Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Επαναλειτουργεί το Κέντρο Υποστήριξης της Απασχόλησης (ΚΥΑ) στο Δήμο Βόλου

Ξεκίνησε η επαναλειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης της Απασχόλησης (ΚΥΑ) στο Δήμο Βόλου, μετά από διακοπή της λειτουργίας του για  ένα περίπου έτος, λόγω της ανάγκης υπηρεσιακών αναδιαρθρώσεων. Το ΚΥΑ ενσωματώνει δύο κύριες δράσεις, με σκοπό την υποστήριξη της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο: τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας.
Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απόστολος Παντσάς, «στη σημερινή κοινωνικοοικονομική συγκυρία είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, η αλληλεγγύη και η υποστήριξη ατόμων που χάνουν τη δουλειά τους καθημερινά, αλλά και νέων ανθρώπων που προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα επαγγελματικό μέλλον, επιλέγοντας τομείς σπουδών που θα τους επιτρέψουν να σχεδιάσουν και να οργανώσουν την καριέρα τους. Πολλές φορές, όμως, η διαδικασία επιλογής επαγγέλματος, αποβαίνει καθοριστικό λάθος, επειδή ο σχεδιασμός του επαγγελματικού προσανατολισμού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Στα θέματα αυτά θα επιδιώξει να δώσει λύσεις το Κέντρο Υποστήριξης της Απασχόλησης του Δήμου Βόλου μέσα από τους δυο βασικούς τομείς δράσης».
Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Λειτουργεί ως διαδικασία «πρόληψης» της ανεργίας,  με την προσφορά επαγγελματικού προσανατολισμού και πληροφόρησης για σπουδές. Σκοπός της δράσης είναι η πρόληψη μιας λαθεμένης αρχικής επαγγελματικής επιλογής. Δεν επικαλύπτονται, με αυτό τον τρόπο, άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες, (π.χ. ΚΕΣΥΠ, Υπουργείο Παιδείας, γραφεία Σταδιοδρομίας, κτλ), αλλά, με διαφορετική επιστημονική μεθοδολογία, αναλύονται όλα εκείνα τα δομικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τα οποία, ενδεχομένως, να οδηγούν τον ενδιαφερόμενο σε ομάδες επαγγελμάτων, πλέον κατάλληλες για τον ίδιο.
Το Πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε νέους άνω των 15 ετών. Στόχος είναι να βοηθηθούν οι νέοι ώστε να πάρουν σωστές εκπαιδευτικές και, κατ’ επέκταση, επαγγελματικές αποφάσεις. Διερευνάται η προσωπικότητά, αξιολογούνται οι ικανότητες και τα ενδιαφέροντά του με τη χρήση ψυχομετρικών τεστ παγκόσμιας εμβέλειας, προκειμένου να εκτιμηθεί σε ποιες επαγγελματικές κατηγορίες θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί.
Στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Βόλου, το Πρόγραμμα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού παρέχεται δωρεάν, σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και τα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, ενώ, για τους υπόλοιπους, υπάρχει μια μικρή οικονομική συμμετοχή (70 euro).
Συμβουλευτική  Σταδιοδρομίας
Λειτουργεί ως διαδικασία υπέρβασης της ανεργίας, παρέχοντας συμβουλές σταδιοδρομίας, ανάπτυξη δεξιοτήτων και στρατηγικές αναζήτησης εργασίας, τεχνικές αυτοπαρουσίασης, εξατομικευμένη υποστήριξη ανέργων, ενημέρωση – πληροφόρηση για προκηρύξεις, διαγωνισμούς, θέσεις εργασίας και προώθηση ατόμων στην τοπική αγορά εργασίας. Το Κέντρο καλείται να βοηθήσει τα άτομα στο σχεδιασμό ή και την ανάπτυξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, δρώντας είτε προληπτικά είτε διορθωτικά.
Όσοι ενδιαφέρονται για τις δράσεις του Κέντρου Υποστήριξης της Απασχόλησης, μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της δομής (νέα διεύθυνση) Νικομηδείας 2 (κτήριο Μεταξουργείου) στο Βόλο  Τ.Κ.38446, καθημερινά, από τις 8:00 π.μ. – 3:00 μ.μ.- τηλ. 24210 28517,18 και fax 2421028519. Υπεύθυνη Σύμβουλος Απασχόλησης είναι η κ.Αριάδνη Τσαλούχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: