Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

«Καρναβάλι του Κόσμου» στο Βόλο με δωρεάν παραστάσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους

Την ερχόμενη Τρίτη 21 Φεβρουαρίου ανοίγει η αυλαία των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου υπό τον τίτλο «Καρναβάλι του Κόσμου 2012», ένα καρναβάλι με διεθνή χαρακτήρα, μια συνάντηση πολιτισμών, με τη συμμετοχή 70 καλλιτεχνών από 7 ευρωπαϊκές χώρες.
Οι καλλιτεχνικές ομάδες από την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ελλάδα, θα παρουσιάσουν 6 παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές, 16 παραστάσεις - δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους του ενιαίου Δήμου και παράλληλα θα διοργανώσουν 16 workshops για τους νέους του Βόλου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην παραλία του Βόλου. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι, στη δύσκολη περίοδο που διανύει η ελληνική κοινωνία, οι εκδηλώσεις αυτές να δώσουν μια νότα χαράς και αισιοδοξίας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης του Βόλου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Καρναβάλι του Κόσμου 2012» έχει ως εξής:

Παραστάσεις στα Θέατρα του Βόλου:
Τετάρτη 22/2/2012, Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ώρα 9,00μ.μ.
- «URBAN FOUNDATION» από την Αυστρία - Σύγχρονος Χορός (Poping, Locking, House, Contemporary, B- Boying (breakdance)).
Οι «URBAN FOUNDATION» ως ομάδα χορού, αποτελούν μέρος ενός  διεθνούς δικτύου  προώθησης πολιτισμικής και κοινωνικής διαφορετικότητας μέσα από σύγχρονες μορφές έκφρασης και δημιουργίας. Από το 2001 η ομάδα διοργανώνει εργαστήρια, master classes, συναυλίες, παραστάσεις, ανταλλαγές και προγράμματα κινητικότητας για νέους καλλιτέχνες της μουσικής και του χορού σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθεί,
- «LA PARANZA DEL GECO» από την Ιταλία - Συναυλία με μουσική και τραγούδια ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΝΙΚΑ, ΓΡΕΚΑΝΙΚΑ, ΤΑΡΑΝΤΕΛΑ.
«La Paranza del Geco»:  μία ομάδα φολκλορικής μουσικής και τέχνης με έδρα το Τορίνο, η οποία συμπεριλαμβάνει σήμερα 30 καλλιτέχνες (μουσικούς, τραγουδιστές, τυμπανιστές, χορευτές, performers, και street artists). Οι παραστάσεις τους δημιουργούν μία συναρπαστική ατμόσφαιρα στα φολκλορικά φεστιβάλ της Ιταλίας και στις δραστηριότητές τους συμπεριλαμβάνεται και ερευνητική εργασία που προάγει την πολιτιστική τους αξία.

Πέμπτη 23/02/2012, Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ώρα 9,00μ.μ.
- «BATALA» από το Ηνωμένο Βασίλειο,  συναυλία με κρουστά σε αποκριάτικους ρυθμούς.
Οι «BATALA»  αποτελούν μέλος παγκόσμιου δικτύου ορχηστρών που τους απασχολούν οι βραζιλιάνικοι ρυθμοί και οι ρυθμοί Samba Reggae. Ιδρύθηκαν το 1997 στο Παρίσι από τον Giba Goncalves. Τα κοστούμια τους και τα μουσικά τους όργανα (κρουστά) κατασκευάζονται στο Σαλβαδόρ, στο Instituto Oya και Fabrica Batala.
Ακολουθούν οι
- «ECLODIR AZUR» από την Πορτογαλία, συναυλία με κρουστά σε αποκριάτικους και έθνικ ρυθμούς της Πορτογαλίας.
Οι «ECLODIR AZUL» είναι μία ορχήστρα πορτογαλικών κρουστών που δημιουργεί συνθέσεις βασισμένες στην πολύτιμη κληρονομιά των παραδοσιακών πορτογαλικών κρουστών και στους ρυθμούς τους.
Ακολουθούν οι
- «GOT SKILLS» από την Ολλανδία, παράσταση σύγχρονου χορού (mixture of HipHop/Dancehall, Street Jazz, Contemporary, House Dance/Vogue).
ΟΙ GOT SKILLS αποτελούν οργανισμό που ιδρύθηκε με βασική αρχή την έννοια της Κοινωνίας της Αστικής Τέχνης (Urban Art Society).  Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οργανισμό Urban Art της Ολλανδίας με πολλούς καλλιτέχνες, χορογράφους και μουσικούς.

Παρασκευή 24/2/2012, Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ώρα 9,00μ.μ.
- «PINEZKA & CIRCUS HECA» από την Πολωνία, παράσταση εναλλακτικού τσίρκο και Παντομίμας.
- «URBAN FOUNDATION» από την Αυστρία - Σύγχρονος Χορός (Poping, Locking, House, Contemporary, B- Boying (breakdance)) – Επανάληψη της παράστασης της Τετάρτης.

Παρασκευή 24/2/2012, «Αχίλλειον», ώρα 9,00μ.μ.
- «CARACATU» από την Ελλάδα (Βόλος), συναυλία κρουστών.


Σεμινάρια – Workshops:
Τρίτη 21/02/2012
-    Εργαστήριο Πορτογαλικών Κρουστών από τους ECLODIR AZUL (Δημοτική Σχολή Χορού, ώρα : 15,30-16,30).
-    Εργαστήριο Παντομίμας και Εναλλακτικού Τσίρκο από τους Pinezka & Circus HECA από την Πολωνία (Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ώρα : 15,30-16,30).
-    Εργαστήριο Poping, Locking, House, Contemporary, Breakdance με τους URBAN FOUNDATION από την Αυστρία (Δημοτική Σχολή Χορού, ώρα 16,30-17,30).
-    Εργαστήριο Αφροβραζιλιάνικων Κρουστών από με τους  BATALA από την Αγγλία (Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ώρα 16,30-17,30).

Τετάρτη 22/02/2012
-    Εργαστήριο Πορτογαλικών Κρουστών από τους ECLODIR AZUL (Δημοτική Σχολή Χορού, ώρα : 15,30-16,30).
-    Εργαστήριο Παντομίμας και Εναλλακτικού Τσίρκο από τους Pinezka & Circus HECA από την Πολωνία (Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ώρα : 15,30-16,30).
-    Εργαστήριο Χορού με τους GOT SKILLS  mixture of HipHop/Dancehall, Street Jazz, Contemporary, House Dance/Vogue (Δημοτική Σχολή Χορού, ώρα 16,30-17,30).
-    Εργαστήριο Αφροβραζιλιάνικων Κρουστών από με τους  BATALA από την Αγγλία (Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ώρα 16,30-17,30).

Πέμπτη 23/02/2012
-    Εργαστήριο Χορού με τους GOT SKILLS  mixture of HipHop/Dancehall, Street Jazz, Contemporary, House Dance/Vogue (Δημοτική Σχολή Χορού, ώρα 15,30-16,30).
-    Εργαστήριο Αφροβραζιλιάνικων Κρουστών από με τους  BATALA από την Αγγλία (Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ώρα 15,30-16,30).
-    Εργαστήριο Poping, Locking, House, Contemporary, Breakdance με τους URBAN FOUNDATION από την Αυστρία (Δημοτική Σχολή Χορού, ώρα 16,30-17,30).
-    Εργαστήριο ιταλιάνικης μουσικής (ΤΑΡΑΝΤΕΛΑ) με τους LA PARANZA DEL GECO (Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ώρα 16,30-17,30).

Παρασκευή 24/02/2012
-    Εργαστήριο Πορτογαλικών Κρουστών από τους ECLODIR AZUL (Δημοτική Σχολή Χορού, ώρα : 15,30-16,30).
-    Εργαστήριο Poping, Locking, House, Contemporary, Breakdance με τους URBAN FOUNDATION από την Αυστρία. ( Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ώρα 15,30-16,30).
-    Εργαστήριο Χορού με τους GOT SKILLS  mixture of HipHop/Dancehall, Street Jazz, Contemporary, House Dance/Vogue (Δημοτική Σχολή Χορού, ώρα 16,30-17,30).
-    Εργαστήριο ιταλιάνικης μουσικής (ΤΑΡΑΝΤΕΛΑ) με τους LA PARANZA DEL GECO (Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής, ώρα 16,30-17,30).
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους τους δημότες της πόλης, ανεξαρτήτως ηλικίας. Για σπουδαστές Ωδείων και Σχολών Χορού θα ήταν προτιμότερη η ομαδική δήλωση συμμετοχής. Η συμμετοχή των δημοτών στα σεμινάρια είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στο Δήμο Βόλου, τηλ. 24213 50187 (8:30 – 14:00) (κιν. 6937 398242).

Παραστάσεις σε εξωτερικούς χώρους:
Τρίτη 21/02/2012
-    Πεζόδρομος Οδού Ερμού – Βόλος, ώρα 20,00 : Παρέλαση του συγκροτήματος Κρουστών ECLODIR AZUL από την Πορτογαλία.
-    Λεωφόρος Ειρήνης – Νέα Ιωνία, ώρα 20,00 : Παρέλαση του συγκροτήματος κρουστών BATALA από την Αγγλία.

Πέμπτη 23/02/2012.
-    Πλατεία Δημαρχείου Νέας Ιωνίας, ώρα 19,00 : Δρώμενο – παράσταση για παιδιά εναλλακτικού τσίρκο και παντομίμας με τους Pinezka & Circus HECA από την Πολωνία.
-    Πλατεία Αγίου Νικολάου – Βόλος, ώρα 20,00 : Δρώμενο – παράσταση για παιδιά εναλλακτικού τσίρκο και παντομίμας με τους Pinezka & Circus HECA από την Πολωνία.
-    Πεζόδρομος Ερμού – Βόλος, ώρα 20,30 : Παρέλαση των κρουστών συγκροτημάτων BATALA από την Αγγλία και ECLODIR AZUL από την Πορτογαλία.

Παρασκευή 24/02/2012.
-    Οδός Μαιάνδρου και Λεωφόρος Ειρήνης – Νέα Ιωνία, ώρα 19,00 : Παρέλαση των κρουστών συγκροτημάτων BATALA από την Αγγλία, ECLODIR AZUL από την Πορτογαλία και CARACATU από την Ελλάδα (Βόλος).
-    Πεζόδρομος Ερμού και Πλατεία Αγίου Νικολάου, ώρα 20,00 : Παρέλαση των κρουστών συγκροτημάτων BATALA από την Αγγλία, ECLODIR AZUL από την Πορτογαλία και CARACATU από την Ελλάδα (Βόλος).

Σάββατο 25/02/2012
Πρωί :
-    Πλατεία Αγίου Νικολάου – Βόλος : Παράσταση – Δρώμενο των ομάδων σύγχρονου χορού URBAN FOUNDATION από την Αυστρία και GOT SKILLS από την Ολλανδία. Όλοι οι νέοι της πόλης καλούνται στην εντυπωσιακή μίξη ήχων, ρυθμών και κίνησης : Poping, Locking, House, B-Boying (Breakdance), Hip Hop, Free style με ορισμένους από τους καλύτερους χορευτές της Ευρώπης.
-    Οδός Μαιάνδρου και Λεωφόρος Ειρήνης στη Νέα Ιωνία : Παρέλαση με τους ήχους του συγκροτήματος κρουστών CARACATU.
-    Μακρινίτσα και Πορταριά : Παρέλαση στα γραφικά δρομάκια με τους ήχους των κρουστών συγκροτημάτων BATALA από την Αγγλία και ECLODIR AZUL από την Πορτογαλία. Ήχοι αφροαμερικάνικοι, samba, έθνικ πορτογαλέζικοι για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των ορεινών περιοχών του Δήμου Βόλου.
-    Αγριά, ώρα 13,00, περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού : Συναυλία με τους LA PARANZA DEL GECO από την Ιταλία. Στο περιβάλλον του σταθμού της Αγριάς που σχεδιάστηκε από τον Εβαρίστο Ντε Κίρικο, παρουσιάζουν τραγούδια της Κάτω Ιταλίας και ταραντέλα οι ιταλοί μουσικοί.
-    Νέα Αγχίαλος, ώρα 12,00 : Παράσταση εναλλακτικού τσίρκο και παντομίμας για παιδιά από τους PINEZKA & CIRCUS HECA από την Πολωνία.
Απόγευμα :
-    Βόλος, κέντρο περιοχή Αγίου Νικολάου, στους δρόμους των café και των bar του κέντρου της πόλης : Παρέλαση του κρουστού συγκροτήματος CARACATU.
-    Μακρινίτσα (ώρα 19,00), Πορταριά (ώρα 20,00) : Παράσταση εναλλακτικού τσίρκο και παντομίμας για τα παιδιά με τους PINEZKA & CIRCUS HECA από την Πολωνία.
-    Παραλία Αγριάς : Παρέλαση με τους ήχους των κρουστών συγκροτημάτων BATALA από την Αγγλία και ECLODIR AZUL από την Πορτογαλία κατά μήκος της παραλίας της Αγριάς.

Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση
Περισσότερα από 600 καρναβαλικά κοστούμια αναμένονται από την Αγγλία για να διατεθούν σε ομάδες Βολιωτών προκειμένου να ακολουθήσουν την μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς. Τα κοστούμια έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα καρναβαλικά φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ του Τάμεση στο Λονδίνο, το Φεστιβάλ του Νότινγκ Χιλ,  το Φεστιβάλ του Λίβερπουλ κ.α.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του προγράμματος, οι Βολιώτες και οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, ενδεδυμένοι όλοι με εντυπωσιακά κοστούμια θα παρελάσουν κάτω από την ένταση των αποκριάτικων ρυθμών κατά μήκος της οδού Δημητριάδος και θα διασχίσουν  την Παραλία του Βόλου, ως μία μεγάλη πολυεθνική παρέα με στόχο την ψυχαγωγία αλλά και τη συνεργασία.
Οικογένειες, φορείς, σύλλογοι, σχολεία, παρέες αλλά και μεμονωμένα άτομα, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη μεγάλη παρέλαση.
Για τη διάθεση των κοστουμιών, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι σύλλογοι και οι φορείς καλούνται να δηλώσουν ομαδικά τη συμμετοχή τους. Απαραίτητα στοιχεία για τη διάθεση των κοστουμιών είναι τα στοιχεία επικοινωνίας των συμμετεχόντων και η έγκαιρη έλευσή τους στο χώρο του παλαιού Τελωνείου στη 1,00 το μεσημέρι της Κυριακής της Αποκριάς, καθώς και η επιστροφή του κοστουμιού με το πέρας της παρέλασης στον συνεργάτη από το οποίο το παρέλαβαν. Η καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 16,00 το απόγευμα της Κυριακής και θα ακολουθήσει την πορεία: Παλαιό Τελωνείο – Παραλία – άνοδος της οδού Κ. Καρτάλη έως το ύψος της Δημητριάδος – στροφή και πορεία κατά μήκος της Δημητριάδος – στροφή στην οδό Φιλελλήνων προς την Παραλία και στη συνέχεια πορεία κατά μήκος της Παραλίας έως το Παλαιό Τελωνείο όπου θα επιστραφούν τα κοστούμια στους αρμόδιους.
Στην παρέλαση καλούνται να λάβουν μέρος και καρναβαλικές ομάδες Βολιωτών με δικής τους έμπνευσης κοστούμια, τα οποία μάλιστα θα λάβουν μέρος και σε ανάλογο διαγωνισμό για το πιο πρωτότυπο κοστούμι.
Για δηλώσεις συμμετοχής, τηλ. Επικοινωνίας  Δήμου Βόλου : 24213 50187 από τις 8,30 το πρωί έως τις 14,00 το μεσημέρι (κιν. 6937 398242).

Η Κεντρική Εκδήλωση της Κυριακής, στις 19,00 στην Παραλία του Βόλου.
Μετά τη μεγάλη παρέλαση, θα ακολουθήσει η κεντρική εκδήλωση της Αποκριάς στην Παραλία του Βόλου, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι καλλιτέχνες της διοργάνωσης. Θα παρουσιάσουν όλοι το δικό τους πρόγραμμα και στο φινάλε θα παρουσιαστεί δρώμενο με τη συμμετοχή και των 52 φιλοξενούμενων καλλιτεχνών, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των καλλιτεχνικών δυνάμεων κατά την παραμονή τους στην πόλη του Βόλου.
Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με το κάψιμο του Καρνάβαλου, τον οποίο για τη φετινή χρονιά σχεδιάζει  η σκηνογράφος Ιωάννα Τουλούπη η οποία συμβολικά θα σχηματοποιήσει την απογοήτευση και τη θλίψη των ημέρων, οι οποίες θα «καούν» συμβολικά στην παραλία του Βόλου για ένα έστω βράδυ.

Διαγωνισμός Φωτογραφίας
Με πρωτοβουλία του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου (ΔΙΕΚ) της Κ.Ε. ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Καρναβάλι 2012 στον Βόλο». Οι φωτογραφίες των συμμετεχόντων θα πρέπει να αφορούν οτιδήποτε σχετικό με την προετοιμασία και τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού του 2012 στην περιοχή του Βόλου. Θα υπάρξουν 1ο, 2ο, 3ο Βραβείο καθώς και οι ανάλογοι έπαινοι, όπως αυτά θα κριθούν από την αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού. Το Διαγωνισμό θα ακολουθήσει έκθεση φωτογραφίας, στην οποία θα παρουσιαστεί η δουλειά όλων των συμμετεχόντων. Άμεσα θα ανακοινωθούν οι όροι του Διαγωνισμού από το Δήμο Βόλου.
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του «Καρναβάλι του Κόσμου 2012», οι δομές του Δήμου Βόλου θα πραγματοποιήσουν τις καθιερωμένες εκδηλώσεις τους όπως η αποκριάτικη γιορτή των ΚΑΠΗ, οι ΚαθαροΔευτεριάτικες εκδηλώσεις, οι εκδηλώσεις των δημοτικών ενοτήτων κ.α. που σύντομα θα ανακοινωθούν και θα αποτυπωθούν σε έντυπο προγράμματος για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: