Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση Δήμου Βόλου - Πανεπιστημίου για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ο Δήμος Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργανώνουν από κοινού πανηγυρική εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Mαρτίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:30, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει προσφώνηση του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη, χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Κωνσταντίνου Ι. Γουργουλιάνη, και ομιλία του κ. Κώστα Σπανού, εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου», με θέμα: «Η συμβολή των Θεσσαλών στην Επανάσταση του 1821».


Στην ομιλία του ο κ. Σπανός αναμένεται να κάνει μία σύντομη ιστορική αναδρομή στα επαναστατικά κινήματα τα οποία εκδηλώθηκαν στη Θεσσαλία τα έτη 1404, 1600, 1611, 1808 και στη συνέχεια θα παρουσιάσει, αδρομερώς, τα επαναστατικά γεγονότα που σημειώθηκαν το 1821 στη Μαγνησία, στην Αγιά, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα και στον  Όλυμπο (1822), καθώς επίσης και τη συμμετοχή των Θεσσαλών στις μάχες της Νότιας Ελλάδας, κοντά σε δικούς τους και μη αρχηγούς (πολιορκία του Μεσολογγίου, κλπ).
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βόλου, η οποία θα αποδώσει τα τραγούδια: «Στη βρύση στα Τσερίτσιανα», «Μια προσταγή μεγάλη», «Παιδιά μ’ σαν θέλ’τε Λεβεντιά», «Ντελη-παπάς» και «Θούριος». Η ορχήστρα απαρτίζεται από τους:  Δημήτρης Χατζηγεωργίου – σαντούρι, Βάια Καρασάββα – πολίτικη λύρα, Εβελίνα Μπασδάνη – κανονάκι, Κων/νος Σταμούλης – κρουστά και Δημήτρης Δεμελής – βιολίΜουσική Διεύθυνση / Λάουτο: Βασίλης Αγροκώστας.
Βιογραφικό Κ.Σπανού: Ο Κώστας Σπανός (Δεσκάτη, 1943) είναι συνταξιούχος δάσκαλος. Από το 1968 ασχολείται με την Ιστορία της Θεσσαλίας, ερευνώντας σε πολλά αρχεία και εκδίδοντας πολλούς κώδικες, έγγραφα και ενθυμήσεις. Με βάση τις έρευνές του έχει εκδώσει 13 βιβλία και έχει δημοσιεύσει  450 μελέτες και άρθρα  σε πολλά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και εφημερίδες. Έχει συμμετάσχει σε 122 συνέδρια Ιστορίας με ισάριθμες ανακοινώσεις, παρουσιάζοντας Θεσσαλούς αγωνιστές του 1821, οικισμούς και ονόματα Θεσσαλών, μετά το 1520. Από το 1980 εκδίδει στη Λάρισα, δύο φορές το χρόνο, το ιστορικό περιοδικό "Θεσσαλικό Ημερολόγιο" με 61 τόμους έως τώρα. Το 2000 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την πολυετή ενασχόλησή του με την Θεσσαλική Ιστορία και την έκδοση του "Θεσσαλικού Ημερολογίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: