Να αναλάβει τις ευθύνες της που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά την προστασία των δασών, καλεί την υπηρεσία του Δασαρχείου ο Δήμος Βόλου, απαντώντας σε σχετικό έγγραφο του Δασάρχη Ν. Ντίτορα προς τον Δήμαρχο Βόλου και σε δηλώσεις του ιδίου που φιλοξενήθηκαν στον τοπικό τύπο στις 2.3.2012. Σε αντίθεση με όσα ισχυρίσθηκε ο κ. Ντίτορας, ο Δήμος Βόλου τονίζει ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η αρμοδιότητα για τη φύλαξη, επιτήρηση και γενικότερα για την προστασία των μη δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, ανήκει αποκλειστικά στο Δασαρχείο.
«Ο Δασάρχης Βόλου επικαλείται διατάξεις που έχουν καταργηθεί», επισημαίνει, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο Δήμος Βόλου το τελευταίο που θα επιθυμούσε, είναι να εμπλακεί σ’ένα γαϊτανάκι μετάθεσης ευθυνών από υπηρεσία σε υπηρεσία και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι η προστασία του δασικού μας πλούτου.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του άρθρου 36 σημείο 3 του Ν.1845/1989: «α. Η φύλαξη, επιτήρηση και γενικότερα η προστασία των μη δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων ασκείται από το Κράτος με τη δασική υπηρεσία. Από την ημέρα εφαρμογής του παρόντος νόμου παύει να υφίσταται η κατά τις διατάξεις του άρθρου 183 του ν.δ. 86/1969 "Περί Δασικού Κώδικος" υποχρέωση πρόσληψης δασοφύλακα που έχουν οι ιδιοκτήμονες καθώς και οι νομείς ή διακάτοχοι δασών και δασικών εκτάσεων. β. Οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δασοφύλακες που διορίσθηκαν βάσει των διατάξεων του άρθρου 183 παράγρ. 2 του ν.δ. 86/1969 του άρθρου 10 του α.ν. 959/1946 ή άλλων διατάξεων σε δάση και δασικές εκτάσεις που δεν ανήκουν στο Δημόσιο, εξακολουθούν να διέπονται, ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους και τις εργασιακές τους σχέσεις, από τις ισχύουσες πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου διατάξεις».
«Από τα παραπάνω προκύπτει», όπως τονίζει ο Δήμος Βόλου, ότι οι “συστάσεις” του Δασάρχη να προσλάβουμε δημοτικούς δασοφύλακες για τη φύλαξη, επιτήρηση και προστασία των δασών, με την επίκληση των διατάξεων του άρθρου 183 του Ν.Δ.86/1969, είναι παντελώς μετέωρες, αφού οι διατάξεις αυτές έχουν καταργηθεί εδώ και 23 χρόνια. Μάλιστα, με ομόφωνη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αριθμ.204/2001) έχει κριθεί ότι, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, η τυχόν πρόσληψη προσωπικού από ιδιοκτήμονες μη δημοσίων δασών για τη φύλαξή τους, γίνεται όχι με βάση τη δασική νομοθεσία και την εκεί διαγραφομένη διαδικασία, αλλά κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Αστικού Δικαίου και της εργατικής νομοθεσίας. Ο ρόλος των ανωτέρω δηλαδή, όπως με απόλυτη σαφήνεια διευκρινίζεται στη Γνωμοδότηση, «περιορίζεται στην παροχή απλής συνδρομής στη δασική υπηρεσία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της».
Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι από την κατηγορία των δασοφυλάκων που είχαν διοριστεί πριν από τη δημοσίευση του προαναφερόμενου Ν.1845/1989, στο Δήμο Βόλου υπηρετεί ένας μόνο δασοφύλακας, και συγκεκριμένα στη Δράκεια, ο οποίος δεν ασχολείται με κανένα άλλο αντικείμενο.
Πάντως, όπως με έμφαση αναφέρεται, ο Δήμος Βόλου δεν επιθυμεί να αντιδικήσει με μια υπηρεσία, τη συνεργασία της οποίας πάντοτε επιδιώκει, όπως αποδείχθηκε και πρόσφατα με την πρόταση που κατέθεσε στο ΥΠΕΚΑ για σημαντικές παρεμβάσεις στα περιαστικά δάση (Γορίτσα, Επισκοπή, Σαρακηνό). «Το θέμα της παράνομης υλοτόμησης σε δάση της περιφερείας του Δήμου Βόλου έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα. Περιμένουμε από το Δασαρχείο να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η συνδρομή του Δήμου Βόλου, αφού για μας η προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Βόλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου