Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Χαιρετισμός Δημάρχου Βόλου κατά την τελετή υποδοχής εκκλησιαστικών αντιπροσωπειών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου η τελετή υποδοχής εκκλησιαστικών αντιπροσωπειών των Πατριαρχείων Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και της Εκκλησίας της Κύπρου, που φιλοξενούνται στο Βόλο από τη Μητρόπολη Δημητριάδος και το Δήμο Βόλου, στο πλαίσιο Διορθόδοξης συνάντησης για τον Θρησκευτικό Τουρισμό.  Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βόλου τόνισε τα ακόλουθα:
«Σεβασμιώτατοι, σεβαστοί πατέρες, Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή μας. Την περιοχή των παγκόσμιων μύθων, την περιοχή  με την μακρά και πλούσια ιστορία και τη μεγάλη θρησκευτική παράδοση.
Βρίσκεστε σε μια από τις λίγες περιοχές όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει διαρκή παρουσία, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Διαθέτει σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους και  αρχαιολογικό μουσείο με τεράστιο πλούτο εκθεμάτων,  σπάνια μοναστηριακά και εκκλησιαστικά μνημεία, σπουδαία λαογραφικά μουσεία, μοναδικό μουσείο βιομηχανικής ιστορίας, σιδηροδρομικό μουσείο και άλλα θεματικά μουσεία. 
Ευχόμαστε η σύντομη παραμονή σας, κοντά μας,  να αποτελέσει μια «πρόγευση»  από τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, από την ιστορία και τον  πολιτισμό της, καθώς  και από  την πνευματικότητα του εκκλησιαστικού περιβάλλοντος της περιοχής μας. Προσβλέπουμε να λειτουργήσετε ως «πρεσβευτές»  της περιοχής μας στις εκκλησίες των πατρίδων σας,  που εσείς, επάξια,  εκπροσωπείτε.
Από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιγνάτιο και τους στενούς συνεργάτες του έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα άκρως αντιπροσωπευτικό, που θα σας επιτρέψει, μέχρι το Σάββατο  που θα αναχωρήσετε, να σχηματίσετε ολοκληρωμένη εικόνα για την περιοχή μας και τις εξαιρετικές δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.   
Με ιδιαίτερη  χαρά και ευχαρίστηση συμμετέχουμε, ως Δήμος Βόλου, στην οργάνωση αυτής της τόσο σημαντικής φιλοξενίας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να σας παρέχουμε κάθε τι που θα διευκολύνει την παραμονή σας στην πόλη μας. Στο πλαίσιο αυτό, συνδιοργανώνουμε με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος την αυριανή ημερίδα, όπου  θα παρουσιάσουμε τις τουριστικές μας δραστηριότητες, ιδιαίτερα σε σχέση με τα μνημεία και τους χώρους θρησκευτικής σημασίας,  όπως τα μοναστήρια και οι εκκλησίες.  Και «δόξα τω θεώ», τέτοιοι χώροι υπάρχουν πολλοί στην περιοχή μας.
Ως Δήμος Βόλου δίνουμε ξεχωριστή σημασία στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στο Βόλο και τη Μαγνησία. Αποτελεί, άλλωστε, σταθερή επιλογή μας  η  ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, που ανταποκρίνεται στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής μας, με βάση και τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στην τουριστική αγορά.   
Η επιλογή μας για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού δεν είναι τυχαία και αυθαίρετη. Στηρίζεται σε δεδομένες πραγματικότητες και στη μεγάλη παράδοση της περιοχής μας:
Πρώτα απ’ όλα το Πήλιο:  μετά τον 12ο αιώνα, το Ανατολικό και το Δυτικό Πήλιο το βουνό γεμίζει από μοναχούς που ιδρύουν στις πλαγιές μονές και μονύδρια. Τον 13ο αιώνα ο μοναχικός βίος ακμάζει στο Πήλιο και χτίζονται μεγάλα μοναστήρια στη Μακρινίτσα και στο Λόφο της Επισκοπής. Σήμερα διάφορα αρχιτεκτονικά τους μέλη βρίσκονται σε μεταβυζαντινούς ναούς, στη Μακρινίτσα, την Πορταριά και την Επισκοπή στον  ΄Ανω Βόλο.   
Στις αρχές του 15ου αιώνα η Θεσσαλία περιέρχεται στα χέρια των Τούρκων. Τότε πολλοί κάτοικοι από την παραλιακή και την υπόλοιπη Θεσσαλία ανεβαίνουν στο Πήλιο για ασφάλεια και γύρω από τα μοναστήρια, αναπτύσσονται αξιόλογοι οικισμοί. Η περιοχή του Πηλίου ήταν αυτοδιοίκητη και οι Πηλιορείτες γίνονται πρωτοπόροι της οικονομικής αναγέννησης στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Δεν πλουτίζουν μόνο οικονομικά αλλά και πνευματικά, καθώς έρχονται σε επαφή με την προοδευμένη  Ευρώπη. Βουβοί μάρτυρες της πηλιορείτικης ιστορίας είναι τα φημισμένα αρχοντικά που είναι σκορπισμένα σ’ όλα τα χωριά. Την ομορφιά και το μεγαλείο των χωριών συμπληρώνουν οι παλιές εκκλησίες και τα πολλά ξωκλήσια. Στις περισσότερες βρίσκει κανείς απαράμιλλου κάλλους παλιά, ξυλόγλυπτα τέμπλα και εικονοστάσια. Όλα φτιαγμένα με μεράκι από το προικισμένο χέρι πολλών λαϊκών καλλιτεχνών. Το Πήλιο μπορεί να θεωρηθεί μουσείο της ελληνικής λαϊκής τέχνης. 
Και από  το Πήλιο, περνάμε απέναντι, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Ξενιάς. Η ιστορική  Ιερά Μονή της Άνω Ξενιάς έχει μια υπερχιλιόχρονη ιστορία, ενώ  η ίδρυση της Ιεράς Μονής Παναγίας Κάτω Ξενιάς, ανάγεται στον 12ο και 13ο αιώνα.  
Με αυτά τα δεδομένα και με τα Μετέωρα σε 1½ ώρα απόσταση από το Βόλο, είναι λογικό να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Πιστεύω πως η αυριανή ημερίδα θα είναι η αφετηρία για να σχεδιάσουμε, από κοινού με τη Μητρόπολη και τους φορείς του τουρισμού, ακόμη πιο ολοκληρωμένα τη δυναμική αυτή προοπτική. Για το σκοπό αυτό, θα ήταν ίσως σκόπιμο να  δημιουργηθεί ειδικός εκκλησιαστικός και μοναστηριακός χάρτης της περιοχής μας, που θα καθοδηγεί τον επισκέπτη και παράλληλα θα του δίνει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με γνήσιες μορφές της λαϊκής τέχνης και παράδοσης, όπως η αγιογραφία, η βυζαντινή μουσική και η αρχιτεκτονική.
Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα  δεν κατανοήθηκε μέχρι τώρα η αξία του θρησκευτικού τουρισμού, τόσο ως δυνατότητα πνευματικής ανάτασης, όσο και  ως αναπτυξιακή προοπτική, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η χώρα μας ζει τις οδυνηρές συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης.  Και μιλάμε για μια χώρα με  μεγάλη θρησκευτικότητα, ζωντανή και διαχρονική, με τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα ονομαστά μοναστήρια και εκκλησίες, σε χώρους που θα επιθυμούσε ο καθένας να επισκεφτεί. Και φυσικά, όταν μιλάμε για  θρησκευτικό τουρισμό δεν εννοούμε  τις εκδρομές κάποιων πιστών μεγάλης, συνήθως, ηλικίας, που πηγαίνουν σε μια μέρα να επισκεφθούν 3 μοναστήρια.  
Θεωρούμε ότι η επίσκεψή σας αποτελεί την αφορμή για να σκεφθούμε πιο ολοκληρωμένα την προώθηση του Θρησκευτικού Τουρισμού. Φιλοδοξία μας είναι  να προσμίξουμε  σωστά το θρησκευτικό συναίσθημα με το ανεπανάληπτο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας, την ιστορία και  τον πολιτισμό της. 
Καλωσορίσατε, ευχόμαστε να έχετε καλή διαμονή και  ευελπιστούμε να  ξανάλθετε σύντομα, μαζί με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπατριώτες σας».










Δεν υπάρχουν σχόλια: