καλοκαιριού του 1965 πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του έργου, μέσα σε μία Αθήνα που «έβραζε», σε μία Αθήνα που ετοιμαζόταν να βιώσει τον «ελληνικό Μάη του ‘68». Σαφέστατες οι αιχμές του έργου για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της εποχής. Αιχμές που ταιριάζουν απόλυτα και σήμερα, στην σύγχρονη  πραγματικότητα κατά την οποία έχει ξεσπάσει μία ανεπανάληπτη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Η διαφορά του τότε με το σήμερα, εντοπίζεται στην ποιότητα των ανθρώπων. Σκιαγραφώντας τους νεοέλληνες  της εποχής τους οι Γιαλαμάς – Πρετεντέρης, γράφουν τη μόνη ίσως κωμωδία όπου δεν υπάρχουν ‘καλοί’ και ‘κακοί’. Όλοι οι ήρωες είναι έντιμοι. Ακόμη και οι περιθωριακοί χαρακτήρες του έργου, κινούνται μέσα σε ένα πλαίσιο ήθους,  όπου ο καθένας οριοθετεί τον εαυτό του. Το πλαίσιο αυτό ορίζει το μέτρο – την αρετή του μέτρου. Αυτό το μέτρο μάλλον έχει χαθεί σήμερα και  το ανεπανάληπτο ελληνικό  φιλότιμο,  που «πρωταγωνιστεί» στο κείμενο.
Οι συγγραφείς με το ήθος και το φιλότιμο δίνουν τη λύση. Ως «από μηχανής θεός» το ελληνικό φιλότιμο λύνει όλα τα προβλήματα και γεννά ελπίδα.

“Μιας Πεντάρας Νιάτα”
Ένα νεαρό ζευγάρι,  έχει μόλις παντρευτεί και λόγω οικονομικών προβλημάτων αδυνατεί να εγκατασταθεί σε δικό του σπίτι. Φιλοξενούνται από την μητριά   της κοπέλας, η οποία έχει χωρίσει με τον άντρα της και σκοπεύει σύντομα να ξαναπαντρευτεί με ένα δημόσιο υπάλληλο, οπότε επείγει η μετεγκατάσταση του νέου ζευγαριού,  προκειμένου στο σπίτι να μείνει το ώριμο ζευγάρι. Μόνη ελπίδα για τους νέους η χρηματική βοήθεια του πατέρα   της κοπέλας, ο οποίος ως μουσικός νυχτερινών κέντρων έχει υποσχεθεί ότι, θα βοηθήσει οικονομικά την κόρη του. Ο μουσικός όμως έχει και το ελάττωμα του τζόγου, με αποτέλεσμα η πολυαναμενόμενη δόση του σπιτιού για τον εργολάβο, να δείχνει όνειρο απατηλό…Από εκεί ξεκινούν οι περιπέτειες του νεαρού ζευγαριού, το οποίο προκειμένου να χτίσει το σπίτι του, μπλέκεται σε ένα λαβύρινθο καταστάσεων που γεννούν γέλιο – και ενίοτε δάκρυ.  
Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σ. Μαβίδη, Σκηνικά – Κοστούμια της Ιωάννας Τουλούπη, Ενορχηστρώσεις τραγουδιών του Γιώργου Ζαγόρη, Μουσική Διδασκαλία της Βάσως Ζαγόρη, Φωτισμούς Κώστα Τατάκου και με τις χορογραφικές συμβουλές της Δέσποινας Ακρίβου.  Τους ρόλους ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά  οι ηθοποιοί  : Ζέρβας Θανάσης, Καλογεροπούλου Ματίνα, Καραγιάννης Σταύρος, Κουτρουμάνου Ειρήνη, Κωστοπούλου Νιόβη, Μαβίδης Σπύρος, Μήττα Νατάσα, Μπαλαμώτης Αλέξανδρος, Παυλίδης Χαράλαμπος, Περδίκη Μαρία, Τσιρώνης Απόστολος. Συμμετέχει ο Γαβρήλος Μουσκής.
Σύμφωνα με την κοινωνική πολιτική του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ, το εισιτήριο εισόδου για τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, από το 2011 έχει οριστεί στα 10€. Φοιτητικά και παιδικά εισιτήρια πωλούνται στην τιμή των 5ευρώ. Η είσοδος για τους ανέργους είναι δωρεάν με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.
Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή μεσημέρι) από το «Δίαυλο» (Δημητριάδος με Τοπάλη), το Σάββατο και την Κυριακή από τις 11,00 π.μ. έως τις 13,00 μ.μ. εισιτήρια προπωλούνται από το Ταμείο του «Αχίλλειον». Τις ημέρες των παραστάσεων (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή), το απόγευμα, εισιτήρια πωλούνται από το Ταμείο του Θεάτρου της Παλαιάς Ηλεκτρικής από τις 7,00 το απόγευμα και μετά – έως την έναρξη της παράστασης  (Τηλέφωνα επικοινωνίας : Αχίλλειον – 24210 32818, Ταμείο Παλαιάς Ηλεκτρικής 24210 78164 και τηλ. Διαύλου – 24210 25363).



Δεν υπάρχουν σχόλια: