Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Για επιλεκτική τακτική και σκοπιμότητες κατηγορεί ΤΕΕ και Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ο Δήμαρχος Βόλου

Να αναλάβουν επανορθωτική πρωτοβουλία για τη στάση τους στο θέμα της Πλατείας Πανεπιστημίου ζητεί ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, καθώς επίσης από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Μαγνησίας, με δεδομένο ότι αποδείχθηκε πλέον πως τηρήθηκαν στο ακέραιο και με σχολαστικότητα από το Δήμο Βόλου όλα όσα προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση, αφού η μελέτη του έργου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο μόνο μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΣΧΟΠΑΔ. Επιπλέον, η  μελέτη του έργου εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων και μάλιστα ομόφωνα. 
«Περιμένουμε, λοιπόν, δική σας επανορθωτική πρωτοβουλία, διότι θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο για μας, αν υποχρεωθούμε να προστατεύσουμε την ηθική μας υπόσταση με τρόπο που είναι έξω από την πρακτική μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινώτης σε επιστολή του προς τα μέλη των δυο φορέων και προσθέτει ότι αναμένει επίσης την ενεργό στήριξή τους στην προσπάθειά της Δημοτικής Αρχής να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου διαμόρφωσης της Πλατείας Πανεπιστημίου από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι μεγάλη η ευθύνη όσων υπονομεύσουν τη μοναδική ορατή προοπτική να αποκτήσει ο Βόλος  μια σημαντική πλατεία που θα δώσει «ανάσα» στο κέντρο της πόλης μας».
Εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την έντονη αντίδρασή του στις δημόσιες καταγγελίες των δύο φορέων για δήθεν παράνομες ενέργειες, με αποκορύφωμα την μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν τον περασμένο Δεκέμβριο ενώπιον του κ.Εισαγγελέα Πρωτοδικών κατά του Δήμου Βόλου και μάλιστα πριν καν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, ο κ. Σκοτινιώτης κατηγορεί το ΤΕΕ και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για κραυγαλέες σκοπιμότητες και για επιλεκτική στάση στο θέμα της Πλατείας Πανεπιστημίου.
Για να τεκμηριώσει  τη  θέση του αυτή επισημαίνει με έμφαση ότι την ίδια ώρα,  στην περίπτωση της μελέτης για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την υποστήριξη μάλιστα ομάδας μελέτης από πανεπιστημιακούς και μη, που αναφέρονται ως σύμβουλοι ή συνεργάτες (υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο στην περίπτωση της Πλατείας Πανεπιστημίου οι δύο φορείς προχώρησαν σε καταγγελία για, δήθεν, «απευθείας ανάθεση»!), επιλέγουν τη σιωπή. Κι αυτό, τη στιγμή που η σχετική υπουργική απόφαση ρητά επιβάλει τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για κτιριακά έργα της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης.
Ο κ. Σκοτινιώτης συνδέει, μάλιστα, τη στάση του ΤΕΕ στο θέμα αυτό με το γεγονός ότι, στις θεωρήσεις της μελέτης υπάρχει η υπογραφή και η σφραγίδα του προϊσταμένου του τμήματος μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος συμπίπτει να είναι και πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ! Η μελέτη εγκρίθηκε και από την ΕΠΑΕ και μάλιστα σε έκτακτη συνεδρίαση (6.2.2012), χωρίς φυσικά στην προκειμένη περίπτωση το ΤΕΕ να αποσύρει τον εκπρόσωπό του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. «Αλλά μήπως το ΤΕΕ», συνεχίζει ο κ. Σκοτινιώτης, «ζήτησε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανακατασκευή του κτιρίου Ματσάγγου, η μελέτη του οποίου εγκρίθηκε στην ίδια συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων στην οποία εγκρίθηκε και η μελέτη της Πλατείας Πανεπιστημίου; Τελικά ο πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ και οι συνεργάτες του δεν θεωρούν ως αξιόλογα τεχνικά έργα τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και την ανακατασκευή του κτιρίου Ματσάγγου; Κι αν δεν τα θεωρούν, γιατί ο πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ και προϊστάμενος του τμήματος μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αγνόησε τις διατάξεις της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, που προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τα κτιριακά έργα της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης, όπως και για τις πλατείες, προκειμένου να εξαιρεθούν από το χαρακτηρισμό ως αξιόλογων»;
Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Δήμαρχος Βόλου επανέρχεται στο θέμα της μηνυτήριας αναφοράς με την οποία οι δυο φορείς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης και την απόδοση ποινικών ευθυνών στα πρόσωπα που βαρύνονται για την υποτιθέμενη «παράλειψη προσφυγής στις νόμιμες διαδικασίες»! Επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για μια αχαρακτήριστη και πρωτοφανή ενέργεια, η οποία σε συνδυασμό και με άλλες ενέργειες προκάλεσαν βαρύτατη ηθική βλάβη, αφού εμφάνιζαν, σε ευρύτατο κύκλο ανθρώπων και μάλιστα πανελλαδικά, τη Δημοτική Αρχή και τον ίδιο προσωπικά  ότι, δήθεν, παρανομούν και ότι θα πρέπει, για το λόγο αυτό, να τους αποδοθούν ποινικές ευθύνες. «Δεδομένου μάλιστα ότι, απ΄όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά που καταφεύγετε στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, όταν όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμβεί όσα γνωρίζετε ότι έχουν συμβεί στον τομέα των μελετών και των δημοσίων έργων, η ενέργειά σας αυτή υποδήλωνε ακόμη μεγαλύτερη ηθική απαξία για τη Δημοτική Αρχή και εμένα προσωπικά»,  τονίζει εμφανώς ενοχλημένος από τη στάση των δυο φορέων ο κ. Σκοτινιώτης.
Τα «βέλη» του Δήμαρχου Βόλου στρέφονται κυρίως εναντίον του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Σ. Αναγνώστου τον οποίο υποδεικνύει ως πρωταγωνιστή ενός απίστευτου παρασκηνίου μετά τη γνωμοδότηση του ΣΧΟΠΑΔ, με αποκορύφωμα μια ευθέως παράνομη και καταχρηστική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, που εκθέτουν  ένα φορέα με το θεσμικό βάρος του ΤΕΕ. Επισημαίνει, δε, ότι η στάση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη στιγμή της εκλογής της, για την οικοδόμηση συνεχούς και γόνιμης συνεργασίας με τους φορείς των τεχνικών και ιδιαίτερα με το τοπικό ΤΕΕ για όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Δεν παραλείπει στο σημείο αυτό να υπενθυμίσει, για μία ακόμη φορά, ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι η πρώτη που ικανοποίησε το πάγιο αίτημα του ΤΕΕ για εκπροσώπησή του στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΤΕΕ σε όλες τις σημαντικές επιτροπές του Δήμου (Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Επιτροπή για το Ρυθμιστικό, για την αναθεώρηση του ΓΠΣ, για τα φωτοβολταϊκά κλπ.).
«Στη θέση αυτή παραμένουμε σταθεροί, γιατί αποτελεί πεποίθησή μας ότι ειδικά στη ζοφερή εποχή που ζούμε, με την ανεργία να «τσακίζει κόκαλα» και την ανάγκη για αναπτυξιακή επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, δεν υπάρχει χώρος για άγονες αντιπαραθέσεις, προσωπικά πείσματα και συντεχνιακές εκρήξεις. Χρειάζεται, αντίθετα, να διασφαλίσουμε την ενότητα και τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας σε κοινούς αναπτυξιακούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους», διαμηνύει ο κ. Σκοτινιώτης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: