Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Αγαπάς το Βόλο, απόδειξέ το

Δημόσιο κάλεσμα του Δημάρχου Βόλου για την απογραφή

Να αποδείξουν ότι αγαπούν την πόλη στην οποία οι ίδιοι επέλεξαν να αναζητήσουν μια ευκαιρία για το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους, καλεί όλους τους κατοίκους του Βόλου ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης ενόψει της απογραφής του πληθυσμού που ξεκινά αύριο σε όλη τη χώρα.
Αναλυτικά, σε δήλωσή του ο κ. Σκοτινιώτης τονίζει τα ακόλουθα:
«Όπως γνωρίζετε, από αύριο και μέχρι 24 Απριλίου 2011 η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα πραγματοποιήσει γενική απογραφή του πληθυσμού της χώρας, με σκοπό την επικαιροποίηση δημογραφικών, οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων.
Η  απογραφή του πληθυσμού διαδραματίζει αθοριστικό ρόλο στο ύψος της χρηματοδότησης των Δήμων, αλλά και στον αριθμό των εκλεγόμενων βουλευτών κατά νομό. Ως εκ τούτου η απογραφή του πραγματικού πληθυσμού του   Νέου Δήμου μας συνεπάγεται και αύξηση της χρηματοδότησής του   από την Πολιτεία, με συνέπεια περισσότερα   έργα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων μας και περισσότερες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.  Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία ειδικά αυτή την περίοδο όπου, όπως είναι γνωστό, ο Δήμος μας αντιμετωπίζει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα.
Ο Νέος Δήμος Βόλου αριθμεί,   σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 143.000 κατοίκους, αριθμό κατά πολύ μικρότερο από τον πραγματικό πληθυσμό της μείζονος πόλης μας. Και τούτο, διότι πολλές χιλιάδες κατοίκων που διαμένουν μόνιμα στον τόπο μας και αξιώνουν  καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους ίδιους και τα παιδιά τους, επέλεξαν να μην απογραφούν στην πόλη μας.
Για  το λόγο αυτό   απευθυνόμαστε  σε όλους όσοι εργάζονται, διατηρούν κατοικία ή εξυπηρετούνται από τον ενιαίο Δήμο Βόλου, επισημαίνοντας το  χρέος  τους να απογραφούν στην πόλη μας.
•    Για να καταγραφεί η πραγματική δύναμη του Δήμου μας και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική του θέση στα κέντρα αποφάσεων.
•    Για να  μπορέσει ο Δήμος να  προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερη ποιότητα ζωής.
•    Για να γίνει ο Βόλος πόλη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
•    Για το  μέλλον των παιδιών μας και  όλων μας.
Απευθυνόμαστε, ειδικότερα, στους συμπολίτες μας που έλκουν την καταγωγή τους από άλλη περιοχή της πατρίδας μας.
Είμαστε περήφανοι γιατί η πόλη μας αποτελεί εδώ και έναν αιώνα περίπου, τόπο υποδοχής χιλιάδων συμπολιτών μας που κατάγονται από όλα τα σημεία της Ελλάδας. Συμπολίτες που διακρίνονται σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της πόλης μας, οι οποίοι έχουν συμβάλει καθοριστικά στην οικοδόμηση μιας προοδευτικής, δημοκρατικής, ανοικτής σε ιδέες και απόψεις κοινωνίας. Στοιχεία που ανέδειξαν το Βόλο ως μία πρωτοπόρα πόλη στη σύγχρονη Ελλάδα.
Αυτά τα χαρακτηριστικά συνιστούν πλέον παράδοση και κεκτημένο για το Βόλο.
Αυτή την παράδοση οφείλουμε να συνεχίσουμε.
Από αύριο όμως και για 14  μέρες θα μετρηθεί πόσο ο καθένας από μας που   ζούμε, εργαζόμαστε και κατοικούμε στο Δήμο Βόλο, αγαπάμε την πόλη μας .
Αποτελεί χρέος όλων μας να απογραφούμε  στο Δήμο Βόλο. Αποτελεί τη μόνη   στάση ευθύνης απέναντι στην πόλη μας. Να απογραφούμε, δηλαδή,  όλοι στον τόπο όπου μένουμε.
Για όλους μας ο Βόλος είναι η πατρίδα μας. Και πρέπει να δείξουμε την πραγματική της δύναμη. Πρέπει να την κάνουμε ισχυρή, πιο ισχυρή.
Πρέπει να αποδείξουμε ότι  η ιδιαίτερη καταγωγή και η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα δεν αποτελούν στοιχεία διαχωρισμού, αλλά στοιχεία ενοποιητικά στην  προσπάθεια για τους κοινούς μας στόχους.
Κατανοούμε τους συναισθηματικούς λόγους που επικαλούνται ορισμένοι, για να μην «ξεκόψουν» από τις ρίζες τους.
Ας μας επιτραπεί όμως να επισημάνουμε ότι αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος έκφρασής τους. Δεν αποτελεί λύση το να δίνουμε μια πλασματική εικόνα, να δημιουργούμε μια εικονική πραγματικότητα που ενώ σε τίποτα δε βοηθάει τον τόπο της καταγωγής μας, δημιουργεί πρόβλημα στον τόπο όπου ζούμε και εργαζόμαστε.    Σε μας τους ίδιους και τα παιδιά μας.
Όλα αυτά  ισχύουν και για τους μετανάστες. Ο Βόλος έχει αποδειχθεί φιλόξενη πόλη για χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους, από διάφορες χώρες του πλανήτη, που κατέφυγαν στην πόλη μας για να επιβιώσουν. Η τοπική κοινωνία τους αγκάλιασε και τους στήριξε. Τώρα είναι η δική τους σειρά να αποδείξουν ότι αγαπούν την πόλη στην οποία οι ίδιοι επέλεξαν να αναζητήσουν μια ευκαιρία για το μέλλον το δικό  τους και των οικογενειών τους. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος από την απογραφή, αφού όλα τα στοιχεία είναι αυστηρά απόρρητα.
Θα πρέπει να συνεργαστούμε με τους απογραφείς. Έχουν ένα δύσκολο έργο και πρέπει να τους βοηθήσουμε. Η υπηρεσία του Βόλου και η υπεύθυνη της απογραφής έχουν εργαστεί συστηματικά και με πάθος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: