Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Προοπτικές πολιτιστικής συνεργασίας του Βόλου με την ιταλική πόλη Pontassieve

Την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας σε θέματα πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος ανάμεσα στο Βόλο και την ιταλική πόλη Pontassieve, αναμένεται να σηματοδοτήσει η επίσκεψη στο Βόλο του Δημάρχου του Pontassieve Marco Mairaghi με του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Alessandro Sarti, από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου 2011.
Οι εκπρόσωποι του ιταλικού Δήμου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δυο πόλεων, αρχής γενομένης από τη διοργάνωση πολυθεματικής έκθεσης με αντικείμενο τη ζωή και το έργο του ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, η οποία προτείνεται ως μια πρώτη πολιτιστική προσέγγιση των Δήμων Βόλου και Pontassieve.


Το Pontassieve είναι μία μεσαιωνική πόλη της Ιταλίας που βρίσκεται 14km ανατολικά της Φλωρεντίας, αποτελεί ξεχωριστό Δήμο και υπάγεται στην Περιφέρεια της Τοσκάνης (Επαρχία της Φλωρεντίας). Η οικονομική ζωή της περιοχής στηρίζεται στην παραγωγή κρασιού, ενώ τα μεσαιωνικά κτίρια εντός και εκτός της πόλης προκαλούν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.
Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Pontassieve έχει στο ενεργητικό της μεγάλες εικαστικές εκθέσεις των σημαντικότερων Ιταλών ζωγράφων, με την υποστήριξη της Γκαλερί Uffizi της Φλωρεντίας. Στα ενδιαφέροντα της εντάσσεται και η διοργάνωση έκθεσης με θέμα τη ζωή και το έργο του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Το γεγονός ότι ο μεγάλος ζωγράφος γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην πόλη του Βόλου, οδήγησε στη σκέψη να πραγματοποιηθεί η έκθεση με τη συνεργασία των δύο πόλεων. Ο Αντιδήμαρχος A.Sarti έχει ήδη έρθει σε επαφή με πολιτιστικά ιδρύματα και συλλέκτες, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, ενώ από το Βόλο θα συγκεντρωθεί υλικό σχετικό με τα πρώτα χρόνια της ζωής του Ντε Κίρικο στην Ελλάδα και τα έργα του πατέρα του Εβαρίστο, ως μηχανικού των ελληνικών σιδηροδρόμων. Επίσης, θα αναζητηθούν και στην Ελλάδα έργα του Ντε Κίρικο, που ενδεχομένως να διαθέτουν πινακοθήκες και συλλέκτες.
Ο Δήμαρχος του Pontassieve αναμένεται να απευθύνει στον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη πρόταση πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων, η οποία θα συνεχιστεί και μετά την έκθεση για τον Ντε Κίρικο. Όσον αφορά, πάντως, το συγκεκριμένο εικαστικό γεγονός, ο Δήμαρχος Mairaghi θα προτείνει τα εγκαίνια της έκθεσης να γίνουν στο ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου στο Pontassieve, έξω από το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα δεσπόζουν οι σημαίες Ιταλίας και Ελλάδας, και στη συνέχεια η έκθεση να μεταφερθεί στο Βόλο, στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: