Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Με άλογα επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο τα «μπρατίμια» του Πηλιορείτικου Γάμου

Μια ασυνήθιστη εικόνα αντίκρισαν σήμερα το απόγευμα όσοι βρέθηκαν στην παραλία του Βόλου. Δυο άλογα με αναβάτες τα «μπρατίμια» του Πηλιορείτικου Γάμου, ντυμένα με παραδοσιακές πηλιορείτικες φορεσιές, διέσχισαν την οδό Αργοναυτών για να φθάσουν στο Δημαρχείο του Βόλου και να καλέσουν με τον παραδοσιακό τρόπο τον Δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη στο γάμο ενός νέου ζευγαριού που θα γίνει με βάση όλα τα έθιμα του Πηλιορείτικου Γάμου και στις τριήμερες εκδηλώσεις για την αναβίωση των εθίμων, που ξεκινούν αύριο Παρασκευή.
Τα «μπρατίμια» - δυο άνδρες και δυο γυναίκες - ξεκίνησαν στις 6 το απόγευμα από το Ηρώο, στην παραλία του Βόλου, μοιράζοντας στον κόσμο φυλλάδια με το πρόγραμμα του Πηλιορείτικου Γάμου. Λίγη ώρα αργότερα έφθασαν στο Δημαρχείο όπου τους υποδέχθηκε ο κ. Σκοτινιώτης. Το κάλεσμα έγινε αρχικά σύμφωνα με τα έθιμα του Πηλιορείτικου Γάμου, δηλαδή προσφέροντας στον Δήμαρχο τσίπουρο και λουκούμι, αλλά και με τον σύγχρονο τρόπο της γραπτής πρόσκλησης. Τα «μπρατίμια» συνόδευαν ο Αντιδήμαρχος Πορταριάς, Μακρινίτσας και Ιωλκού Γ.Γκουντέλιας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πορταριάς Δ.Βλαχούτσος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς Η.Καραγιάννης. 
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου τηρεί με απόλυτη συνέπεια τη δέσμευσή της ότι στο πλαίσιο του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου θα αναδειχθεί η ιδιαίτερη παραγωγική, κοινωνική, πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της κάθε περιοχής, αφού  η διαφορετικότητα αυτή αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου. «Πλούτος του νέου Δήμου δεν είναι η ισοπέδωση της πόλης και των χωριών του,  αλλά η ανάδειξη της  ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας κάθε περιοχής», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι επιδίωξη του Δήμου Βόλου είναι να αναβαθμίσει τον επιτυχημένο θεσμό της αναβίωσης του Πηλιορείτικου Γάμου. Κάλεσε, δε, όλο τον κόσμο να αγκαλιάσει τις φετινές εκδηλώσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο αναπαράστασης των παραδοσιακών εθίμων, θα τελεστεί ο πραγματικός γάμος ενός νέου ζευγαριού από το Βόλο, των Μάριου Σαχίνη και Ζωής Παπαπολύζου, οι οποίοι θα μετατρέψουν το δρώμενο σε πραγματικότητα. Το ίδιο είχε συμβεί και 23 χρόνια πριν, όταν νεαρό τότε ζευγάρι συμμετείχε με τον ίδιο τρόπο στην αναπαράσταση των πατροπαράδοτων εθίμων.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: