Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Νέα πρόταση του Δήμου Βόλου για τοπικές δράσεις απασχόλησης

Ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εφαρμογή Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), ο Δήμος Βόλου κατέθεσε πρόταση με σκοπό την υλοποίηση πρωτοβουλιών για νέες Ευκαιρίες Απασχόλησης στο Βόλο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Η πρόταση είναι αντίστοιχη με αυτή που αφορά την “Προώθηση Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο Βόλο” της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤΟΠ-ΕΚΟ, η οποία ήδη υλοποιείται, με τη διαφορά ότι απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό και όχι μόνο στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι η εξασφάλιση θέσεων απασχόλησης για ανέργους, ενισχύοντας τη δημιουργία τουλάχιστον 12 επιχειρήσεων στους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Πρωτογενούς παραγωγής, με απώτερο σκοπό την προώθηση της επιχειρηματικότητας στο διευρυμένο Δήμο Βόλου. Η περιοχή του Δήμου Βόλου επιλέχθηκε ως ο κατεξοχήν χώρος στον οποίο εντοπίζεται το πρόβλημα της ανεργίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. 
Συντονιστής της δράσης ανέλαβε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Βόλου (ANEBO Α.Ε.), ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ο Δήμος Βόλου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, ο Δημοτικός Οργανισμός Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Π.Θ.) και το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ). 
Η προτεινόμενη πράξη, διάρκειας 30 μηνών, επικεντρώνεται στην υποστήριξη του γενικού πληθυσμού των ανέργων αλλά και των ειδικών ομάδων των νέων επιστημόνων, αποφοίτων Πανεπιστημιακών - Πολυτεχνικών Σχολών, καθώς και αγροτών, εγγεγραμμένων στον ΟΓΑ. Στο διαρκώς επιδεινούμενο τελευταία οικονομικό περιβάλλον της χώρας, οι ευκαιρίες απασχόλησης διαρκώς περιορίζονται, ενώ αυξάνεται σταθερά, σε ανησυχητικό βαθμό, ο αριθμός των άνεργων νέων χωρίς ειδίκευση, αλλά και αυτών με υψηλά προσόντα. Η ανεργία παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη στα αστικά κέντρα, όπως και στην περιοχή του Δήμου Βόλου, μετά το κλείσιμο μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων και το πάγωμα κάθε δραστηριότητας στον κλάδο των κατασκευών. Παράλληλα έντονο είναι το φαινόμενο της υπο-απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, με την ανάγκη προσανατολισμού των κατοίκων των αγροτικών περιοχών σε νέες, πιο δυναμικές καλλιέργειες και επιχειρηματικές λογικές.
Η συμμετοχή των αναπτυξιακών και κοινωνικών φορέων της περιοχής του Δήμου Βόλου, αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΚΕΤΕΑΘ με σημαντικό έργο και εμπειρία στην επαγγελματική υποστήριξη των ομάδων ανέργων, εγγυάται τη γνώση της τοπικής κατάστασης και την προσέγγιση των ομάδων στόχου με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: