Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Πόλος έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες η φετινή Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα εγκαίνια της Γιορτής Κρασιού Νέας Αγχιάλου, σ’ έναν πανέμορφο χώρο δίπλα στη θάλασσα. Οι επισκέπτες απόλαυσαν παγωμένο κρασί Αγχιάλου και χόρεψαν μέχρι πρωίας με την ορχήστρα του Κώστα Καραμπερόπουλου και του Στέλιου Μουντζούρη. Τις εντυπώσεις κέρδισαν το Χορευτικό Τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, που παρουσίασε χορούς της Μακεδονίας, και το Χορευτικό τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου, με την αναπαράσταση του εθίμου του τρύγου και χορούς της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Τα δρώμενα του εθίμου ζωντάνεψε με την αφήγησή του ο Ιστορικός – Λαογράφος κ. Γιώργος Διονυσίου.
Οι εκδηλώσεις της Γιορτής Κρασιού θα διαρκέσουν έως την ερχόμενη Κυριακή και διοργανώνονται από το Δήμο Βόλου - Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου και τον Δημοτικό Οργανισμό Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου), σε συνεργασία με τον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου ΄΄ΔΗΜΗΤΡΑ΄΄ και τους συλλόγους της περιοχής.
Τα εγκαίνια της Γιορτής πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη, ο οποίος καλωσορίζοντας τους παραβρισκόμενους τόνισε ότι πρόκειται για μια γιορτή με ιστορία δεκαετιών, που αποτελεί παράδοση όχι μόνο για την πόλη της Νέας Αγχιάλου αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «από το 1960 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά η «γιορτή του κρασιού», πάντα επικρατούσε κέφι, ενθουσιασμός και διασκέδαση, ανάλογη με εκείνη που υπήρχε τις μέρες του τρύγου στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το μεράκι για την καλλιέργεια της αμπελουργίας, παραμένει η σημαντικότερη κοινή πολιτιστική παράμετρος της παλιάς και της Νέας Αγχιάλου. Συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, προσπαθήσαμε και φέτος, μέσα στην οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που διανύουμε, να οργανώσουμε την γιορτή με ένα πλούσιο πρόγραμμα που να είναι προσιτό σε όλους, με μουσική για όλες τις προτιμήσεις, σ’ έναν χώρο πραγματικά πολύ όμορφο και φιλόξενο, δίπλα στην θάλασσα».
Ο κ.Σκοτινιώτης υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι «οι πολιτιστικές αυτές εκδηλώσεις συμβάλλουν στη διατήρηση και διάδοση της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς, στην ανάδειξη και προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργικής ικανότητας των νέων. Διατηρούν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής, που σιγά – σιγά σβήνουν στην εποχή του ανελέητου ανταγωνισμού που επικρατεί  σήμερα».
Τέλος, δεν παρέλειψε να εξάρει τη δραστηριότητα του Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα», κάνοντας λόγο για έναν Συνεταιρισμό που εδώ και αρκετά πια χρόνια, με τον πάντα δημιουργικό πρόεδρο και τους συνεργάτες του, με όλους τους συνεταιριστές, αποτελεί τον πιο σημαντικό οικονομικό παράγοντα της Ν.Αγχιάλου και τον πιο καλό πρεσβευτή της συνεταιριστικής ιδέας. «Έναν Συνεταιρισμό που θεωρούμε χρέος μας να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου, Γ.Κίτσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δραστηριότητα του Συνεταιρισμού, ενώ διαβάστηκε μήνυμα  του Δημάρχου Πομόριε Βουλγαρίας, κ.Ιβάν Αλεξίεβ, αδελφοποιημένης πόλης με την Νέα Αγχίαλο,
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πομόριε, κ.Γιάντσο Ιλιέβ, και αντιπροσωπεία του Δήμου και του Ελληνοβουλγαρικού Συλλόγου, ο Αντιδήμαρχος Νέας Αγχιάλου, Παντελής Πελεκάνος, οι Αντιδήμαρχοι Χ.Τσαμπάζης,  Γ.Γκουντέλιας και Ν.Στόικος, ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου Π.Μαβίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Α.Μποντός εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, εκπρόσωπος της βουλευτού Μ.Χρυσοβελώνη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βόλου Η.Καραπατάκης, Ε.Τσάμης, Μ.Τσιάμη και Θ.Διαμαντένιας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ν.Αγχιάλου Ν.Στάνιος και τα μέλη του Συμβουλίου, μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Μικροθηβών και Αϊδινίου, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου, Γ.Κίτσιος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Μιχαλάκης και εκπρόσωποι θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων της περιοχής.
Τις επόμενες μέρες η Γιορτή συνεχίζεται  σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: 
Παρασκευή 17 Αυγούστου:
Η Μαρία Νομικού και η Νάσια Κονιτοπούλου σ’ ένα νησιώτικο και λαϊκό πρόγραμμα.
Σάββατο 18 Αυγούστου:
Ξεφάντωμα μέχρι πρωίας με λαϊκό και μοντέρνο πρόγραμμα για όλο τον κόσμο από τον Νίκο Κουρκούλη και την Κέλλυ Κελλεκίδου.
Κυριακή 19 Αυγούστου:
Ο Λάμπρος Σκάρλας και η Γιώτα Γρίβα με την ορχήστρα τους σε ένα δημοτικό γλέντι.
Σε όλους τους επισκέπτες της Γιορτής, προσφέρεται δωρεάν παγωμένο κρασί από τον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου ΄΄ΔΗΜΗΤΡΑ΄΄. Η είσοδος για σήμερα Παρασκευή είναι 5€, το Σάββατο 10€ και την Κυριακή 5€.  Παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο.







Δεν υπάρχουν σχόλια: