Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Έντονη διαμαρτυρία του δημάρχου Βόλου για το ενδεχόμενο περικοπών των επιχορηγήσεων προς κοινωνικές δομές

Την κατηγορηματική αντίθεση της δημοτικής αρχής στις προτεινόμενες δραματικές περικοπές των επιχορηγήσεων προς σημαντικές κοινωνικές δομές που λειτουργούν με ευθύνη των Δήμων, εκφράζει ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης σε επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη και τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ. Θ. Τσέκο, η οποία κοινοποιείται επίσης στον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ντόλιο.
Ειδικότερα, ο κ. Σκοτινιώτης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη μελλοντική λειτουργία των Βρεφικών, Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-μεΑ της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», τονίζοντας ότι οι προτεινόμενες μειώσεις των επιχορηγήσεων, αν ισχύσουν, θα επιφέρουν αντίστοιχη δραματική υποβάθμιση της προσφοράς και της κοινωνικής σημασίας των δομών που αποδεδειγμένα λειτούργησαν και λειτουργούν υποδειγματικά σ’ όλη την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, ζητεί την προσωπική παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας ώστε να αποτραπεί η δυσμενής αυτή εξέλιξη.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:


«Οφείλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας και την κατηγορηματική αντίθεσή μας στις προτεινόμενες δραματικές περικοπές των επιχορηγήσεων προς    τις δομές  Βρεφικών, Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών, ΚΔΑΠ, και ΚΔΑΠ-μεΑ της δράσης  «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Έτσι:

1. Στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας, η προτεινόμενη μείωση του ποσού από τις 7.000€ ετησίως στο ποσό των 4.750€ για βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών και στο ποσό των 3.800€ για προνήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, προδιαγράφει αναγκαστική μείωση του προσωπικού και σοβαρότατη υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο αριθμός των Βρεφονηπιακών Σταθμών Ολοκληρωμένης Φροντίδας είναι εξαιρετικά περιορισμένος σε εθνικό επίπεδο, αφού λειτουργούν μόνο δύο σ’ όλη την Ελλάδα (ο ένας στο Βόλο) και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα οικονομικής επιβάρυνσης του κράτους. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα αυτών των πρωτοποριακών δομών, αφού, όπως είναι γνωστό, καινοτομούν με την ενσωμάτωση στη λειτουργία τους νηπίων με αναπηρία, πράγμα που προϋποθέτει πρόσθετο προσωπικό, πρόσθετη φροντίδα και ειδικές συνθήκες για το σύνολο της λειτουργίας του σταθμού.

2. Στα ΚΔΑΠ-μεΑ η πρόταση για μείωση της επιχορήγησης από 7.000€ στο ποσό των 4.000€ μας βρίσκει επίσης απολύτως αντίθετους. Θεωρούμε ακατανόητη την προτεινόμενη μείωση, σχεδόν στο ήμισυ της ετήσιας επιχορήγησης ανά επωφελούμενο, αφού είναι γνωστή η μοναδικότητα των συγκεκριμένων δομών και το έργο που επιτελούν προς την ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα των ΑμεΑ.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε, επιπροσθέτως, θέματα ασφαλείας και καλής λειτουργίας που θα προκύψουν από την προτεινόμενη αυτή σοβαρή μείωση των εσόδων των ΚΔΑΠ-μεΑ, αφού σε μια τέτοια περίπτωση  θα υπάρξουν αναγκαστικά περικοπές στο προσωπικό.

3. Στα ΚΔΑΠ  η προτεινόμενη μείωση είναι στα 2.500€ από 2.800€ που είναι σήμερα, πράγμα που θα δημιουργήσει πρόβλημα βιωσιμότητας των εν λόγω δομών.
Τα ΚΔΑΠ είναι ένας επιτυχημένος θεσμός και παρέχει σημαντικές  δυνατότητες  σε επωφελούμενους να καλύψουν πραγματικές τους ανάγκες. Κάθε μείωση θα είχε αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών και θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι προτεινόμενες μειώσεις, εφόσον υλοποιηθούν,  θα επιφέρουν αντίστοιχη δραματική μείωση της προσφοράς και της κοινωνικής σημασίας των δομών που αποδεδειγμένα λειτούργησαν και λειτουργούν υποδειγματικά σ’ όλη την Ελλάδα.
Περιμένουμε, συνεπώς, την προσωπική σας παρέμβαση, ώστε να αποτραπεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη και μάλιστα σε εποχή βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπου κατεξοχήν υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί ο κοινωνικός τομέας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: