Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ν.Μόσχος: Μόνο ο Δήμος Βόλου έχει δεσμευτεί για την Πράξη Εφαρμογής της Αγ. Παρασκευής

Με αιχμηρό τρόπο απάντησε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου στον ισχυρισμό του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Παρασκευής περί «γενικόλογων και αόριστων απαντήσεων του Δήμου» στα 8 ερωτήματα για το ζήτημα της Πράξης Εφαρμογής. «Οι απαντήσεις μας μπορεί να μην ικανοποιούν τον Σύλλογο, αλλά είναι συγκεκριμένες, έγγραφες και δεσμευτικές», τονίζει ο κ. Μόσχος επισημαίνοντας ότι, σε αντίθεση με το Δήμο Βόλου, κανένας άλλος φορέας δεν έχει απαντήσει και δεν έχει δεσμευτεί μέχρι στιγμής για τίποτα.
Όπως είναι γνωστό, ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος της Αγ. Παρασκευής πριν τη Λαϊκή Συνέλευση της Δευτέρας 27.8.12, για το ζήτημα της Πράξης Εφαρμογής, απέστειλε έγγραφο στο οποίο διατύπωνε 8 σχετικά ερωτήματα για το θέμα, προς τον Δήμαρχο Βόλου, τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδίου Πόλης της Πολεοδομίας και τον Πρόεδρο του Δ.Σ., προκειμένου να κοινοποιηθεί στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και στους Βουλευτές του Νομού. Μάλιστα ο Σύλλογος απαιτούσε οπωσδήποτε τις έγγραφες απαντήσεις του κάθε αποδέκτη της επιστολής, προκειμένου να μην υπάρχουν αόριστες γενικόλογες υποσχέσεις, υιοθετώντας την αρχή scripta manent. Ο Δήμος Βόλου μέσω της 20σελίδης πρότασης τροποποίησης νόμου, απάντησε στα ερωτήματα αυτά (και συγκεκριμένα στο κεφ. 15) ένα προς ένα, με πολύ συγκεκριμένο και υπεύθυνο τρόπο.
«Δεν μπορεί να γίνεται λόγος «για γενικόλογες και αόριστες απαντήσεις του Δήμου», από την πλευρά του Συλλόγου, τη στιγμή που κανένας άλλος φορέας δεν έχει απαντήσει και δεν έχει δεσμευτεί για τίποτε», δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νίκος Μόσχος. «Οι απαντήσεις μας μπορεί να μην ικανοποιούν τον Σύλλογο, αλλά είναι συγκεκριμένες, έγγραφες και δεσμευτικές, ενώ συνοδεύονται από την συγκεκριμένη πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος. Πάντως είναι αξιοπερίεργο», συνεχίζει ο κ. Μόσχος, «ότι έως σήμερα δεν έχουμε ακούσει από κανέναν ούτε για τα λάθη του παρελθόντος, δηλαδή πως έφτασε αυτή η «προβληματική» πολεοδομική μελέτη να εφαρμοστεί, από ποια δημοτικά συμβούλια πέρασε, ποιοι βουλευτές στήριξαν τις Υ.Α. που χαρακτήριζαν τα πυκνοδομημένα τμήματα του οικισμού, γιατί επιλέχθηκε από το μελετητικό γραφείο Παπαγιάννη ο συγκεκριμένος τρόπος εισφοράς σε γη και χρήμα, ποιες ενέργειες έκανε ο Σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια, πότε αντιλήφθηκε το πρόβλημα και, το κυριότερο είναι, ότι δεν έχουμε ακούσει από κανέναν μια βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση επίλυσης του συγκεκριμένου σύνθετου προβλήματος».  
 
Απάντηση σε Ζ. Μακρή
Στο μεταξύ, με αφορμή σημερινή επιστολή της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου κ.Ζέττας Μακρή για το ίδιο θέμα, ο κ. Μόσχος τονίζει σε δήλωσή του: «Δυστυχώς από το κείμενο της κα Μακρή, διαφαίνεται ότι η ίδια ή οι σύμβουλοι της, αγνοούν σημαντικές πτυχές της πραγματικής κατάστασης της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε γι’ άλλη μια φορά τα εξής:
1.Καμία ένσταση δεν έχει εξεταστεί. Όλες οι ενστάσεις καθώς και το γενικότερο θέμα της Πράξης Εφαρμογής της Αγ. Παρασκευής θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.
2.Σύμφωνα και με τη νεώτερη ανάρτηση της Πράξης Εφαρμογής, οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε πυκνοδομημένη περιοχή (3551/781/10-2-98 απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ) και συγχρόνως μέσα στα όρια οικισμού (προ του 1923), δεν οφείλουν εισφορές σε γη και χρήμα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε αραιοδομημένες περιοχές, οφείλουν εισφορές σε γη και χρήμα. Η οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει στους κατοίκους, προέρχεται από τις πράξεις αναλογισμού αποζημίωσης λόγω ρυμοτομίας, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, για τη διάνοιξη των κοινόχρηστων χώρων, σε πυκνοδομημένες περιοχές και από οποιαδήποτε εισφορά. Σημειώνουμε ότι από την πολεοδόμηση θα προκύψουν σημαντικοί κοινόχρηστοι χώροι, που τους έχει ανάγκη η Συνοικία. Επίσης τα αγροκτήματα μετατρέπονται σε οικόπεδα, δημιουργώντας υπεραξίες σε όλες τις εμπλεκόμενες ιδιοκτησίες.
3.Η πρόταση περί υποβολής μελέτης από τις υπηρεσίες του Δήμου για τον επαναπροσδιορισμό των πυκνοδομημένων, έχει ήδη γίνει τόσο με παρεμβάσεις μας στο ΥΠΕΚΑ (παρουσία μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου), όσο και με συγκεκριμένο έγγραφο προς το ΥΠΕΚΑ ήδη από τις 3.6.2011 από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολεοδομίας. Οι προτάσεις αυτές απορριφθήκανε από το ΥΠΕΚΑ με την εξής διατύπωση «δεν κρίνεται πολεοδομικά σκόπιμο να εξαιρεθούν της υποχρέωσης εισφοράς σε γη και χρήμα οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται στο αραιοδομημένο τμήμα του παραδοσιακού οικισμού και τούτο διότι είναι αναγκαία η εφαρμογή του περί εισφορών διατάξεων προκειμένου να είναι εφικτή η δημιουργία των αναγκαίων οδών και γενικά Κ.Χ. για την οργάνωση του οικισμού»
4.Η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένη πρόταση τροποποίησης νόμου και έχει εκφραστεί επανειλημμένως για το γνωστό θέμα, χωρίς να προχωρεί σε κενές υποσχέσεις και εξαγγελίες.
5.Περιμένουμε πάντως με ενδιαφέρον την οποιαδήποτε άλλη νόμιμη, πρακτική και ρεαλιστική πρόταση επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος, όπως επίσης και  τις έγγραφες απαντήσεις της παράταξης της κας Μακρή στα ερωτήματα που έχει θέσει ο Σύλλογος.
6.Η κα Μακρή, αντί να παροτρύνει δημοσίως την Δημοτική Αρχή να παρανομήσει και να αποσύρει την Πράξη Εφαρμογής, θα ήταν προτιμότερο, αξιοποιώντας την κυβερνητική της ιδιότητα, να προωθήσει την συγκεκριμένη τροποποίηση νόμου στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα προς ψήφιση, καθώς και να απαντήσει και στους κατοίκους της ίδιας περιοχής, οι οποίοι θίγονται από την μη συνέχιση της κύρωσης της Πράξης Εφαρμογής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: