Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ο Βόλος έχει μέλλον

Το μήνυμα ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν πρέπει να εγκλωβίσει το Δήμο Βόλου σε ένα κλίμα που θα τροφοδοτεί συνεχώς και θα αναπαράγει τη μιζέρια και τα αδιέξοδα, έστειλε ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης κατά τη διάρκεια μαζικής συγκέντρωσης του ψηφοδελτίου της «Δημοκρατικής Συμπολιτείας» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαϊου το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο  κ. Σκοτινιώτης έκανε ενημέρωση για το έργο της δημοτικής αρχής τους τέσσερις μήνες που πέρασαν από την ανάληψη των καθηκόντων της και παράλληλα παρουσίασε τους στόχους ενός μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού για το αναπτυξιακό μέλλον της πόλης, με  όπλο την αξιοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών εργαλείων, όπως το Ρυθμιστικό Σχέδιο, η τροποποίηση του ΓΠΣ και των ΣΧΟΑΠ, το Master Plan του λιμανιού, το τριετές Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου, και των μεγάλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ, το Jessica κ.α.


«Πιστεύουμε ότι το όραμα που πρέπει να σφραγίσει το σχεδιασμό της επόμενης εικοσαετίας βασίζεται στο τετράπτυχο περιβάλλον - νέες τεχνολογίες – τουρισμός – κοινωνική συνοχή. Αν στις αρχές του περασμένου αιώνα ο Βόλος κέρδισε το στοίχημα της βιομηχανικής εποχής, στο χέρι μας είναι στις αρχές αυτού του αιώνα να κερδίσουμε το στοίχημα της νέας ψηφιακής εποχής και της περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων που θέτει η νέα δημοτική αρχή για το μέλλον του ενιαίου Δήμου.
Όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο λιμάνι, καθώς αποτελεί την πλέον δυναμική προοπτική για την ανάπτυξή του. Στόχος είναι να αποκτήσει ο προβλήτας σιλό τουριστική χρήση με αναμόρφωση του Master Plan, αλλά και να αξιοποιηθεί η συνεχόμενη έκταση του λιμανιού επίσης για τουριστικές και πολιτιστικές χρήσεις (ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, χώροι πολιτισμού κλπ.), προοπτική που στηρίζει και η πρόταση για το Jessica.
Την ίδια ώρα, η λειτουργία του Πανεπιστήμιου, του ΚΕΤΕΑΘ, της ΕΒΕΤΑΜ και του ΕΘΙΑΓΕ, θέτει στις κορυφαίες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής την εξειδίκευση του Βόλου σε τομείς υψηλής ειδίκευσης, δηλαδή υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι η πληροφορική, η νανοτεχνολογία, η βιογενετική, η αγροτεχνολογία, η παραγωγή νέων, ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, ενώ η  Γεωπονική Σχολή και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, προσανατολίζει στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων πιστοποίησης και διασφάλισης της ποιότητας τροφίμων και ποτών (ιχνηλασιμότητας). Όλα αυτά σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες στήριξης και περαιτέρω ώθησης της παραδοσιακής βιομηχανίας και βιοτεχνίας του Βόλου.

 Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Βόλου, τόνισε ότι “για να αξιοποιηθούν δεν μπορεί παρά να θέσουμε ως απόλυτη προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή και την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε ο Βόλος να γίνει πρωτοπόρα πόλη στη διαχείριση του δημόσιου χώρου με αισθητική και ευαισθησία, στην αποθάρρυνση της χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης,  στα θέματα της εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης του νερού, στη διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονες και οικολογικές μεθόδους, στη μείωση της ενεργειακής σπατάλης και την προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, στη δραστική αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στη θωράκιση του Παγασητικού που ήδη προωθούμε διεκδικώντας την ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ ενός προγράμματος προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκοτινιώτης, «αυτό είναι και το βασικό πλαίσιο ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου που θα εξειδικεύεται καθημερινά σε συγκεκριμένους στόχους, ενός σχεδίου που το έχει ανάγκη η πόλη, γιατί ο Βόλος έχει  μέλλον.  Είναι το πλαίσιο με το οποίο ο Δήμος αναδεικνύει ήδη τον επιτελικό και συντονιστικό του ρόλο, συσπειρώνοντας τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις σε κοινούς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους».
Αναφερόμενος στους τέσσερις πρώτους μήνες της νέας δημοτικής αρχής, ο Δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι ήταν δύσκολοι, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και του μεγάλου οικονομικού ανοίγματος του Δήμου, ωστόσο η δημοτική αρχή κερδίζει ήδη τον κορυφαίο στόχο της, δηλαδή την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, χάρις στην επιμονή της να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, να μην παρεκκλίνει από τις αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της ισονομίας.
«Το 4μηνο αυτό ήταν μια δημιουργική περίοδος, με απτά αποτελέσματα που γεννούν αισιοδοξία για τη συνολική πορεία του εγχειρήματός μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε βάλει κόκκινη γραμμή με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση σε βαθιά κρίση και πολιτική αναξιοπιστία. Αυτό για μας είναι το πιο σημαντικό. Με αυτή την αντίληψη εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, χωρίς δισταγμούς και αμφιταλαντεύσεις, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους, ανοίγοντας όλα τα θέματα, ακόμη και θέματα που  μέχρι τώρα θεωρούνται θέματα-ταμπού, είτε αυτά αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική της μείζονος πόλης μας, είτε τη λειτουργία της (κυκλοφοριακό και βιώσιμη κινητικότητα, προστασία του δημόσιου χώρου  κλπ.».
Τέλος, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη   να αξιοποιήσει όχι μόνον όσους βοήθησαν στη νίκη της «Δημοκρατικής Συμπολιτείας», αλλά και κάθε συμπολίτη που θέλει να προσφέρει εθελοντικά.   Για το λόγο αυτό θα επιδιώξει την καθιέρωση συναντήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Μετά το τέλος της ομιλίας του Δημάρχου Βόλου ακολούθησε γόνιμος διάλογος για θέματα που αφορούν κυρίως τον τομέα της καθημερινότητας, τόσο στον κεντρικό ιστό της πόλης όσο και στην περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: