Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Επιχείρηση «σκούπα» για εγκαταλειμμένα οχήματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης εγκαταλειμμένων οχημάτων από δρόμους της πόλης και ήδη, από τις αρχές του μήνα μέχρι και σήμερα, συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Βόλου έχουν απομακρύνει περίπου 30 οχήματα. Στο μεταξύ, σε περισσότερα από 270 οχήματα έχει επικολληθεί ειδικό αυτοκόλλητο που χαρακτηρίζει αυτά ως εγκαταλειμμένα, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Χ. Τσαμπάζη, το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εγκαταλειμμένων οχημάτων στον Δήμο Βόλου αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αφού παραδώσουν τις πινακίδες τα σταθμεύουν σε διάφορα σημεία της πόλης, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της.
Από την αρμόδια υπηρεσία επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα μέσα μεταφοράς και μηχανήματα που δεν έχουν πινακίδες κυκλοφορίας ή τμήματά τους χαρακτηρίζονται ως εγκαταλειμμένα εφόσον:
α. Εγκαταλείπονται σε δημόσιους,  δημοτικούς ή κοινόχρηστους χώρους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες.
β. Εγκαταλείπονται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής.
Για την απομάκρυνση των οχημάτων αυτών τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:
α. Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου εντοπίζει τα εγκαταλειμμένα οχήματα, και επικολλά σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο που χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλειμμένο, ενώ ταυτόχρονα το όχημα φωτογραφίζεται με το αυτοκόλλητο και στο χώρο που βρίσκεται. Μέσα σε 15 ημέρες από την επικόλληση του ειδικού αυτοκόλλητου η ως άνω αρμόδια υπηρεσία ενημερώνει τις Υπηρεσίες Ασφάλειας για διενέργεια έρευνας προς εξακρίβωση περίπτωσης κλοπής, υπεξαίρεσης ή εμπλοκής σε εγκληματική πράξη. Οι Υπηρεσίες Ασφάλειας υποχρεούνται να ενημερώνουν το ταχύτερο δυνατόν την Υπηρεσία του Δήμου, σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση αυτού του ειδικού αυτοκόλλητου εάν το όχημα δεν αποσυρθεί από τον ιδιοκτήτη του, το όχημα περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου. Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής αρμόδια Αρχή είναι η Ασφάλεια και η Δ/νση Καθαριότητας του Δήμου Βόλου.
β. Σε περίπτωση που τα εγκαταλειμμένα οχήματα φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας ο Δήμος υποχρεούται πέραν των παραπάνω να αναζητήσει επιπλέον, εντός 15 ημερών από την επικόλληση του ειδικού σήματος (αυτοκόλλητου) μέσω της Ασφάλειας, τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών τους και να τους ενημερώσουν, καθώς και να ενημερώσουν και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ).
γ. Όταν το εγκαταλειμμένο όχημα περιέλθει στην κατοχή του Δήμου, ο Δήμος τα παραδίδει σε εγκεκριμένο σύστημα συλλογής ΟΤΚΖ (όχημα στο τέλος του κύκλου ζωής του), της περιοχής μας. Τα οχήματα παραμένουν στο σημείο συλλογής για 10 ημέρες  από την ημέρα περισυλλογής τους. Εάν μέσα στο διάστημα αυτό το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν, αφού προηγουμένως καταβάλλει την δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσης. Εάν το όχημα δεν αναζητηθεί, τότε προωθείται προς περαιτέρω επεξεργασία, αξιοποίηση, τεμαχισμό και διάθεση, όπως προβλέπεται για τα ΟΤΚΖ. Εφόσον πρόκειται για όχημα με άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας, αυτές κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και  Β Σποράδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: