Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Συμβολικό λουκέτο την Πέμπτη και στο Δήμο Βόλου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους πόρους

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι Δήμοι της Μαγνησίας οι οποίοι συμμετέχουν αύριο Πέμπτη στην κινητοποίηση που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Θεσσαλίας ενόψει του εκτάκτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στις 30 Αυγούστου, αξιώνοντας να μπει φρένο στην οικονομική κατάρρευση των Δήμων, προς υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Κατά τη διάρκεια της αυριανής κινητοποίησης θα παραμείνει κλειστό το Δημαρχείο του Βόλου, όπως και όλα τα κεντρικά δημοτικά κτίρια στις υπόλοιπες οκτώ Δημοτικές Ενότητες του ενιαίου Δήμου. Το προσωπικό που εργάζεται στις υπηρεσίες των συγκεκριμένων κτιρίων θα εξυπηρετεί το κοινό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ σ’ όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κανονικά.
Τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει για τις τοπικές κοινωνίες πιθανή οικονομική κατάρρευση των Δήμων, περιέγραψαν με τα πλέον μελανά χρώματα οι Δήμαρχοι Δήμων της ηπειρωτικής Μαγνησίας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο Δημαρχείο του Βόλου, με αφορμή την αυριανή κινητοποίηση. Οι Δήμαρχοι, Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος και Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου, η Αντιδήμαρχος Βόλου Ν.Οικονόμου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου Κ.Παπαμαρκάκης, ενημέρωσαν τους δημότες για την απόφασή τους να κρατήσουν αύριο Πέμπτη κλειστές τις κεντρικές υπηρεσίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δραματικές περικοπές στους πόρους που κρατούν «ζωντανές» τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες.
Η Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Νατάσα Οικονόμου τόνισε πως εάν η Κυβέρνηση δεν αποφασίσει να δώσει ένα τέλος στις περικοπές, θα ακολουθήσει μοιραία ντόμινο λουκέτων στους Δήμους και εξήγησε ότι από το 2009, οι πόροι μειώθηκαν σε ποσοστό 55%. Το γεγονός αυτό, όπως είπε, «οδηγεί τους Δήμους σε οικονομική ασφυξία και κατάρρευση. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ο εξευτελισμός των ΟΤΑ», δήλωσε και σημείωσε πως η απόφαση της Κυβέρνησης να αποδώσει στους Δήμους τμήμα της ΣΑΤΑ, δεν μπορεί να καθησυχάσει τις Δημοτικές Αρχές, οι οποίες διεκδικούν τους παρακρατηθέντες πόρους των ΚΑΠ και 181 εκατομμύρια για τα προνοιακά επιδόματα και τις μεταφορές των μαθητών.
Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε πως  η κινητοποίηση που αποφάσισαν οι δήμαρχοι σε όλη τη χώρα δεν αφορά  συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, αλλά την ίδια την κοινωνία και ιδιαίτερα εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που κατεξοχήν πλήττονται από την κρίση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να στηριχθούν οι Δήμοι ως θεσμός άσκησης δημόσιας τοπικής εξουσίας, ο πλησιέστερος στον πολίτη, που ειδικά στα χρόνια της κρίσης σηκώνει το κύριο βάρος για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. «Οι Δήμοι έχουν συγκεκριμένη κοινωνική και αναπτυξιακή προοπτική και πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι νοσηρές ίσως καταστάσεις με τις οποίες επιβαρυνόταν η αυτοδιοίκηση στο παρελθόν έχουν αλλάξει ριζικά. Οι δαπάνες είναι περιορισμένες σε επίπεδο που δεν χωρούν άλλες περικοπές, γιατί αυτό θα πλήξει τις κοινωνικές δομές. «Δίνουμε αγώνα για  τις τοπικές κοινωνίες,  στις οποίες ανήκουν οι Δήμοι που αποτελούν το τελευταίο αποκούμπι των πολιτών. Έχουμε απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και δεν ζητούμε  να επιστρέψουν τα ποσοστά των χρηματοδοτήσεων στα επίπεδα του 2009. Ζητούμε να εξασφαλιστούν τα χρήματα για την κάλυψη του σκληρού πυρήνα των ανελαστικών δαπανών» δήλωσε ο κ. Σκοτινιώτης και επανέλαβε πως οι εργαζόμενοι και οι πολίτες πρέπει να είναι φυσικός σύμμαχος των Δημάρχων. Ο ίδιος τόνισε πως οι αποφάσεις  των Δημάρχων για κινητοποιήσεις έφεραν κάποια αποτελέσματα και εκτίμησε πως η ΚΕΔΕ στο αυριανό της συνέδριο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
«Το πρόβλημα δεν είναι  πλέον οικονομικό, αλλά βαθιά πολιτικό», είπε και μαζί του συμφώνησε και ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκος, που δήλωσε ότι η Αυτοδιοίκηση άργησε να αντιδράσει στα πλήγματα που δέχτηκε.
«Από σήμερα μέχρι και  την κατάθεση των προϋπολογισμών μας πρέπει να δώσουμε μάχες. «Αν ο αγώνας δεν ταυτιστεί με τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, δεν θα έχουμε καμία τύχη να καλυτερέψει η ζωή των δημοτών και να κρατήσουμε αρραγή την κοινωνία», ανέφερε.
Στο ίδιο μήκος κύματος  κινήθηκε και η τοποθέτηση της  δημάρχου Ρήγα Φερραίου κ. Ελένης Λαϊτσου, αλλά και του αντιδημάρχου Νοτίου Πηλίου κ. Παπαμαρκάκη. «Είναι η κατάλληλη εποχή να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας. Η κοινωνική πίεση συνεχώς μεγαλώνει και πρέπει να δώσουμε αγώνα για τους δημότες μας», δήλωσε η κ. Λαϊτσου, τονίζοντας ότι οι Δήμαρχοι πίστεψαν στον Καλλικράτη, αλλά διαπιστώνουν ότι δεν έχουν συμπαραστάτη το κράτος.  Την άποψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει καταρρεύσει, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Πηλίου Κώστας Παπαμαρκάκης, τονίζοντας ότι πρόβλημα δεν είναι μόνο η υποχρηματοδότηση, αλλά και η «θηλιά» με την παρακράτηση παλαιών χρεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: